Sint Kitts Nevis

SINT-KITTS-NEVIS 2024

 

 

 

VOORBEREIDING

 

 

REISPLAN:

Van 05/01 – 15/02/2024 ga ik eiland hoppen op de Caraïbische eilanden. Ik begin op Curaçao en zal eindigen op Sint Maarten. Maar ik wil mijn terugvlucht niet vastzetten zodat ik geen stress krijg mocht mijn plan niet tijdig kunnen worden afgewerkt. Begin januari, kort na Nieuwjaar, is het rustig in de luchtvaart en ik kan gebruik maken van een bijzonder aanbod: met Corendon vlieg ik op 05/01/2024 van Amsterdam naar Curaçao, enkel en voor 300 €. Omdat er nogal wat toeristen op de eilanden zitten boek ik vooraf mijn retourvluchten naar Aruba en Bonaire van uit Curaçao. Na veel opzoekwerk lijkt het mij best om mijn enkele vluchten van Curaçao, Grenada, Barbados, Sint Vincent en Sint Lucia ook vooraf te boeken. Van uit Sint Lucia kan ik verder met de boot naar Martinique, Dominica en Guadeloupe. Maar hier zit ik vast, er is geen vlucht noch een ferry naar het nabijgelegen Antigua zodat ik een dure vlucht moet boeken om via Sint Maarten naar Antigua te vliegen. Van Antigua kan ik naar Sint Kitts-Nevis vliegen. Van hier uit kan ik terug een ferry nemen naar Statia waar ik langer dan gepland vastzit wegen slecht weer. Na een paar dagen kan ik doorvaren naar het schattig Saba en verder naar Sint Maarten. Ik gebruik Sint Maarten als een hub voor dagvluchten naar Anguilla en Sint Barthelemy. Op 12/02/2024 bestel ik online op mijn gsm mijn retourvlucht van Sint Maarten naar Amsterdam. Op 14/02/24, Valentijnsdag, vlieg ik terug met KLM naar Amsterdam.

 

 

Inreisdocumenten

www.knatravelfrm.kn : dit dicument MOET men invullen alvorens naar SKN te vliegen. Toen ik aankwam op de luchthaven kreeg ik een nota dat ik online moet registreren. Ik zei dat ik geen gsm gestolen was en kreeg daarop een tablet in mijn handen geduwd. Ik zei haar dat ik niet overweg kon met online boeken waarop ze het tegen hun zin zelf begonnen in te vulle met enkele vervelende vragen zoals waar logeer je, naam van uw gastvrouw, haar adres, tel. Daarna kreeg ik hulp van mevrouw 2 die het verder afwerkte. Ik kreeg geen stempel op de plaats in ijn paspoort waar ik het vroeg.

 

 

Reisperiode: 2 – 5 februari 2024

 

 

Geld:

Geen probleem, ik heb voldoende dollars op zak die men overal aanvaard. En ik kan desnoods XCD afhalen bij een ATM. Ik heb ook bankkaarten en Visa bij. Euro is 2,90 XCD.

 

 

Reisgidsen en kaarten :

Ik heb een reisgids mee van Lonely Planet waar al mijn bestemmingen staan beschreven, de bezienswaardigheden en kaartjes. Bovendien heb ik in Basseterre, de hoofdstad, op het toeristenkantoor een kaart van het eiland gekregen.

 

 

Informatie

www.visitstkittsandnevis.com

www.stkittstourism.kn

www.nevisisland.com

www.brimstonehillfotress.org : het Unesco fort van St Kitts

https://www.taste2travel.com/postcard-saint-kitts-nevis/

http://www.traveladventures.org/continents/americas/saint-kitts-and-nevis.html

https://www.svenlucaworld.com/nl/reisebericht-st-kitts-und-nevis/

https://www.globespots.com/country/st-kitts-and-nevis/

https://suetravels.com/category/north-america/st-kitts-nevis/

 

 

 

ER GERAKEN

 

Vliegen

 

Bootreis

Bij vertrek op Sint Eustatius koop ik op datum van vertrek bij de kade op hun kantoortje een ticket en betaal 40 $ voor de boot + 11,50 $ taks. Hun betaalsysteem werkt niet en ik betaal cash.

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 29 – vrijdag 2 februari 2024

De dure vlucht van Antigua naar Sint Kitts duurt maar 45 minuten maar kost toch 185 €. Bovendien is Immigratie op SKN nog eens onvriendelijk. En dit zowel tegen mij als tegen een Italiaanse backpacker. De dounane op zijn beurt waren vriendelijk en wensen mij “welcome on SKN” maar ze kunnen mij niet meer blij maken. Ik wandel een eind weg van de luchthaven en neem bus 1 voor 1 $ en bus 2 voor 2 $. Ik vond het adres van mijn gastame niet zo goed en iemand belde haar op maar ze kwam niet op straat staan en moest blijven zoeken. Ik was moe en boos. Ze gaf ij een late lunch en bood mij een tochtje aan naar Black Rocks met haar wagen. Ik heb op deze grijze dag slechts twee toeristen gezien en geen cruisetoeristen in het noorden. Black Rocks lag er verlaten bij, alle verkoopsstalletjes waren gesloten. Ergens stond een vervallen suikerrietmolen en een oude kerk. Op een bepaald moment stopten we bij Kittitian Hill Hotel voor een mooi panorama op Sint Eustatius, mijn volgend te bezoeken eiland. Dit is geen bestemming voor budget toeristen. Vanessa stopte bij een kleine supermarkt zodat ik proviand kon kopen. Vanessa herinnerde zich plots dat ze morgen les moet geven en ik na mij voor om Nevis te bezoeken. Ik was gelogeerd bij Vanessa (869 669 1985) Sandy Point, St Anne, dicht bij Oxheel tel. en betaalde via Airbnb 146 euro voor drie nachten.

