Sint Vincent

SINT-VINCENT 2024

 

 

 

REISPLAN:

Van 05/01 – 15/02/2024 ga ik eiland hoppen op de Caraïbische eilanden. Ik begin op Curaçao en zal eindigen op Sint Maarten. Maar ik wil mijn terugvlucht niet vastzetten zodat ik geen stress krijg mocht mijn plan niet tijdig kunnen worden afgewerkt. Begin januari, kort na Nieuwjaar, is het rustig in de luchtvaart en ik kan gebruik maken van een bijzonder aanbod: met Corendon vlieg ik op 05/01/2024 van Amsterdam naar Curaçao, enkel en voor 300 €. Omdat er nogal wat toeristen op de eilanden zitten boek ik vooraf mijn retourvluchten naar Aruba en Bonaire van uit Curaçao. Na veel opzoekwerk lijkt het mij best om mijn enkele vluchten van Curaçao, Grenada, Barbados, Sint Vincent en Sint Lucia ook vooraf te boeken. Van uit Sint Lucia kan ik verder met de boot naar Martinique, Dominica en Guadeloupe. Maar hier zit ik vast, er is geen vlucht noch een ferry naar het nabijgelegen Antigua zodat ik een dure vlucht moet boeken om via Sint Maarten naar Antigua te vliegen. Van Antigua kan ik naar Sint Kitts-Nevis vliegen. Van hier uit kan ik terug een ferry nemen naar Statia waar ik langer dan gepland vastzit wegen slecht weer. Na een paar dagen kan ik doorvaren naar het schattig Saba en verder naar Sint Maarten. Ik gebruik Sint Maarten als een hub voor dagvluchten naar Anguilla en Sint Barthelemy. Op 12/02/2024 bestel ik online op mijn gsm mijn retourvlucht van Sint Maarten naar Amsterdam. Op 14/02/24, Valentijnsdag, vlieg ik terug met KLM naar Amsterdam.

 

 

Inreisdocumenten

Bij aankomst op de luchthaven moet ik in de rij staan maar gelukkig zijn alle hokjes bemand en gaat het vlot. Ik moet enkele vragen beantwoorden en dan krijg ik mijn stempel IN.

 

 

Reisperiode: 18 – 20/01/2024

 

 

Informatie

https://suetravels.com/category/north-america/st-vincent-and-the-grenadines/

https://www.taste2travel.com/postcard-st-vincent-grenadines/

http://www.traveladventures.org/continents/americas/saint-vincent-and-the-grenadines.html

https://www.svenlucaworld.com/nl/reisebericht-st-vincent-und-die-grenadinen/

https://www.globespots.com/country/st-vincent-and-the-grenadines/

 

 

Geld:

Hier betaalt men met Oost-Caribisch Dollar XCD waarvan ik nog een voorraad bij heb. Overal worden ook Amerikaanse dollar aanvaard. Ik heb voldoende $ op zak en ook bankkaarten en Visa.

 

 

Reisgidsen en kaarten :

Ik heb een reisgids mee van Lonely Planet waar al mijn bestemmingen staan beschreven, de bezienswaardigheden en kaartjes. Bovendien heb ik in Kingstown op het toeristenkantoor een kaartje van het eiland en Kingstown gekregen.

 

 

 

ER GERAKEN

 

Vliegen

Ik heb mijn korte 45 minuten enkele vlucht van Barbados naar Sint Vincent met Caribbean Airlines geboekt op booking.com en heb er 177 $ voor betaald.

 

Bootreis

Geen veerdienst tussen Barbados naar Sint Vincent.

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 14 – donderdag 18 januari 2024

Gezien er een uur tijdsverschil is tussen Barbados en Sint Vincent gaat mijn wekker al af om 4,30 uur. De zoon van Violet voert mij met zijn taxi naar de luchthaven, 30 minuten en 30 $. Ik was reeds om 5,30 uur op de luchthaven wat veel te vroeg is, een uur voor vertrek is ok. Er zijn weinig passagiers en de checkin verloopt vlot. De vlucht duurt 45 minuten. Ik wandel 15 minuten omhoog naar de grote weg waar een bushalte is maar alle voorbijrijdende busjes zaten vol en rijden door. Na een uur kon ik toch instappen maar in een nokvol busje zoals in Afrika en een halfuur later sta ik voor 1 $ in Kingstown bij de centrale bushalte. Niettegenstaande de smalle wegen en veel bochten raast het busje aan hoge snelheid door de wegdorpjes. In Kingstown moet ik een tweede busje nemen en een schooljongen loopt met mij mee naar een verkeerde plaats maar hij had mij niet goed begrepen. Ik kan hier ergens ontbijten in een hamburgertent. Ik kan een tweede busje nemen naar Kearntons maar de chauffeur kent dat niet. Volgens de beschrijving is het ergens bij een Indiaas winkeltje. Ik moet het een aantal keren navragen tot een dame precies weet waar ik moet zijn en ze loopt mee. Susan, de gastdame, is er niet en ik plaats mijn bagage op et erf en ga iets drinken. Plots komt de gastheer er aan maar het guesthouse is niet netjes, de badkamer is vies en alles ligt slordig rond te slingeren. Hij vertelt mij dat de gastvrouw Susan reeds twee maanden in London verblijft. Ik wandel 2-3 km bergop langs de weg naar Wallilahou Bay en Achorage waar enkele zeilschepen voor anker liggen. Ik betaal 5 $ voor de ingang in het Wallilabou Heritage Park dat klein is en niets meer voorstelt dan een klein watervalletje en een steen met pre-colombiaanse inscipties. Ik loop terug langs de weg naar de site waar ooit de film “Pirates of the Caribbean” werd opgenomen. Er ligt een houten loopbrug naar de voor anker liggende zeilschepen. Er staan wat verouderde artefacten uit de film. Er is een terras met mooi zicht op de baai waar men rustig iets kan drinken.

