Seychellen

SEYCHELLEN 2023  

 

 

VOORBEREIDING

 

Reisperiode:  01 – 06/02/2023

 

Inreisdocumenten :  Alle bezoekers moeten voorafgaand online een immigratie-dokument invullen waarna men de status en het resultaat kan consulteren.  Zie op www.ics.gov.sc  Ik heb een app van www.govtas.com geïnstalleerd en online mijn dokument ingevuld maar dat verliep niet zo vlot en ik kreeg geen hulp van support@govtas.com Het dokument mag maar pas tien dagen voor aankomst ingevuld worden en toen zat ik in Malawi waar bijna nergens wifi is.  

  

 

Informatie

 

www.seychelles.travel : Toeristische dienst   

www.seychellesladigue.com

www.airseychelles.com

www.flyethiopian.com

www.seyvillas.com : hotelboekingen

www.customerservice@health.gov.sc : Ministerie van Gezondheid

 

https://www.taste2travel.com/seychelles-travel-guide/

http://www.traveladventures.org/continents/africa/seychelles.html

https://onestep4ward.com/category/east-africa/seychelles/

https://www.svenlucaworld.com/reisebericht-seychellen/

https://www.svenlucaworld.com/nl/reisebericht-zil-elwannyen-sesel/

https://www.globespots.com/country/seychelles/

https://guide.arrivalguides.com/SEYCHELLES_en_20210311T103105Z.pdf 

 

 

 

Geld:

 

Cash $ meegedaan + bankkaarten en Visa.  

 

 

 

Reisgidsen en kaarten :

 

Ik had een www.bradtguides.com van 2015 mee en een kaart van 1:50.000 road map Er zijn 115 eilanden waarvan er 40 bewoond zijn.  De totale oppervlakte is 455 km2.  Mahé, Praslin en La Digue zijn makkelijkst te bereizen en zijn verbonden met een betaalbare boot.   

 

  

  

 

REISPLAN

 

Ik heb al heel wat Afrikaanse landen bezocht maar Seychellen heb ik nog niet bezocht.  Ik plan een combinatiereis van Malawi en de Seychellen.  Ik vlieg op 17/01/2023 van Brussel naar Addis Abeba waar ik een tussenstop heb en vlieg dan door naar Lilongwe, Malawi.  Op 30/01/23 zou ik naar Addis vliegen maar mijn vlucht van Ethiopian Airlines is overboekt en ik moet een dag later naar Addis vliegen waar ik een layover heb van 12 uren en recht heb op een in-airport hotelkamer bij het Skylight Hotel in Addis. www.ethiopianskylighthotel.com  Op 01/02/2023 vlieg ik dan door naar de Seychellen waar ik om 14.20 uur aankom.     

 

  

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 1  – woensdag 1 februari 2013

 

Mijn vlucht ET 879 van Ethiopian Airlines vertrok deze morgen met een half uur vertraging.  Mahé is een kleine luchthaven en van uit het vliegtuig zie ik de mooie groene bergen gespekt met villa’s. Bij Immigratie waren ze vervelend en vroegen naar bewijzen van al mijn verblijven op de eilanden. Ik wisselde op de luchthaven 100 $ en kreeg 1.345 SCR.  Eenmaal buiten de luchthaven vroegen de taxigieren 400 SCR of 30 $ voor een ritje van 12 km.  Ik zei hun dat ik wel de bus zou nemen maar ze antwoordden mij dat er geen rolkoffers op de bus mogen, belachelijk antwoordde ik.  Iets verderop gelopen waar ik op de bus stapte: vaste prijs voor een busrit is steeds 12 SCR, iets minder dan een euro.  In een lokale winkel bij de busstop weet niemand waar mijn guesthouse is alhoewel ik er vlakbij ben tot er een dame met mij meeloopt naar mijn guesthouse.  Van de eigenaar kreeg ik meteen een kokosnoot en hij liep mee naar een eettent en toonde mij het strand.  Langs de weg zag ik een oud vervallen koloniaal huis “Old Plantation House Saint Joseph”.  Ik heb een tijdje op het strand gelopen en prachtige foto’s genomen op Anse aux Courbes, een echt Bountystrand met scheefgewaaide palmbomen.  Ik loop terug en bezoek het Domaine de Val des Prés Heritage site, nog een koloniaal plantershuis Grannkaz genaamd.  Er is een restaurant en er zijn huisjes te huur in een mooi onderhouden tuinlandschap.  Meer info op https://www.seyheritage.sc/index.php/heritage-sites/domaine-de-val-des-pres

Ik liep daarna door naar het restaurant Green Garden voor een lasagne en een Seybrew, aanrader en vriendelijk:  https://www.seybusiness.com/Greenhouse_Restaurant_Seychelles/408836/about 

 

Overnachten

 

Ik had vooraf via booking.com gereserveerd bij HCS Bungalows, Turtle Bay, Au Cap.  Dikwijls krijgt men bij Booking onvolledige adressen en is het ter plaatse zoeken en tijdsverlies.  De bewoner was vriendelijk, de eigenaar woont in UK,  kan ik zien aan zijn tel.nr 44. Ik heb 65 € betaald zonder ontbijt.  

