Tsjechië 2007

 

 

EEN WEEKJE TSJECHIE

 

 

 

14 – 22 juli 2007

 

Doorheen mijn drukke werkzaamheden kon ik plots een weekje er van tussen knijpen.  Doordat dit nogal plots aankwam kon ik niets op voorhand plannen.  In West Europa en Frankrijk was het hoogseizoen en ik had niets gereserveerd.  Dan maar een gok gedaan op Tsjechië   in de hoop dat het daar niet zo druk zou zijn.  Met een reismaat was ik al gauw overeen gekomen en dus startten wij op zaterdagmorgen 14 juli om zeven uur ’s morgens.  Van de Tsjechische toeristische dienst had ik een wegenkaart en nog wat andere documentatie.  Wij hadden ook een reisgids over het land meegenomen.  

 

 

Zaterdag 14/07/2007

 

Wij vertrokken dus om zeven uur ’s morgens met eigen wagen.  Het ging vlot tot in Frankfort; daar bij de luchthaven begonnen de files tot ver na Würzburg wegens de eeuwigdurende wegenwerken in Duitsland.  Op dit traject zijn wij zeker één tot anderhalf uur verloren.  Eenmaal na Würzburg de toeristen naar Oostenrijk/Italië en Hongarije er af waren werd het rustiger.    Om 18 uur kwamen wij bij de grens, 810 km.   Wij moesten geen documenten tonen : de douane deed teken dat wij konden door rijden.   In alle 28 EU-landen is een identiteitskaart voldoende.  Maar het is beter voor de zekerheid toch maar de reispas mee te nemen.  In de gebouwen aan de grens zagen wij volgende koersen : 28.05 – 28.29 – 28.60 en we wisselden natuurlijk aan 1 € = 28.60 CZK.  Daarna sloot het kantoor.  Wij konden nog net een wegenvignet voor één week kopen : 10 €.  Wij vroegen de bediende om het te knippen op morgen zodat wij net zouden toekomen met zeven dagen.  Meteen heb ik ook diesel getankt die hier wel goedkoper is dan in Duitsland maar ongeveer even duur als in België.  Ik heb nog 23 km op de autostrade naar Praag gereden en in Bor ben ik er af gereden, richting zuiden.  Het is hier een eenzame en rustige streek met af en toe een slaperig dorpje maar geen slaapgelegenheden.  Dan zijn we maar doorgereden tot Horsovsky Tyn, met een typisch prachtig dorpsplein met  koopmanshuizen in pastelkleuren, kasseitjes, en fontein en weinig verkeer.  Vandaag 868 km gereden.

Overnachten

Ubytovani = Privaat (logement) en dat vonden wij voor het dorp rechts komende van Bor.

Josef a Jirina Pribkova

Masarykova 14

346 01 Horsovsky Tyn

tel. 420 379 422 406

Wij hadden een ruime slaapkamer met drie bedden en een zitkamer met tafel en stoelen, een kookvuur en koelkast en een extra divanbed.  De badkamer is in de gang maar voor ons alleen.  Het was er netjes en de eigenaars waren vriendelijk.  Wij betaalden 350 CZK pp zonder ontbijt.

In Hotel Sumava op het dorpsplein leek het ons wat oubollig maar waren ze vriendelijk.  Tel. 379 422800 website www.hotel.htyn.cz  e-mail : hotel@htyn.cz 

Eten

Ons avondeten konden wij nemen in vier restaurants maar kozen voor Kobra, een ouderwetse stadsontmoetingsplaats met disco op de eerste verdieping en een café beneden onder de galerij.  In het café zat veel volk, vooral rokers (het mag hier nog) met halve literglazen bier die getapt wordt uit zes verscheidene vaten.  Een halve liter amber bier van 16° op vat kost 16 CZK.  Na het avondmaal nog wat rond gekuierd op het pittoreske dorpspleintje.

 

 

Zondag 15/07/2007

 

Om 08.30 werden wij wakker van de vogeltjes op deze zalige zondagmorgen.  Dan zijn wij naar het typisch marktplaatsje van Horsovsky Tyn gereden om enkele mooie foto’s te nemen van de vele pasteltinten van de oude huizen, de schilderachtige straatjes, de fontein en het was o zo rustig.  Het kasteel in de hoek van het plein uit de dertiende eeuw is te bezichtigen.

