Sri Lanka

 

 

SRI LANKA – 1998

 

 

 

VOORBEREIDING

 

 

Planning

In 1998 was ik vijfentwintig jaar gehuwd en we besloten eens een verre reis te maken.  Mijn echtgenote is geen avontuurlijk type en wat ze daar heeft meegemaakt heeft bij haar een cultuurshock teweeg gebracht zodat ze nadien nooit meer buiten Europa heeft gereisd. Ik ben meer een avontuurlijk type en hier zijn onze wegen gescheiden.  Wij hebben de klassieke rondreis gemaakt met een gecharterde taxi, 850 BEF per dag taxi, chauffeur, maaltijden all-in. We hebben het hele eiland gezien behalve het tamilgebied waar het toen onrustig was; de wegen erheen waren zelfs geblokkeerd.  Er waren regelmatig bomaanslagen.  Wij waren er in de periode van 25/06-12/07/1998.  Maar na een rondreis in Sri Lanka zijn we enkele dagen naar de Malediven getrokken.    

   

    

Visum

Een visum kan voor de reis online aangevraagd worden bij hun ambassade in Brussel.

 

 

Geldzaken

Het is best USD cash mee te nemen en ter plaatse te wisselen.  Er staan ATM in de luchthaven in Colombo en er zijn enkele ATM in Kandy.  Verder niet veel meer.  

 

  

Vluchten

Ik heb 46.155 BF betaald voor twee tickets van Amsterdam naar Colombo + 5.440 Bf voor treintickets heen en terug. Beter vertrekken uit Brussel via Frankfurt naar Colombo.  

 

 

Informatie

https://www.travelsvenue.com/2011/03/sri-lanka-tragic-mountain-climb-at-1am.html

https://www.unchartedbackpacker.com/category/asia/sri-lanka/

http://www.traveladventures.org/continents/asia/sri-lanka.html

https://onestep4ward.com/category/south-asia/sri-lanka/

https://www.unusualtraveler.com/category/destinations/asia/sri-lanka/

https://www.globespots.com/country/sri-lanka/

www.srilankatravel.com : toeristische dienst

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 1 – 25/06/1998

Ik had onze tickets gekocht bij Budget Air in Nederland.  We hebben het hele land verkend met onze chauffeur. Behalve het toenmalige onrustig Tamilgebied waar we niet in mochten, wegen geblokkeerd want het was daar gevaarlijk.  Vandaag om 17.30 uur vertrokken in Amsterdam.

 

 

Dag 2 – 26/06/1998

Om acht uur aangekomen in Colombo. Met een taxi begeven we naar het door mij gereserveerd hotel in Negombo waar we de vissers bekeken die terugkeerden van hun vangst op zee in de Lagune van Negombo.  Veel vissers waren bezig hun vangst te lossen of herstelden hun netten op het strand.  Negombo werd gesticht door de Portugezen die er een fort hebben gebouwd en dat later werd veroverd door de Hollandse VOC.  De Nederlandse invloeden zijn nog goed zichtbaar, vb. Door de katholieke kerk en zijn grachten.  Het was een belangrijke haven waar destijds kaneel werd verscheept.  

 

We overnachtten in het De PhaniBeach Guesthouse and Restaurant, 189/15 Lewis Place – Negombo.  Op de geafficheerde prijzen komt nog 10% taks bovenop en de ontbijten zijn niet inbegrepen.  Vriendelijk onthaal en heel behulpzaam.  Indien men reserveert vanuit België komt men je ophalen op de nabijgelegen luchthaven.  Er worden ook tours aangeboden.  We hebben een akkoord gemaakt met een chauffeur voor een rondrit van enkele dagen op het eiland. Propere kamers met ventilator, muskietennet en badkamer.  Het strand ligt op vijftig meter.  Goed en goedkoop restaurant.  Ideaal voor een start/stop van een meerdaagse reis door het land.  Aanrader.  

 

 

Dag 3 – 27/06/1998

Vandaag rijden we naar Anuradhapura. De grote witte stoepa van 92 meter hoog staat op de Unesco lijst.  Behalve veel tempels staat hier ook de eeuwenoude heilige boom. Er ligt een oud Hollands kanaal naar Puttalam.  In de omgeving ligt het Wilpattu National Park.  Onderweg zijn we gestopt in Matale, bekend om zijn specerijenhandel.  We bezoeken er Luckgrove en krijgen zelfs informatie in het Nederlands.  