   

        

 

Dag 2– donderdag 2 februari 2023

 

Om zeven uur ben ik wakker en als ontbijt krijg ik een grote mango met een kop citroengrasthee die ik kreeg van de gastheer.  Een half uur later neem ik de bus naar de Jetty, de kaai waar de boot van www.catcocos.com vertrekt naar Praslin.  Ik betaal met mijn kredietkaart voor de enkele tocht 480 SCR, ongeveer 36 €.  De tocht duurt iets meer dan een uur.  Er zijn veel schommelingen op het dek en ik blijf binnen zitten in de catamaran.  Op het bovendek betaal je voor business class maar de meesten varen in economy.  Er liggen veel plezierjachten in Baie Sainte Anne.  Bij aankomst vraagt een taxi 400 SCR maar ik wandelde verder naar de busstop en betaalde het vast tarief van 12 SCR.  We rijden door veel bochten bergop het binnenland in door bos en langs het beroemde Vallée de Mai.  De buschauffeur zette mij af vlak bij mijn verblijf in Grand’Anse.  Het was al in de late namiddag en besloot nog een lange wandeling te maken langs de kust noordwaarts, het was er prachtig, mooie foto’s.  Ik liep langs de kleine luchthaven naar Anse Kerlan waar ik bijna alleen op het strand was.  In Monplaisir staat de kleine Chapelle Notre Dames des Iles.  Het strand en een doorkijk naar La Digue een ander eiland is prachtig bij het Constance Lemuria Hotel.  Bij het golfterrein loopt de weg dood en moet ik terug maar ik heb veel gewandeld en ben moe.  Ik krijg een lift naar Saint Joseph waar ik een souvenirswinkel bezoek en enkele magneten en zichtkaarten en mooie postzegels koop.  Het is bijna donker als ik terug ben in mijn guesthouse.  Ik schreef het verloop van mijn dag in mijn dagboek en kreeg van de eigenaar een bordje mango en een schouderklopje.  Ik pakte mijn gerief van de veranda naar mijn kamer maar was moe en onoplettend.  Plots kwam een Duitser uit zijn kamer en vroeg mij om een adaptor; hij sprak enkel duits.  Plots merkte ik op dat mijn klein rood rugzakje die net nog op tafel lag verdwenen was en het moest hier ergens zijn, de eigenaar die erbij kwam beaamde dat ook.  Hij belde zijn personeel en ik zocht wel een uur lang.  De Duitser bleef onbeweeglijk in zijn zetel zitten en ik verdacht hem van diefstal.  Ik vroeg mijn adaptor terug en hij moest wel opstaan en plots zag ik dat hij er al die tijd OP gezeten had, de idioot.  “Das habe ich nicht gewusst” zei hij, ja dat heb ik nog ergens gehoord.  Honderd meter verder is een winkeltje en een take away en daarna ben ik op mijn kamer gebleven.

 

Overnachten

 

Via booking.com twee nachten geboekt bij Jeanny’s Apartment, Off the Main Road, Seychelles.  Zeer slechte opgave van adres vanwege Booking maar met een routebeschrijving kan ik het vinden en de buschauffeur liet mij bij de correcte bushalte uitstappen in Grand’Anse.  Contact +248 2629146 kreeg ik na boeking, ik kan dan ook een mail zenden.  Ik betaal 60 euro per nacht inclusief ontbijt wat heel goedkoop is voor de Seychellen.    

          

 

  

Dag 3 – vrijdag 3 februari 2023

 