Vanuit Nabburg (D) loopt er een fietspad op een oude spoorwegberm naar Horsovsky Tyn : www.bayerisch-boehmischer-freundschaftsweg.de 

Domazlice is slechts tien kilometer verder  en een provinciehoofdstad.  Wij wandelen onder de eeuwenoude arcaden en bewonderen het Boheems kristal in de uitstalramen.  Helaas zijn er de laatste jaren teveel Vietnamese goedkope winkeltjes met namaak bijgekomen.  Het plein is echt heel groot en is volledig met kasseien geplaveid.  Aan het uiteinde van het plein zitten wij op een terras om van het geheel te genieten.  Daarna hebben we de barokke kerk bezocht met interieur in prachtige muurschilderijen en met houten beelden opgesmukt.  Op de hoek van het plein staat het hotel-restaurant Sokolsky dum www.sokolskydum.cz  Wie hier een pension zoekt kan aankloppen bij Marie Krenova, tel. 420 379 723762 e-mail : ubytovani-domaslice@seznam.cz 

Klatovy vonden wij iets minder mooi dan Domazlice maar het heeft natuurlijk wel een mooi marktplein.  En net als wij er aankwamen, iets voor de middag, was een Tsjechische fanfare in nationale klederdracht er het beste van zichzelf aan het geven voor het stadhuis.  Op de toeristische dienst van Klatovy was men heel vriendelijk en men raadde  aan de burcht van Rabi en het kasteel van Velhartice te bezoeken.  In Rabi kregen wij een langdurige en vervelende gidsbeurt in het Tsjechisch (wij kregen een blad met info in het Nederlands)  zodat wij genoeg hadden  van kastelenbezoek.  www.rabi.cz  

Dan maar verder gereden richting Zelezna Ruda.  Enkele kilometers voor het grensplaatsje rij ik niet  naar de hoogste toppen en skioorden, maar neem een rustige weg links, richting Srni.  Hier begint het Nationaal park Sumava : www.npsumava.cz  En wat een nationaal park! De ganse namiddag rijden wij er door: veel bos en natuur, velden en af en toe een stil dorpje zoals vb. in Pras waar wij halt houden aan een terras om van een Tsjechisch bier te genieten.  Een tonic van 20 cl kost meer dan een halve liter bier (20 CSK)  

In een folder zie ik een foto staan over de drie heidemeren met zeldzame plantengroei en vlonders om op te wandelen.  In Kokyta aan de parking proberen wij dit te bereiken, 4 km verder maar het is al in de late namiddag en wij rijden erheen wat niet mag.  Ter plaatse betreft het drie piepkleine plassen midden in  bos en heide, maar de omgeving is wel heel mooi.  

Daarna rijden wij nog een hele tijd door het nationaal park via Srni, Modrava, Kvilda en Volary tot aan het Lipno-meer.  

Overnachten

Wij vragen na bij een bijenkweker maar als ze horen dat we trekkers zijn die maar één nacht blijven is er weinig interesse.  Aan het meer vonden wij iets moois maar ze rekenden al in euro’s en dus duur.  Tenslotte bemerkten wij een bordje ‘pension’ aan de boorden van het meer.  Maar het had beslist zijn hoogdagen gehad en kon best een opknapbeurt gebruiken en de eigenaars waren niet zo actief.  Wij betaalden 400 CZK pp voor een dubbele kamer met douche op de gang   Het was er onverzorgd en de kamer was blijkbaar al een tijdje niet gepoetst.  Avondmaal en ontbijt waren inbegrepen maar geen hoogstandjes.  Vandaag toch 200 km gereden.

 

 

Maandag 16/07/2007

 

Na een half uurtje rijden kwamen wij aan in Cesky Krumlov aan de Moldau.  Het historisch stadje is door de Unesco erkend en terecht.  Er zijn voldoende parkings buiten het verkeersvrije centrum.  Onder de arcaden van een imposante aquaduct wandelen wij het historisch centrum binnen over hobbelige smalle straatjes met winkeltjes en terrasjes.  Wij flaneren door het stadje langs pittoreske steegjes en trapjes.  Het gezellig marktplein mag er zijn, de pestzuil en het raadshuis met arcaden.  Even de St Vituskerk bezocht met zijn opgesmukt barokinterieur.  Wij maken prachtige foto’s van de fijn beschilderde slottoren die staat te pronken in de zon bij 30 ° C.  En dan beklimmen wij de toren van waarop wij het ganse stadje en de wijde omgeving bewonderen.  We zijn terug gewandeld  langs enkele binnenkoeren en via de bovenstad en een park naar onze auto.  