 

We verblijven in het Shanti Guesthouse op 891 Mailagas Junction – Anuradhapura.  Rustige ligging in een buitenwijk van de stad.  Bij de kamer behoort een muskietennet en een badkamer.  Heel  vriendelijk onthaal door de uitbaatster zelf.  De badkamer was niet al te proper.  Goedkope kamer en maaltijden.  Er is een reisbib van achtergelaten reisboeken aanwezig.  Fietsen, brommers en auto’s te huur hier.  Kom er niet aan met een “gids”, is een procentenjager, dat wil de eigenares niet.  

 

 

Dag 3 – 28/06/1998

Vandaag begeven we ons naar Mihintale op slechts 16 km van Anurahdapura maar in de omgeving is heel veel te zien. We bezoeken de 12 meter hoge staande Boeddha in  Aukana, uit één rotsblok gehouwen.  In  Sigiriya bezoeken we de burcht op het 200 meter hoog rotseiland waar ik via een gammele ijzeren ladder op kruip.  Het is wel prachtig daarboven, zowel het uitzicht als de tempel zelf.  In  Polonaruwa bezoeken we  uitgebreid het oud koninklijk paleizencomplex.  Zeer  de moeite waard.  

 

We verbleven in Hotel Gajaba, Kuruppu Garden, Lake Bund.  Iets duurder maar verzorgd en een aanrader.  Het is gelegen bij Parakrama Lake dichtbij de oude stad.  

 

          

Dag 4 – 29/06/1998

Er is veel te zien in Polonaruwa en we blijven nog een dag.  Ik had een reisplan afgegeven aan de chauffeur maar vanaf vandaag negeert hij mijn wensen en doet zijn goesting. Hij dropt ons in hotels waar hij een fooi krijgt.   De planning ligt overhoop.   De klant/toerist is hier geen koning.   

 

 

Dag 5 – 30/06/1998

Vandaag rijden we door naar Dambulla en bezoeken er de grotten waar we oude rotstekeningen op wanden en plafonds bewonderen.  Een reuzegroot liggend beeld van Boeddha is er ook te bewonderen.  

 

We verblijven in een guesthouse op 44 th Mile Post – Temple Junction: Rock Side.  Het ligt langs de hoofdweg maar toch wat verwijderd van de straat.  We nemen er een kamer met Franse wc en zonder muskietennet.  De uitbaters zijn vriendelijk en we kregen lekkere maaltijden in het overdekt tuinterras.  Er is een Europees toilet in een ander gebouw.  Gezellig restaurant en rustige ligging.  Er logeerden enkele Sri Lankanen.

 

 

Dag 6   – 01/07/1998

Vandaag begeven we ons naar het bergachtig binnenland, naar Kandy, de oude Singalese hoofdstad.  Hier bevinden zich verscheidene tempels waaronder de bekende Tempel van de Tand waar de tand van Boeddha wordt bewaard. Begin dit jaar brachten de Tamil Tijgers een zware bom tot ontploffing bij de ingang van de tempel.  Er werd zware schade aangebracht aan het tempelgebouw maar de tand bleef veilig.  Toen wij er waren liepen er zwaar bewapende militairen overal rond  in de omgeving en verkeer was er  verboden.  In het noorden zitten de Hindu Tamil Tijgers die één derde van het land in hun greep hebben.  Sri Lanka is overwegend boeddhistisch maar in het noorden zijn er hindoes gekomen uit India en zijn er godsdienstige spanningen ontstaan.   

 

We hebben overnacht in de Blinkbonnie Tourist Inn, 69 Rajapihilla Mawatna – Kandy.  Het is gelegen op een heuvel met zicht op Kandy.  We hadden een kamer met douche en muggennet.  Het was een goede prijs/kwaliteit verhouding.  Klein terras bij de kamer.  Volgens stickers op de deur waren we niet de eerste Belgen.  

 

   

Dag 7 – 02/07/1998

Vandaag vertrekken we richting Nuwara Eliya door het berglandschap dat bezaaid ligt met theeplantages waarvan we er één bezoeken.  In de dalen liggen rijstvelden in een lieflijke omgeving.  In het stadje staan veel oude koloniale Victoriaanse gebouwen want de Engelsen trokken zich dikwijls terug in het frisse gebergte waar planters zich hadden gevestigd om er theeplantages uit te baten.  

