Slowakije

 

 

SLOWAKIJE 1991

 

 

 

 

VOORBEREIDING

 

 

Reisperiode:  13 – 22/07/1991

 

 

Inreisdocumenten :  Reispas meegedaan maar hadden toen al geen visum meer nodig.  Ze hebben mijn reispas gestempeld bij binnenkomen en bij het verlaten van het toen nog verenigd Tsjechoslowakije.  Slowakije heeft zich in 1993 afgescheiden en is nu een onafhankelijk land binnen de EU Schengen zone.   Het land heeft een oppervlakte van 49.035 km2.  

 

 

Informatie

www.slovakia.com : nationaal toeristisch bureau

www.slovakia.travel.com : informatie

https://slovakia.travel/en/wooden-churches-of-unesco-world-heritage : Slowakije heeft enkele oude houten kerken in het oosten

www.sojka.eu : Hotel Sojka uitgebaat door een Vlaams-Slovaaks koppel

https://www.vlkolinec.sk/  : origineel intact oud dorp bij Ruzomberok – Unesco

www.gothicroute.sk : Slovaakse gotische route in omgeving van Spis

www.slovenskyraj.sk : een uitstekende site van Rudolf Kukura

www.infoslovak.sk : info

https://ahrs.sk/clenovia-bratislavsky-kraj : hotels en restaurants in SK

www.travelguide.sk/eng : accommodatiegids

www.slovak.com : informatie

https://www.travelguide.sk/eng/tourist-attractions/?lfCategoryAttractions=19 : openluchtmusea in SK

 

http://www.traveladventures.org/continents/europe/slovakia.html : reisblog

https://onestep4ward.com/category/eastern-europe/slovakia : reisblog

https://www.globespots.com/country/slovakia/ : reisblog

 

 

Geld:

Cash DEM meegedaan en omgewisseld in de banken. Geld afgehaald aan de ATM in de steden. Nu is er de euro.  

 

 

Reisgidsen en kaarten :

Ik had een reisgids van Dominicus mee.  Op een vakantiebeurs kreeg ik informatiebrochures en kaarten waarmee ik verder kon.  

Thans heeft ieder reisboekenuitgever wel een gids over het land.   

  

  

Reisplan

Toen op 9 november 1989 de Berlijnse Muur viel en het Oostblok uiteenspatte werd mijn interesse gewekt naar Oost Europa dat toen nog toeristisch onbekend was.  Ik had reeds in 1988 een rondreis in Hongarije gemaakt en had toen nog een visum nodig en er waren strenge grenscontroles.     

 

Er geraken

Auto

Tot de grens met Tsjechië, Cheb, is het voor mij 864 km en deze afstand kan men makkelijk afleggen in een dag.  Naar Bratislava is het 1.260 km en duurt de afstand in theorie 12 uren.   

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 1  – donderdag 18 juli 1991

Vandaag zijn we vertrokken in Sternberg (CZ) en in Makov Slowakije binnengekomen.  Maar toen was er geen grens want het was nog steeds één land : Tsjechoslowakije.  Zilina is de eerste stad die  we doorkruisen https://www.thecrazytourist.com/15-best-things-zilina-slovakia/   We nemen de weg door het Narodny Park Mala Fatra, de Kleine Tatra http://npmalafatra.sopsr.sk/ De natuur is hier op zijn best en we genieten van onze rit door het Vratnadal https://slovakia.travel/en/vratna-valley-mala-fatra-mts Bij het dorp Terchova rijden we het prachtig Vratnadal in, het riviertje kabbelt lieflijk uit de bergen.  https://translate.google.be/translate?hl=nl&sl=sk&u=https://www.terchova.eu/co-vidiet-a-zazit/18-vratna-dolina&prev=search&pto=aue  In het gehucht Stefanova staan enkele mooie houten huizen.  In de zomer is het een prachtig wandelgebied en in de winter kan men hier skiën.  We hebben overnacht op camping Bela https://www.travelguide.sk/eng/campings/autocamping-bela-nizne-kamence_52557_0_1.html   Vandaag 269 km genoten.

 

 

Dag 2– vrijdag 19 juli 1991

Vol goede moed gaan we deze morgen op pad.  Onze eerste stop is in Zazriva waar we genieten van de mooie omgeving  https://translate.google.be/translate?hl=nl&sl=sk&u=https://www.kamnavylet.sk/sk/turistika/zazriva&prev=search&pto=aue  In Dolny Kubin rijden we de weg op naar de Poolse grens.  We bezoeken een merkwaardige houten kerk in Oravsky Podzamok https://www.tvrdosin.sk/organizacie/kultura-1/dreveny-goticky-kostol-vsetkych-svatych/  en een kasteel hoog op een berg https://www.oravskemuzeum.sk/expozicie/oravsky-hrad/svadby/#article-content 

In Tvrdosin.  Nadat we het dorp Trstena zijn gepasseerd komen we in  POLEN, geen problemen aan deze landelijke grens. Chocholow is een aangenaam typisch landelijk dorp waar men met paard en hooikar door de dorpskern rijdt. Op de weiden in de omgeving staan talloze hooioppers.   In Jablonka nemen we de weg over een groen heuvelachtig landschap naar het bekende Zakopane.  Zakopane is een bekende toeristische en wintersportplaats https://www.staypoland.com/about_zakopane.htm/  

We gaan terug naar SLOWAKIJE en in Podbiel nemen we een prachtige landelijke bergweg naar Liptovsky Mikulas. Maar eerst gaan we nog Jasna, het best bekend skioord in Slowakije bezoeken.  Dit is een verslag van Noelle, een blogger https://wanderingon.com/jasna-slovakia-things-to-do/  In de omgeving ligt de prachtige Demanovska IJsgrot https://wanderingon.com/jasna-slovakia-things-to-do/  In Liptovski Hradok bezoeken we het kasteel (hradok)  https://www.slovakia.com/castles/liptovsky-hradok-castle/ We overnachten hier in een hotelletje.  Vandaag 338 km gereden.