Wij toeren verder richting Ceske Budejovice en laten het gerestaureerd klooster Zlata Koruna (Gouden Kroon) letterlijk links liggen.

Ceské Budejovice heeft een groot stadsplein met in het midden de Samson fontein.  Onder de talrijke arcaden van de barokke pastelkleurige huizen slenteren wij voorbij de winkeltjes in de schaduw.  De bekende Budvar brouwerij ligt even buiten het centrum.  Het stadhuis is een pareltje van barokkunst.  In een hoek van het plein staat de Zwarte Toren en ernaast de St Nikolaas Kathedraal die wij met een bezoekje vereren.  Op www.c-budejovice.cz staat meer info.  

Na een zoektocht naar het landelijke Hluboka kasteel komen wij eraan in het heetste van de namiddag.  Gelukkig kunnen wij gratis parkeren in de schaduw, aan het kerkhof.  Het is een heel eind wandelen door het prachtig kasteelpark tot aan het kasteel.  Er is slechts één rondleiding per dag in het kasteel en dan nog in het Duits en enkel om 16 uur, te kiezen uit traject  A,B of C.  Wij besluiten dan maar de toren te beklimmen : 326 treden dacht ik.  Meer info op www.hluboka.cz  

Dan willen wij naar Holasovice rijden maar dat valt niet mee omdat het een afgelegen dorp is en niemand het weet liggen.  De ene wijst naar rechts en de andere naar links en niemand kent het alhoewel het op de Unesco werelderfgoed lijst staat.  In de late namiddag komen wij er dan toch aan en het is werkelijk de moeite waard : het is een heel goed bewaard gebleven traditioneel Centraal-Europees dorp in Zuid Boheemse Volkse Barokstijl.  In het midden ligt een groene brink met barokkapel in het geel waarrond perfect gerestaureerde barokke koopmanshuizen en boerderijen in een rijk kleurenpalet beschilderd liggen . Kijk gerust eens op www.holasovice.cz   

In Trebon hebben wij even vlug het typische stadsplein bezocht met zijn mooie koopmanshuizen bij het genot van een biertje  van de lokale brouwerij.  Info op : www.itrebon.cz

Dan zijn wij doorgereden naar Jindrichuv Hradec maar nergens konden wij een kamer of hotelletje vinden.  Vandaag staan 213 km op de teller.

Overnachten

Eindelijk, 7 km voor J. Hradec, sla ik een weggetje in naar een camping en het is bijna helemaal donker als wij daar aankomen. Er is slechts nog één huisje vrij.  Wij twijfelen niet en voor 586 CZK kunnen wij er overnachten, zonder ontbijt, niet echt goedkoop maar ons probleem is toch opgelost.  Wij kunnen er ook wat eten en vooral een frisse pint smaakt lekker.  Het ontbijt hebben wij hier ook genomen.  De camping Komornik Kunzak ligt aan een meer.  Meer info op : www.kempkomornik.cz

Eten

Bij Kemeny Ujezd bemerken wij in een bocht het restaurant “Cesky Mlyn”, mooi gelegen en netjes verzorgd.  Het is middag en wij kunnen niet weerstaan.  Het is gezellig toeven op het terras.  Wij genieten van een donker bier Kozal en een typisch Tsjechisch menu voor zowat 100 CZK pp  Het is een aanrader.

 

 

Dinsdag 17/07/2007

  

Na ons ontbijt op de camping en een afrekening die lang op zich laat wachten begeven wij ons verder op weg.  Na een half uurtje komen wij aan in Telc  Dit Unesco erfgoed is een absolute must voor elke Tsjechië bezoeker.  Meer info op www.telc.eu      Het is na Praag de mooiste attractie in CZ.  Aan de rand van het centrum vinden wij een parking : 10 CZK/uur.  Als wij over de houten brug zijn gewandeld ontwaren wij dit uniek dorpsplein in typische Zuid Boheemse barok, het ligt er bij zoals honderd jaar geleden.  Wij wandelen onder de arcaden van de rijk beschilderde barokwoningen en bewonderen al die pracht in allerlei pastelkleuren.  Enkele huizen zijn opgesmukt in de Sgrafitti stijl.  Van op een terras in de hoek van het plein bekijken wij het nog eens rustig.  Een folkloregroepje zit aan de fontein.  Wij bezoeken eveneens de rijk beschilderde kerk en het mooie beeldhouwwerk in hout.  