 

We verblijven in het Yenisei Hotel, 16 b Unique View Road in Nuwara Eliya.  Het is gelegen in een zijstraat.  Kamer 103 was niet bepaald gezegend met een “unique view”.  Het was een kraaknette kamer met douche, geen muggennet en A/C want dat is niet nodig in het bergachtig gebied.  Bij de staf werken  enkel mannen die vriendelijk zijn.  Het eten is iets duurder.  Nuwara Eliya is een soort bergstation en daardoor iets duurder geprijsd.  Wij waren er alleen (winter).  Zeer proper, aanrader.

 

 

Dag 8 – 03/07/1998

Vandaag trekken  we 60 km verder door theeplantages naar Badulla.  Het is nog zo een typisch Brits koloniaal stadje dat de sfeer van weleer uitademt.  Er is een klein fort te bezoeken en  een typische Engelse kerk Saint Mark’s Church.  

 

We verblijven in het bekende Badulla New Tourist Inn, 122 Dunhinda Falls Road, rustig gelegen langs de hoofdweg. We krijgen een kamer met douche en muggennet.  Er logeren ook veel Sri Lankaanse verkopers, chauffeurs enz.  Het is goedkoper dan de omliggende hotelletjes.  We konden lekker eten op een mooi dakterras.  

 

 

Dag 9 – 04/07/1998

We rijden vandaag door een landschappelijk zeer fraai gebied naar Ella waar we de 60 meter hoge Dunhinda watervallen bezoeken, een inspannende wandeling van drie km.   Verderop houden we pauze op het terras van het Ella Resthouse waar we een schitterend zicht hebben op de Ella Kloof en zelfs in de verte de kust bij Hambantota kunnen zien.  Bij Gampaha bezoeken we de hoogste watervallen van Sri Lnka, de Diyaluma Falls.  Na enkele fraaie haarspeldbochten komen we terecht in een uitgestrekt rijstbouwgebied dat  bevloeid wordt van uit het stuwmeer van Tissa Wewa.  We komen aan in Tissamaharama en bezoeken er de Yatala Dagoba stupa uit de eerste eeuw voor Christus.  Verderop bevindt zich de Maha Stupa en een monoliet met een diameter van zes meter.  

 

We checken in in het Chandrika Hotel, Katagarama Road – Tissamaharama.  Het heeft een mooie tuin met palmbomen.  Onze kamer beschikt over een douche, muggennet en een ventilator.  De prachtige tuin is heel goed verzorgd en netjes.  De maaltijden zijn lekker.  Het is het beste hotel uit onze toer die hier eindigt.  Het Yala National Park ligt niet ver af en buiten het hotel hangen enkele chauffeurs rond die ons per jeep in ware safari-stijl er heen willen brengen voor een gepeperde prijs.  

 

 

Dag 10 – 05/07/1998

Met de bus begeven we ons vandaag naar Matara, het uiterste zuiden van Sri Lanka op 45 km ten oosten van Galle.  In 1660 stichtte de VOC hier een handelsnederzetting op het strategisch schiereiland waar ze een klein koraalstenen fort oprichtten en later nog een tweede fort bijvoegden, het Redoute Van Eck.  Matara is een oud koloniaal  stadje waar het aangenaam vertoeven is; we snoven de koloniale sfeer op.  

 

We verbleven in het Matara Rest House, aan de kust met een mooi eilandje voor het hotel.  Het was in orde maar de maaltijden waren povertjes en de service maar matig maar de mooie ligging maakte veel goed.  We maakten er een prachtige strandwandeling.  

 

 

Dag 11 – 06/07/1998

Met de bus begeven we ons naar Galle dat gesticht werd door de Portugezen in 1505 en veroverd werd door de Hollanders in 1640 waarna de handelsnederzetting een Hollands karakter kreeg.  Hollandse schepen gebruikten het als tussenstop onderweg naar/van Batavia en ze konden hier meteen nog wat specerijen, vooral kaneel,  bijladen.  Op het schiereiland/kaap staat een Hollands fort en zijn Hollandse koloniale gebouwen te bewonderen.  Plots bemerk ik een etalage van een reisagent die een kort reisje aanbiedt naar de Malediven voor een schappelijke prijs.  Ik informeer en de man vertelt mij dat het om een last-minute aanbieding gaat van leegstaande onbezette luxe logies op Embuddu Island. Hij belt erheen om na te gaan of er effectief nog plaats is en bevestigt mij de blijde boodschap. We kunnen morgennamiddag al naar Malé vliegen.  We nemen in de namiddag nog de bus naar Colombo.     

 

We slapen een laatste nacht in het Dephani Guesthouse in Negombo, dicht bij de luchthaven.  We zijn hier ook gestart.     

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.