 

 

Dag 3 – zaterdag  20 juli 1991

Indien mogelijk, probeer je reis in te plannen zodat je het eerste weekend van juli het alom bekend volksfestival in Vychodna kunt mee beleven.  Het is het bekendste folklorefestival van Slowakije met ambachten en veel muziek en dansen in traditionele kledij.  www.festivalvychodna.sk/en  In het dorpje Pribylina bevindt zich een openluchtmuseum.  We volgen de Bela door het nationaal park en genieten van al het moois onderweg.  In Strbske Pleso strekken we onze benen om een wandeling bij het bergmeer te maken en te genieten van de Hoge Tatra bergen. Het is een bekend skioord in de winter https://www.orangesmile.com/travelguide/vysoke-tatry/ De Hoge Tatra of Vysoke Tatra is bij uitstek de mooiste regio in Slowakije https://reizen-en-recreatie.infonu.nl/bezienswaardigheden/172132-hoge-tatra-gebergte-slowakije-5-bezienswaardigheden.html  Voor een wandeling in Stary Smokovec kun je eens kijken op https://nl.wikiloc.com/routes/wandelen/slowakije-slowaakse-republiek/presovsky/stary-smokovec We gaan verder naar Tatranska Lomnica https://slovakia.travel/en/tatra-tourist-information-office-tatranska-lomnica#prettyPhoto en rijden daarna door naar Tatranska Javonica en zitten dicht bij de Poolse grens.  De houten kerk van Hronek is een juweeltje https://slovakia.travel/en/tatra-tourist-information-office-tatranska-lomnica#prettyPhoto In Zdiar staan enkele prachtige houten blokhuizen in typische stijl.  We rijden terug naar Spiska Bela.  In Kezmarok gaan we de oude houten kerk bezoeken die op de lijst staat van Unesco http://en.kezmarok.sk/wooden-evangelical-church.html Van buiten uit lijkt de kerk niet zo veel bijzonders maar binnen is ze kleurrijk en smaakvol versierd.  We gaan richting Poprad op en begeven ons daarna richting Presov.  Op onze weg passeren we enkele kastelen.  In Spisske Hradek staat op een heuvel een prachtig kasteel en het historisch centrum is schitterend, op het groot centraal plein staan oude huizen in pastelkleuren en het geheel is Unesco erkend http://www.tic-spisskepodhradie.com/pamiatky-unesco Verderop in het dorpje Chimianska Nova Ves huren we goedkoop een bungalow op de Autokemping.  Vandaag genoten van een mooie rit van 332 km.  

 

 

Dag 4 – zondag 21 juli 1991

Het groot centraal marktplein in Presov is prachtig met zijn vele pastelkleurige oude huizen.  Sedert 1950 werd niets veranderd aan dit historisch centrum.  We rijden door naar Bardejov die bij mij een bijzondere indruk heeft gemaakt omdat het centraal marktplein zo ongeschonden en typisch Slovaaks is met zijn vele mooie monumentale pasteltinten huizen.  Sedert 2000 is het terecht een Unesco Heritage site  http://www.tic-spisskepodhradie.com/pamiatky-unesco Ten noorden van Svidnik bij de Poolse grens staan talrijke schitterende houten kerken https://www.slovakiatravels.com/en/what-to-see/wooden-churches/province-of-svidnik.html  Ik heb genoten van deze prachtige Slovaakse cultuur.  Ik wil eens de grens zien van een nog echt communistisch land, Oekraïne en rij via Vranov en Michalovce naar de grens met UA.  Veel is hier niet te zien tenzij dat de stad Ushorod aan de andere kant ligt.  Ik rij nu vlug naar Kosice en dan naar Roznova door het karstgebied https://www.ecotoerisme.eu/slowakije/slowaakse-karst/   Na Dobsina gaan we op een camping in het dorpje Dedinsky https://www.podlesok.sk/autocamping-podlesok/kempovanie/  Ik heb vandaag 420 km gereden en veel gezien.  

 

 

Dag 5 – maandag 22 juli 1991

Na ons ontbijt gaan we iets verderop de ijsgrotten bezoeken http://www.ssj.sk/en best interessant voor een uurtje. We vervolgen onze weg door het lieflijk landschap van de Lage Tatra naar Brezno  http://napant.sopsr.sk/ Na een korte pauze in Brezno rijden we door naar Banska Bystrica waar we lunchen op het mooi centraal plein.  De stad oogt verder modern en kan ons niet bekoren.  Via Zvolen rij ik naar Sahy bij de grens met Hongarije en bij Zsentendre bezoeken we onze Hongaarse vrienden in Leanfalu.  Blij elkaar weer te zien.   

 

  

          

 

 

 

 

   

      

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.