Trebic konden wij na Telc minder waarderen : er staat één sgrafitti huis op het plein en na een kort bezoek op de middag rijden wij verder.  

Nu rijden wij een heel stuk door naar het noorden ,naar Zdar nad Sazavou waar een bekende bedevaartskerk op een heuvel staat.  Wij lopen er eens rond maar maken geen gebruik van een geleid bezoek.

In Kutna Hora is de laatgotische St. Barbara kathedraal een uniek kunstwerk van laatgotische bouwstijl maar helaas staat ze in de steigers voor onderhoud.  Wij wandelen nog even door het historische stadscentrum.  Van op de koer van de kathedraal bewonderen wij de stad die beneden ligt.  

Overnachten

In het centrum vonden wij helaas geen overnachtingsmogelijkheden.  Ik wou echter liever buiten het centrum overnachten maar de regio is niet echt toeristisch en ik moest maar blijven rijden en vond echt geen overnachtingsmogelijkheid tot in Jicin.  Van Jicin begaf ik mij op weg nr. 35 richting Turnov in de Cesky Raj  Hier is wel toerisme en zouden wij wel iets vinden.  Na enkele dure hotels te zijn gepasseerd zagen wij plots een bordje links van de weg   Pension Brada  een paar km buiten Jicin.  Wij waren om 20.45 uur aangekomen en er was geen avondeten meer maar na enig aandringen konden wij toch nog iets krijgen.  Vanaf het terras genoten wij van een mooi zicht op de velden, het bos en de heuvels.  Er was nog één kamer vrij : de saunaclub voor 600 CZK, zeer ruim maar niet meer modern; de sauna was leeg.  Voor 80 CZK pp hadden wij een goed ontbijtbuffet.  Vandaag was het de langste etappe van 314 km.

 

 

Woensdag 18/07/2007    

 

Vandaag zijn wij de ganse dag in Cesky Ray, het Tsjechische Paradijs : www.bohemian-paradise.info  Het gebied is heel mooi maar niet zo heel groot en er is veel aanbod van pensions

Na een kort eindje rijden volgen wij de borden naar de kenmerkende Trosky burchtruïnes.  Je kunt er niet naast kijken : twee burchtruïnes hoog gelegen op twee naast elkaar liggende rotsen , de ene noemt Baba (Oud dametje) en de andere Panna (Maagd).    De landelijke weg erheen is heel mooi met steeds een zicht op de tweeling en soms typische houten vakwerkhuizen in een stil dorpje.  Er liggen opmerkelijk veel fiets- en wandelroutes in het gebied en ze worden goed gebruikt door verlofgangers en liefhebbers van de natuur.  Zoals gebruikelijk moeten wij de parking betalen, overal in CZ trouwens.  Wij wandelen steil omhoog maar bemerken bij de ingang een aanbod om met pony’s te rijden, ijsverkopers en souvernirstalletjes.  Ingang is 40 CZK.  www.trosky.cz   Op de parking geen Belgen.

Langs stille wegen volgen wij de bordjes naar Hruba Skala.  In de dorpskom bij het klosster is het heel druk en is er nauwelijks parkingplaats, ze vragen wel 80 CZK en zijn niet echt vriendelijk.  De wandeling door de cañon van zandsteenformaties  is een openbaring en in iedere rots proberen wij iets te herkennen.  Wij lopen als kleine mensjes door het grote bos en bizarre rotsformaties.  

Een derde bezienswaardigheid is het kasteel van Valdstejn.  Er staan geen bordjes hoe je er moet geraken maar de weg erheen is heel mooi en landelijk en er staan in de mooie dorpjes her en der heel mooie buitenverblijven.  Mijn reismaatje wil geen kasteel meer bekijken.