 

 

Dag 15 – vrijdag 19 januari 2024

Geen avondeten noch ontbijt zoals beloofd. Regen vandaag; het is niet steeds zonneschijn op de Caraïbische eilanden. Ik neem een deeltaxi, een soort lokaal busje naar Chateaubelair voor 10 XCD, omgerekend 3,40 €. Het busje rijdt keihard over smalle wegen, door bochten en dorpjes. Onderweg mooie panorama’s, heel groen en bergachtig, super maar het stopt niet. Chateaubelair is een groot vissersdorp en ik loop op een prachtig strand met kleurige vissersbootjes tussen de palmbomen. De bewoners zijn bezig met hun boot of schilderen hun huizen in allerlei kleuren. De oude koloniale huizen zijn soms wat vervallen maar stralen wel charme uit, wat is het hier vredig en prachtig. Op het terras met van het Beach Front Restaurant geniet ik van een drankje en het schitterend zicht op de baai met zeilboten en catamarans omzoomd met wuivende palmbomen. Nogal wat Franse zeilers uit Martinique of Guadeloupe. Ik had een goed gesprek met een koppel Amerikaanse zeilers. Meestal op de eilanden is er een aanbod: drie biertjes voor 10 XCD, omgerekend 6,80 €. Die Amerikanen toonden mij foto’s op hun gsm van de Dark View Falls die maar een half uurtje wandelen van hier liggen. Het was een lange en steile wandeling op de hoofdweg van bijna een uur. De ingang bij die watervallen is 5 XCD en dan is het nog vijfhonderd meter lopen tot aan een bamboebrug in een bos. Er loopt dan nog een pad naar de eerste waterval die toch wel de moeite is: enkele mensen zwemmen in de poel of staan onder de waterstraal. Ik kreeg een koud biertje van een vriendelijke man. Ik loop met een groepje Oostenrijkse zeilers hogerop naar de tweede waterval en ze hielpen mij over de gladde ronde stenen. Wat een prachtige groene omgeving hier. Ik kreeg van hen een lift tot aan de Baai van Cumberland waar hun zeilboot aangemeerd ligt. Hun chauffeur deed een busje stoppen die mij voor 10 XCD terug naar mijn logement bracht. Mijn gastheer was er niet, dus geen avondmaal. Ik kreeg een bericht uit Barbados dat ik mijn jas vergeten was, ze mag hem verkopen in haar shop. Ik ben dan naar een nabijgelegen bar gestapt en twee broodjes typische lekkere flying fish gegeten met een frisdrank, 15 XCD. Er was nogal wat ambiance in deze creoolse bar annex winkeltje. Een man met één been op krukken danste er op los. Typisch Caraïbische rastafa zorgeloze sfeer, reaggea muziek van Bob Marley, slordig, rommelig maar gezellig en vriendelijke mensen. Mijn kamer is reeds lang niet gepoetst, wc sast niet door, de douche is een ramp, er is een gat in mijn lakens, overal rommel, stapels afwas in de vuile keuken en de gastheer is er nooit. En toch heeft die ongedwongen sfeer en ongepolijste omgeving wel iets.

 

 

Dag 16 – zaterdag 20 januari 2024

Ik heb lang uitgeslapen en daarna loop ik naar een bar waar ik wat streetfood kan eten als ontbijt. Ik betaal in $ en krijg eerlijk mijn gepast wisselgeld in XCD terug. Ik spreek nog wat met een man die 22 jaar op een cruiseschip heeft gewerkt en hier een mooi optrekje in de heuvels heeft staan. Tegen de middag ga ik aan de hoofdweg staan en wacht op vervoer: met een busje kan ik voor 5 XCD naar Kingstown waarna ik in een vol busje naar de luchthaven stap, 10 XCD. Op de luchthaven was er bijna niemand in de vertrekhal, ik was er twee uren voor vertrek. Bij Immigratie kreeg ik vlot mijn stempel UIT maar de douane keerde heel mijn bagage om, hadden blijkbaar niets anders te doen. Ik had wat tijd verloren en stap als laatste in het vliegtuig. De vlucht van Caribbean Airlines vertrekt reeds om 15 uur en op mijn documenten staat 16.25 uur.

 

 

 

 

 

 

 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.