Om acht uur nam ik mijn ontbijt dat in orde is.  Daarna neem ik de bus naar het door Unesco erkende Vallée de Mai waar de beroemde Coco de Mer groeit.   https://www.sif.sc/vdm  De ingang van 350 SCR betaal ik met mijn kredietkaart. Een gids vroeg 500 SCR, heb ik niet nodig.  Bij de controlepost staan enkele Coco de Mer tentoon, ze kunnen wel 50 kg wegen en zijn de grootse zaden ter wereld.  De wandelpaden zijn goed aangegeven en men loopt bijna steeds onder de hoge palmbomen en een uitbundig bladerdak.  Er is dus veel schaduw in het bos waar veel trappen op en af zijn aangelegd.  Ik volg het Circular Path South tot aan de Shelter en loop dan over het North Path terug alles samen 2 km maar wel soms steil.  Op een palmboomstam bemerk ik een Green Day Gecko verder geen dieren gezien.  Overal schieten jonge scheuten uit de vruchtbare grond.  Er zijn weinig bezoekers en het is dus rustig.  Ergens loop ik langs een bospoel.  Bij de Shelter/rustpost kom ik in gesprek met een Hongaarse vogelspotter  die ook veel reist en we beginnen een boeiend gesprek.  Ik gaf hem mijn website en emailadres en aan de uitgang trakteerde hij mij nog op een koffie.  De souvenirswinkel was gesloten wegens “inventaris”.  Iets verderop is een busstop waar ik wel anderhalf uur heb gewacht. Ik deed autostop en veel toeristen met een huuragen reden gewoon voorbij.  Er stopten twee bussen en de chauffeur zei mij telkens “de volgende”.  Maar waarschijnlijk is mijn buschauffeur gaan eten en nam hij een lange siësta.  De derde bus bracht mij twee haltes verder, geen oplossing.  Ik deed autostop en kreeg een lift naar de bushalte voor Anse Lazio maar deze bus kwam ook niet opdagen maar gelukkig kreeg ik van een vriendelijke Seychellois een lift en alhoewel hij in “Zimbabwe” woont mij extra naar Anse Lazio bracht.  Ik heb dan ongeveer twee uren op het strand in Anse Lazio gelopen waar het schitterend is en ik heb veel prachtige foto’s genomen. Het is hier idylisch en paradijselijk, zandstanden gespekt met grote typische granieten ronde rotsen (boulders).  De meesten zijn aan het zonnebaden tussen de palmbomen.  Er zijn enkele restaurants en cafetaria.  Bij een souvenirshop kreeg ik een lift van Franse toeristen tot aan een busstop steil bergop.  Voor de vaste 12 SCR nam ik de bus maar ditmaal rondom het eiland.  

 

Overnachting

 

Nogmaals in Jeanny’s, Grand’Anse.

 

 

 

Dag 4 – zaterdag 4 februari 2023

 

Ik ben om 7.30 uur opgestaan, ontbijt en met de bus naar de ferry waar ik nog net op tijd een ticket kan kopen om van Praslin naar La Digue te varen, 15 € met kredietkaart betaald en een half uur later kwam ik aan op het prachtig eiland La Digue, vier km verder.  www.seychellesladigue.com De eigenaar op Praslin had mij beloofd een vriend op la Digue op te bellen waar ik ook kon overnachten maar ze nemen daar geen telefonsche reserveringen aan.  Dus heb ik nog vlug op booking.com iets moeten zoeken.  Ik loop van de ferry naar mijn logement, is niet ver.  Ik kan op mijn verblijf een fiets huren, het eiland is maar 10 km2 groot, 6 X 3 km zijn de grootste afmetingen.  Ik heb een goede fiets en rij voorbij de enige kerk van het eiland.  Ik rij naar de Union Estate, een oude plantage, waar ik 150 SCR ingang moet betalen.  In een omheining zitten wel dertig reuze Aldabra schildpadden.  Er staat een oude cocosmolen waar men copra mee maalde met ossen.  Het hoofdgebouw in typisch palmbladerendak is prachtig en omgeven van een mooie tropische tuin.  Er hoort ook een valilleplantage bij.  Mijn ticket geeft recht om het schitterend strand van Anse d’Argent te bezoeken, het meest schilderachtig strand van de wereld naar het schijnt.  Langs het strand liggen veel grote boulders, granieten rotsen tussen weelderig groene badamiers, geen scheefgewaaide palmbomen zoals op de reclamefolders.  Er lagen nogal wat mensen te zonnen op het strand en ook een groep Russen.  Ik loop zover ik kan deels op het strand en tussen de boulders.  Het is hier werkelijk fantastisch mooi, er zijn geen woorden voor.  Na een uur of twee heb ik het gezien en rij voldaan terug maar neem ergens de weg naar Grand’Anse maar de weg wordt steil en het begint te druppelen.  Ik stop bij het landelijk Mimi’s Café waar ik geniet van een heerlijk cocosijsje.  Terug naar het dorp fotografeer ik enkele oude creoolse huizen en bij het strand zitten enkele bewoners rustig een spel te spelen onder een palmboom.  Terug bij mijn verblijf zat ik alleen op het terras te genieten van een volle maan en kon dank zij wifi naar België bellen en mijn verblijf morgen op Mahé boeken.  Plots kwamen nog twee  Duitse gasten aan en nog een koppel, alles per fiets, er rijden geen auto’s op La Digue.  

