Togo

 

 

TOGO 2019

 

 

 

 

VOORBEREIDING

 

 

Planning

Ik plan om te starten in Ivoorkust en via openbaar vervoer te reizen door Ghana, Togo, Benin en terug te vliegen uit Burkina Faso.

Togo is een klein land, 650 km lang en met slechts ongeveer 60 km kuststrook en prachtige stranden.     

 

 

Visum

Men moet persoonlijk een visum aanvragen bij het consulaat, kan niet online of als VOA.  Het aanvraagformulier ophalen op hun site.

 

Consulaat van Togo

Tervurenlaan 264

1150 Sint-Pieters-Woluwe

Tel. 02/777 17 91

ambatogoconsulaire@gmail.com 

De aanvraag moet men indienen op dinsdag of donderdag van 10 – 12 uur.  Het paspoort moet nog drie maanden geldig zijn, kopie eerste bladzijde van  mijn paspoort, twee foto’s, 1 aanvraagformulier en vooral een hotelreservatie met stempel en handtekening.  Ik boekte mijn kamer bij Le Galion info@hotel-galion.com en kreeg vlot mijn attest van reservatie  wat ik nodig had voor mijn visumaanvraag.  Ik had mijn aanvraag op donderdag ingediend en de dinsdag er op mocht ik mijn visum afhalen.  

 

 

Reisperiode: 12 – 16/05/2019

 

 

 

REISVERSLAG 

 

 

Zondag 12/05/2019

Ik was met een busje uit Accra vertrokken en vier uren later non-stop  stond ik al in Aklao aan de grens met Togo. De grensformaliteiten verliepen bijzonder vlot. Mijn overschot van GHC gewisseld in CFA. Ik betaal een taxichauffeur 3.000 CFA voor een ritje van amper één km want Lomé ligt aan de grens van Ghana.  Ik had online gereserveerd bij Galion in Lomé : www.hotel-galion.com tel. 22 22 00 30 Als ik er aankom zitten enkele toeristen op het aangename terras, de sfeer is goed en het bevalt mij meteen.  Mijn geventileerde kamer kost 8.000 CFA zonder ontbijt.  De kamer en badkamer zijn in orde maar het is geen luxe.  Beneden ontmoeten Franse werkers elkaar aan de bar en men kan er ook lekker eten.  Het is een Franse uitbaatster en er is lekker bier Awooyo.  Het is druk op het strand op zondagnamiddag en in de vele standjes is overal bier te koop; iedereen zit in tuinmeubelen op het strand met vrienden.  Lekker avondmaal in Le Galion op het terras.  Er is steeds internet.         

 

 

Maandag 13/05/2019

Het heeft veel geregend deze morgen.  Ik ben vervolgens naar de grens gelopen (1 km)  en daar gewisseld. Aangezien ik om veiligheidsredenen moet afzien van mijn landreis van Cotonou naar Ouagadougou loop ik 2 km langs de kustboulevard naar het bureel van www.flyasky.com en informeer er naar mijn vlucht naar Ouagadougou,  189.000 CFA of ongeveer 288 euro, een dure vlucht voor anderhalf uur vliegen met Air Burkina.  Ik heb dan nog een beetje op de markt gelopen, eigenlijk is de ganse binnenstad markt.  Een ananas in blokjes gesneden kost 300 CFA, een halve euro en is heel lekker. De kathedraal stelt niet veel voor.   Een jongen brengt mij gratis terug naar mijn hotel op zijn moto. Dan loop ik langs het prachtig strand waar vissers hun netten repareren en kinderen voetbal spelen.  Een groepje Franse werkers die in Burkina wonen waren hierheen gekomen met het vliegtuig, normaal komen ze met de wagen.  Ze toonden mij op hun gsm de rode zone in het noorden van Togo, Benin en in bijna gans Burkina Faso.  Mijn plan was om ook Niamey te bezoeken maar de weg van daar naar Ouaga was erg gevaarlijk en werd mij sterk afgeraden.  Een Burkinees raadde mij aan om van mijn plannen af te zien en eveneens de vaste gasten in Galion. Lekkere vis gegeten met een karafje Franse wijn in Le Galion.    

 

 

Dinsdag 14/05/2019

Na mijn ontbijt nam ik een moto-taxi naar de plaats waar ik een deeltaxi kon nemen naar Agbodrafo.  Een moto bracht mij naar Maison des Esclaves Wood waar slaven onder de woning zaten in afwachting op hun verscheping.  De inkom van 2.000 CFA is het niet waard, het is klein en weinig te zien alhoewel het op de Unesco lijst staat.  De moto-jongen bracht mij vervolgens naar de steiger aan  het Togomeer. Enkele mannen die daar zaten vroegen mij 5.000 voor de overtocht, dan 3.000 en aan de bootsman gaf ik 1.000 en het was in orde.  De bootsmannen roeiden twintig minuten over een ondiep meer en dan kwamen we aan bij Togoville. Ik was hier de enige toerist en liep wat in het centrum van het dorp.  De voornaamste bezienswaardigheid is een grote kerk met een kloostercomplex waar men ook kan slapen, een bedevaartsoord.  Er is een heuse Maria-grot. De kerk is mooi binnen.  Daarna ben ik terug naar de prauw gelopen en het begon te regenen maar ik heb toch overgezet.  In Galion kon ik vlot op Whatsapp en ik heb ook gratis gebeld met Whatsapp.  Daarna nog van een  namiddagrust genoten en avondmaal genomen.    

 

  

Woensdag 15/05/2019

Ik heb deze morgen mijn verblijf met een dag verlengd; ik mag in euro betalen.  Ik ben naar het Belgisch consulaat geweest en er zaten 14 Togolezen voor mij in de wachtzaal die beslist allemaal naar ons land wilden komen.  Een medewerker vroeg of ik een afspraak had gemaakt. Na een uur was het mijn beurt en op mijn vraag naar de veiligheidssituatie in Togo kon ze mij niet antwoorden en verbond mij met de consul die mij afraadde naar het noorden te reizen omdat er ontvoeringen bezig waren.  Dan heb ik nogmaals in een cybercafé de veiligheid nagekeken.  Daarna heb ik in een reisbureau mijn ticket besteld naar Ouagadougou, 185.000 CFA maar ik kan niet betalen met mijn Mastercard die meestal in Afrika waardeloos is.  Omdat ik enkel cash kan betalen loopt een meisje van www.oceantravel-togo.com mee naar een bankautomaat en ik ervaar dat ik slechts bij de derde bank kan pinnen. Terug in het bureel kan ik cash betalen want ze hebben geen betaalsysteem.  Het meisje krijgt een fooi en is er heel blij mee.  Ik neem een spaghetti en trakteer mij op een Straffe Hendrik Quadrupel want ze verkopen hier Belgische bieren.  Na een siësta loop ik nog wat door de straatjes van Lomé en bij een fruitverkoper koop ik een sappige ananas die ze in blokjes snijden.  Echt super lekker !!!   

 

 

Donderdag 16/05/2019

Na het ontbijt betaal ik mijn rekening in euro en krijg CFA wisselgeld terug. Met een taxi ben ik naar de kustboulevard gereden waar een deeltaxi mij naar Cotonou zou brengen, 5.000 CFA.  Zelfde prijs ook als ik halfweg uitstap in Ouidah.  Aan de grens verliep alles vlot.  

                 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.