Dan zijn wij vlot via Turnov, Semily, Jilemnice naar Vrchlabi gereden.  In deze laatste plaats zijn wij gestopt bij Hotel Pivovarska Basta.  Hier konden wij een biermuseum bezoeken, een ridderzaal, een knap restaurant met speksteenkachel.  In de gelagzaal of bierstube  brouwde men bier op ambachtelijke wijze waarvan wij hebben geproefd : vooral het kersenbier viel in de smaak. Maar er is ook honingbier en een soort trappist,  Wij hebben nog een voorraadje meegenomen voor thuis.  www.hotelbasta.cz  Er komen regelmatig groepen aan per bus, vooral uit het nabije Duitsland.  

Het begint te regenen en wij rijden door naar Spindleruv Mlyn.  Wij zitten inmiddels in de Krokonoce of Reuzengebergte.  www.krkonose-smo.cz 

www.holidaysinfo.cz

Na regen komt zonneschijn en we hebben dan nog een korte wandeling in het ski dorp gemaakt.   Vandaag 114 km gereden.

Eten

Na  Turnov op weg nr. 283 zijn wij gestopt in het dorpje Mirova en hebben er verse forel met een  slaatje gegeten met elk een groot glas bier voor 358 CZK totaal.  De naam weet ik niet meer maar het was lekker.

’s Avonds hebben wij gegeten in Spindleruv Mlyn in restaurant Lomnice : www.hotellomnice.cz  Boheemse keuken en lekker gegeten.  

Overnachten

Aanbod van accommodatie is er genoeg en het is hier wat duurder maar naast het politiebureel aan de ingang van het dorp staat een huis met houten gevel in landelijke stijl.  Hier hebben wij privaat geslapen voor 10 € totaal en 4 € pp voor ontbijt.  De badkamer ligt op de gang; het is er netjes maar iets ouder, ideaal voor budgetreizigers.  Het adres is : Karel Hank, CZ 543 51 Sp. Mlyn 39/B, tel. 420 499 523 566

 

 

Donderdag 19/07/2007         

 

Wij vinden dit een mooi dorp en besluiten een bergwandeling te maken.  Ik rij zo ver mogelijk bergop en parkeer zo hoog mogelijk.  Onze wandelschoenen aangetrokken en op weg… steeds maar omhoog maar het was wel de moeite met panoramische zichten en het dorp ver beneden ons.  Wij zitten blijkbaar op een lange rondwandeling van 22 km en besluiten,  bijna aan de top, na een stijging van zowat 500 meter,  om terug te keren naar de auto waar wij omstreeks 13 uur terug komen.    

Terug aan het Brauerei Museum stoppen wij voor een lekker kersenbier.  

Wij rijden verder via Jablonec ( E442, geen zitbanken op rustplaatsen), Liberice naar Ceske Kamenice.  Van hieruit naar Hrensko volgen wij het dal van de Kemenice,  bijzonder mooi, rustige typische dorpjes met houten huizen, veel pensionnetjes want wij zijn inmiddels in het Nationaal Park Tsjechisch Zwitserland : www.npcs.cz  www.ceskesvycarsko.cz  Echt een aanrader om deze weg en dit gebied te bezoeken.  Net N.P. Tsjechisch Zwitserland sluit aan over de grens met Duisland met het N.P. Sächsische Schweiz.  

Vandaag 176 km gereden.

Overnachten

Het is hoogseizoen en in deze uitzonderlijk mooie streek hebben wij vijfmaal tevergeefs een volzet pension aangetroffen. Eén van deze pensions die ik bezocht en zeker kan aanbevelen is :  Stary Mlyn (Oude (water)molen) Jetrichovice 43 – CZ 407 16 Jetrichovice, tel. 602 587 431 e-mail : starymlyn.jetrichovice@sernam.cz  Het is een omgebouwde gezellige typische boerderij aan een waterval met zomerterras en grill en sfeervol ingericht. Enkele gasten vertrekken van hier om mooie fietstochten te maken.

Dan werden wij doorverwezen door pension 66+67 www.volny.cz/simon.michal  (mooie ligging) naar een ander pension.  Het onthaal was goed en ze waren vriendelijk en de eigenaar spreekt Duits omdat het dicht bij Duitsland ligt.  Wij konden er het avondmaal nuttigen onder een zandsteenrots met zicht op een bos en de omgeving.  Zij vroegen 15 €/pp ontbijtbuffet inbegrepen.  Onze kamer met badkamer is proper.    Door de warmte lieten wij het venster openstaan maar er werd  nogal luid en langdurig op een scherpe Tsjechische toon gepraat.  Het kwam blijkbaar uit de keuken.  Ik had tweemaal  aangedrongen om stilte maar dat kwam er niet totdat ik zelf naar de keuken ging en vroeg of wij mochten slapen voor onze betaalde overnachting.  De eigenaar was vader geworden maar of dat een reden is om zijn betalende gasten wakker te houden weet ik niet – mijn reismaatje vond van wel – oorzaak van een conflict.    