 

Overnachten

 

Via booking.com bij Elje Villa, Anse Reunion op La Digue, +248 2528939.  De eigenares is vriendelijk en ik krijg een mooie kamer met grote badkamer, groot bed, mooie decoratie en knus terrasje.   Heel zacht bed, heel nette kamer en een half uur te voet van de ferry.  Ik betaal 95 $ voor mijn verblijf + 7 $ voor huur van mijn fiets voor een dag.          

 

 

 

Dag 5 – zondag 5 februari 2023

 

Na een rijkelijk ontbijt reed ik naar Anse Patate.  Bij Anse Sévère zitten twee reuze Aldabraschildpadden op het strand.  Iets verderop ligt Anse Patate, een schitterend strand met grote granieten ronde stenen, typisch aan de Seychellen.  En hier geniet ik van de schitterende zichten met schuine ranke  halfomgewaaide palmbomen, een echt bounty paradijs.  Het is hier bij het sjiek Patatran Hotel werkelijk schilderachtig.  Iedere foto is een juweeltje.  Dit is het mooiste strand dat ik ooit gezien heb.   In het binnenand liggen groene “bergen” en in de verte ontwaar ik Praslin op amper 4 km.  www.patatranseychelles.com is een sjiek hotel en prijzen beginnen aan 209 € voor een dubbel standaard kamer.  Er ligt een prachtige zwemkom bij met een uniek zicht op de zee en de eilanden.  Op de terugweg stop ik bij het kleurrijk kerkhof.  Bij de bakkerij geen ijsjes te bekomen, wel bij La Nautique, 2 bollen voor 100 en bij Mimi was het 60 voor 4 bollen. Ik verneem dat de automaat bij het ticketkantoor soms niet werkt en verkies mijn ticket naar Mahé op het kantoor te kopen.  Ik betaal 100 $ cash en krijg 240 SCR terug.  De catamaran vertrek om 14.15 uur op La Digue en komt een uur en kwart later aan op Mahé.  Met de bus naar mijn logement kost standaard 12 SCR.  Mijn gastdame kookt niet op zondag maar voert mij met haar wagen naar restaurant Green House waar ik al eerder was en ze brengt mij ook terug.  Ze had mij eerder verwezen naar restarant Antoinette maar dat is gesloten op zondag.  Ik heb een lekkere viscurry gegeten.  Er kwamen twee Antwerpse jongedames binnen die ik eerder op de kade had ontmoet en ze huren een auto aan 45$/dag, is goedkoper dan zich met een taxi te verplaatsen zeiden ze.  Ik had mij in een nabijgelegen winkeltje twee Seybier gekocht aan 40 SCR en twee flesjes vanille-essence aan 11 SCR.  

 

Overnachting

 

MARL selfcatering, Anse François, Pointe Larue: 81 € zonder ontbijt +248 2534520 Maria-Aline was de vriendelijke gastdame.  

 

 

 

Dag 6 – maandag 6 februari 2023

 

Er is geen ontbijt maar ik had iets gehaald in een winkeltje vlakbij op de hoofdweg.  Met de bus reed ik naar het centrum waar ik wat heb rond gekeken.  Ik bezocht de Sir Selwyn Clarke overdekte markt waar grote vissen te koop werden aangeboden in de viskramen, er was tevens een groot aanbod van fruit en groenten. Ik heb wat kruiden en vanillethee gekocht.   Een foto van de Saint Paul’s kerk genomen en bij het National Museum bevindt zich het Victoriaans Law Court House en uiteraard ook een Clock Tower.  Bij het Old Law Court House staat een standbeeld van Pierre Poivre, een specerijenhandelaar.  Op een terrasje ertegenover geniet ik nog van een laatste overheerlijk cocosijsje.  Terug met de bus en een fris Seybeer gedronken in het winkeltje op de hoek. Om 14 uur kwam er een man (dokter) mij verwittigen dat ik mij vlug moest klaar maken want hij zou mij in opdracht van Maria-Aline naar de luchthaven brengen.  Ik heb hem mijn verblijf betaald : 81 $.  Ik was om 14.30 uur op de luchthaven.  Alles verliep vlot en om 17.45 uur steeg ik op met vlucht ET 878 naar Addis waar ik om 20.30 uur aankwam.  Om 01.00 op 07/02/2023 vertrok ik uit Addis naar Brussel en na het diner kreeg ik een extra cognac en een glas champagne en kwam de hele bemanning mij een gelukkige verjaardag wensen.    

 

 

 

 

 

               

 

 

Dag 4 – zondag 9 juni 2013

 

Traject: Aberdeen,   Fair Isle, Mousa

 

Na het buffetontbijt

             

 

   

     

   

  

          

 

 

 

 

   

      

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.