 

 

Dag 30– zaterdag 3 februari 2024

Na mijn laat ontbijt neem ik een busje naar Port Zante, Basseterre naar de ferry kade. Het ticket kantoor gaat pas om 9.30 uur open en een half uur later vertrekt de veerboot naar Nevis. Beter een los ticket kopen zodat men nadien de terugtocht zelf kan bepalen. Het ticket kost 30 XCD + XCD taks. Charlestown is een klei gezellig stadje. Het toeristenkantoortje is gesloten op zaterdag. Bij aankomst in Nevis biedt een taxi mij een rondrit van twee uren aan voor 100 $. Ik neem een busje naar het Nevesian Heritage Village https://www.viator.com/nl-NL/Nevis-attractions/Nevisian-Heritage-Village-at-Fothergills-Estate/overview/d5500-a14496 In het bijhorend park zit een groep Engelsen die op Nevis wonen voor een bijeenkomst. Voor 40 $ mag ik deelnemen aan de lunch. Iets verderop is er een kleurig huisje waar ik iets kan eten maar ze zijn druk bezig met catering voor de groep maar ik kan wel iets te eten krijgen mits ik kan wachten. Het is een echt kleurig gingerbread huisje midden in het park en voor 15 $ krijg ik een lekkere brunch. Daarna deed ik autostop naar Eden Brown Estate maar de chauffeur reed er voorbij en zette mij af bij Eden Brown kerk waar niets te zien is. Daarna deed ik autostop naar Nisbet, een prachtig wit strand met palmbomen omgeven maar het hotel/resort/kamers/bar is in verval, blijkbaar failliet. Daarna krijg ik een lift van een vriendelijke dame en dan nog van een heer maar hij rijdt voorbij het statig Hermitage Hotel en zet mij af in Town van waar ik de veerboot terug naar Sint Kitts neem. In Basseterre is het kantoor (container) van Makana gesloten tijdens het weekend; men kan online reserveren. Ik verken nog wat het oud koloniaal centrum, de Britse Clocktower, Townhall, kathedraal en prachtige oude woningen op Independance Square. Voor 3,50 XCD neem ik het usje terug naar Sandy Point en rust wat op het plat dak van mijn verblijf. Ik geniet van een sublieme zonsondergang met zicht op de eilanden Statia en Saba in de verte.

 

 

Dag 31 – zondag 4 februari 2024

De Duitse toerist die gisterenavond is aangekomen zou met mij een eilandtocht die Vanessa aanbood voor 100 $ met mij delen maar hij is moe en ziet ervan af. Ik ben dan maar te voet naar de hoofdweg gewaldeld en een busje genomen naar het door Unesco erkend Brimstone Hill Fort https://whc.unesco.org/en/list/910/ Vanaf de hoofdweg is het een steile bochtige klim van een km naar het fort maar gelukkig nemen mij werkers mee omhoog. Ik betaal 15 $ ingang. Het is nog vroeg en dus rustig, ik blijf er een uur. Het is een prachtig zicht van bovenaf met de zee in de verte. Het fort is goed opgeknapt, een beetje overgerestaureerd. Overal op de bastions staan kanonnen dreigend naar de zee te wijzen. Op het terrein staan nog restantan van oude wapenmagazijnen, barakken, wachthuisjes en bergplaatsen. Het imposante fort is groot en men kan rondom de wallen lopen met prachtige zichten op de omgeving beneden tot ver in zee. Na een tijdje is het gedaan met de rust want er komen wel tien busjes aan met voornamelijk Duitse cruisetoeristen. Van een chauffeur die door vier Duitsers was gecharterd werd ik meegenomen maar die zeiden niet veel tegen mij en negeerden mij totdat ik Duits met hen begon te spreken. Onderweg stopten we bij de Penisula Strip waar we een prachtig zicht hadden op het smalle schiereilend, de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan. Ze hadden met de chauffeur afgesproken om naar Beach 1 te gaan maar ter plaatse veranderden ze van gedacht en wilden naar Cockleshell Bay waar ze van op het strand een mooi zicht hebben op Nevis. Ze moesten meer betalen maar spraken geen Engels; ik fungeerde als tolk. De chauffeur was ook niet blij met hun hooghartigheid en bracht mij gratis terug naar de Basseterre bij het cruiseschip waar hij misschien andere klanten kon vinden. Ik heb dan iets creools gegeten buiten het toeristengetto voor 30 XCD. Bij de pier waar de cruiseschepen aanleggen is een hoog metalen hekken gebouwd voor de “veiligheid” en er zijn heel veel veiligheidsagenten van dienst. In die zonen stikt het van de passagiers, souvenirswinkels, bars, restaurants, diamantverkopers enz. Buiten de zone genoten van drie biertjes voor 10 XCD bij het busstation. In het getto kost het minstens vijf keer meer.

 

 

Dag 32 – maandag 5 februari 2024

Ik had rees twee nachten slecht geslapen wegens een haan die bijna de ganse nacht kraait. Om 5.30 uur gaat ijn wekker af en ga ik zonder eten naar de bushalte waar ik gelukkig al vlug een busje kan neman naar Basseterre met ijn laatste 5 XCD. Ik was de eerste bij het kantoor van Makana Ferries en kon een ticket kopen naar Statia en betaalde 51.50 $ cash. Het is niet nodig om twee uren voor afvaart te komen. En als je online hebt geboekt is een uur zelfs ruim voldoende. Gelukkig kon ik op de kade een broodje en frisdrank kopen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.