Senegal

 

 

SENEGAL  – 1994

 

 

 

 

VOORBEREIDING

 

 

Planning

Mijn eerste reis buiten Europa had ik twee jaar voordien gemaakt naar Mongolië.  Ik was nog nooit in Afrika geweest en wou graag Senegal en Gambia bezoeken, twee landen die makkelijk en veel bereisd worden.  Ik ben heen en terug gevlogen naar Senegal, heb met openbaar vervoer Gambia bezocht en daarna de Casamance terug in Senegal.  In Ziguinchor ontmoet ik een Duits koppel die ook Guiné-Bissau willen bezoeken.  En we gaan samen.

 

 

Visum

Een visum is niet nodig voor Belgen en burgers van de EU.  Je krijgt bij aankomst een stempel en je mag er negentig dagen verblijven.  

 

 

Geldzaken

Een euro is ongeveer 656 CFA en is een vaste koers ten opzichte van de euro.  Men kan vaak ook in euro betalen.    

 

  

Vluchten

Ik had een vlucht heen en terug bij SN geboekt naar Dakar, Senegal voor 23.880 BF.  Inenting in het Tropisch Instituut te Antwerpen kost 934 BF en medicamenten 1.651 BF waaronder antimalaria.      

 

 

Reisweg

Dakar, Ile Gorée, Casamance, Kaolack, Banjul, Ziguinchor, Bissau, Ziguinchor, Cap Skiring, Ziguinchor, Dakar, Saint-Louis, Dakar.

Van 26/03 – 10/04/1994

 

 

Informatie

 

https://www.routard.com/guide/code_dest/senegal.htm

www.vakantiediscounter.nl/blog/ile-de-goree-slaveneiland-senegal

www.tourisme.gouv.sn

www.visitezlesenegal.com

www.paletuviers.com : uitgebaat door een Belg in de delta van Sine Saloum

https://www.stunningtravel.nl/voormalig-slaveneiland-ile-de-goree/

https://www.landenkompas.nl/senegal

http://www.saintlouisdusenegal-tourisme.com/

https://www.senegal-online.com/tourisme_au_senegal/les-regions-touristiques-du-senegal/

https://www.partir.com/Senegal/ou-partir.html

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Zondag 27/03/1994 :

Vandaag ben ik mijn eerste dag in Afrika.  Ik verblijf in hotel Le Provençal.  In Dakar maak ik de overtocht naar het slaveneiland Gorée, 3.000 CFA.  Het is een klein eilandje slechts drie km uit de kust van Dakar. Het is druk op het eilandje.  Het bezoek aan het slavenfort is aangrijpend, vooral de poort van non-retour waar de slaven nog een laatste blik op Afrika konden werpen dat ze nooit meer zouden terug zien.  Verbleven in Hotel Provençal, 17 Rue Malenfant, Dakar.  Gelegen in het centrum, 50 meter van de Kamer van Koophandel, zeer centraal gelegen naast de Place de l’Indépendance.  Gunstige prijs.  De Libanese eigenaar was vriendelijk en geeft veel goede raad en tips.  Hij wisselt geld op zondag om mij te helpen.  Goede ligging i.v.m. verbindingen.  Vraag een rustige kamer want een deel van het hotel is bordeel. Voor een zacht prijsje kan men lekker eten in Hotelerie du Chevalier de Bouflers.  Een Gazelle van 33 cl smaakt lekker na een strandwandeling.    

 

 

Maandag 28/03/1994

Ik heb een gedeelde taxi genomen naar de grens met Gambia, zes uren als sardientjes in een warme taxi.

 

 

Woensdag 30/03/1994

Ik was twee dagen in Gambia gebleven.  De rit van Banjul naar Ziguinchor met de car rapide duurde vijf uren, 1.500 CFA.  Verbleven in Hotel Relais Santhiaba in Ziguinchor in een woonwijk.  Ik bestel een kamer met badkamer, airco en ontbijt: 6.500 CFA.  De Franse eigenaar, Gérard is een grapjas.  Zeer goede keuken en aperitieven.  Hier een daguitstap met een kano geregeld door de bolongs en bezoek dorpen.  Ook fietshuur mogelijk.  Het is een goede basis voor vertrek/aankomst voor de boot Le Joola naar Dakar en voor een bezoek aan Bissau.  Aanrader.  

 

 

Donderdag 31/03/1994

Vandaag maak ik met David zijn kano een tochtje op de rivier in Ziguinchor voor 6.000 CFA.  

 

 

Zaterdag 02/04/1994

Ik ben met een taxi-brousse deze morgen uit Bissau naar Zinguinchor gekomen.  Van Ziguinchor een taxi genomen naar Cap Skirring, 1.250 CFA.  Drie dagen verbleven aan het strand bij Cap Skirring in een mooie hut van Auberge de la Paix, Route de Cabrousse.  Ik betaalde 6.000 CFA voor een propere hut incl. Ontbijt en avondmaal, muskietennet, douches apart.  Hartelijk onthaal, niet hebberig of ongeduldig.  Bier en frisdranken te koop.  Prachtig, luchtig en proper terras met tuinmeubelen tien meter boven het strand waar het ‘s avonds aangenaam zitten is.  Het ligt naast een aantal andere hotels direct aan een prachtig zandstrand met palmbomen.  Vriendelijke Senegalezen en goede bediening.  Beste optie prijs/kwaliteit op Cap Skirring.  Aanbevolen.    

 

 

Donderdag 06/04/1994

Ik ben vandaag met een gemeenschappelijke taxi van Cap Skirring naar Ziguinchor gekomen.  Daarna ben ik met de veerboot Le Joola naar Dakar gekomen, 6.000 CFA.  Het was een mooie tocht met dolfijnen die voor het schip uit zwommen voor een mooie kust.  Dezelfde boot op hetzelfde traject is op 26/09/2002 vergaan met 1.800 slachtoffers.   

 

Vrijdag 07/04/1994

Vandaag met een deeltaxi van Dakar naar Saint Louis gekomen, 3.100 CFA, een rit van ongeveer vijf uren.  Ik heb er verbleven in de jeugdherberg van Saint Louis: 4.500 CFA inclusief ontbijt, geen verkoeling, douche op de gang, kraaknet.  Het is gelegen naast het Belgisch consulaat.  La Résidence zag er mij leuker uit.   Ik heb de specialiteit van Saint Louis gegeten : thie-bou-dienne, rijst met vis. In een dibiterie, een kleine bar, serveert men grill (lam, rund, lever of kebab).  Van uit Saint Louis kan men een mooie meerdaagse riviertocht maken  met de Bou el Mogdad. Saint-Louis is een prachtige stad met veel oud-koloniale gebouwen die soms aan een grondige opknapbeurt toe zijn. Ik maakte een uitstap naar het nationaal vogelpark van Djoudj met zijn massa’s flamingo’s, de moeite waard.  

 

 

Zaterdag 09/04/1994

Met de taxi terug naar Dakar gekomen in vijf uren en daarna de bus naar de luchthaven om terug te vliegen naar Brussel.       

 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.