 

 

Vrijdag 20/07/2007

 

Slecht geslapen door het lawaai tot twee uur in de morgen.  Mijn reismaatje was (onterecht?) boos op mij : geen klank.  Na het ontbijt doorgereden richting Hrensko en geparkeerd in het dorpje Mezna waar wij de gele wandeling van 5.5 km volgden naar de Pravcicka brana  www.pbrana.cz 

De wandeling liep meestal door dennenbos met soms open plekken die een prachtig panorama onthulden. Wij stapten er bijna twee uur op zodat het ons ongeveer 9 km leek.  Er is ook een parking dichter bij maar in ieder geval moet men ongeveer 3-4 km te voet gaan voorbij zandsteenrotsen tot men plots de hooggelegen herberg ziet liggen bij de natuurlijke zandsteenbrug, zeer indrukwekkend en uniek.  Inkom is 50 CZK en het is een aanrader. De herberg wordt bevoorraad met een kabelbaan want het is niet bereikbaar over een weg.  Overal liggen uitzichtposten op balkons waar men prachtige foto’s kan nemen van de omgeving, de ravijnen en de bizarre rotskegels van vulkanische oorsprong.  Drinken meedoen voor onderweg want er is niets.  Er liggen veel gemarkeerde wandelwegen in het natuurpark van 79 km2.  In deze streek staan nog veel houten vakwerkhuizen in kleine rustige dorpjes

Na een rustpost in een herberg in Mezna met zicht op de weidse omgeving begeven wij ons richting Decin; wij doen het rustig aan want er is overal zoveel moois te zien.  In het mooie grensstadje Hrensko is het ineens heel druk want er komen veel dagjestoeristen uit Duitsland.  Veel hotelletjes, restaurants en winkeltjes.  Dan rijden wij een tijdje langs de romantische Laabe (Elbe) :  bossen, dorpjes en een beetje pleziervaart naar Decin waar een groot kasteel het stadje domineert.  Usti is meer een industriestad en 23 km verder gaan wij op de E55 en anderhalf uur later komen wij aan in Praag.  

Overnachten

Daar het nog vroeg was heb ik rondgereden in het centrum van Praag en reeds geïnformeerd naar een overnachting maar voor een dubbelkamer schommelt dat al vlug rond 100 €.  In Praag 5, Jinonice rij ik plots voorbij Motel Grado www.motelgrado.cz , prijs : 400 CZK pp wat goedkoop is voor Praag, maar het is volzet.  Wij besluiten het buiten de stad te zoeken, liefst aan de westkant want dan kunnen wij zondagmorgen vlugger weg.  Al een heel eind uit de stad en op de autostrade komen wij aan in Hotel Atol in Rudna, tel. 311 67 07 07 op een autostraderustplaats.  Prijs 28 € voor een dubbelkamer zonder ontbijt. Maar om Praag te bezoeken moeten wij terugrijden tot het metrostation van Zlicin.  Dan maar gezocht naar :

Sunny Camp www.sunny-camp.cz  Smichivska 1989, 155 00 Praha 5 (Stodulky), tel/fax 420-2-5162 5774 e-mail sunny.camp@post.cz

Wij hadden geluk en konden er een kamertje huren voor 960 CZK zonder ontbijt, badkamer op de gang maar alles is netjes.  Op het terras kan men eten en drinken zodat wij hier gemakshalve ’s avonds eten.    

 

 

Zaterdag 21/07/2007   

 

Op de receptie van de camping hebben we een dagkaart voor de metro gekocht : 80 CZK : je mag er de ganse dag in heel Praag mee rijden.  Van een Nederlander leerden wij dat het beter is een kaartje heen en één terug te kopen op dezelfde lijn want dat is voordeliger : 40 CZK. Vergeet niet een metroplan mee te nemen op de camping.  Te voet, een kwartiertje, naar het metrostation van Luka en naar Mustek (centrum) gereden en van daaruit hebben we de stad verkend.   Er is zoveel te zien in Praag om het op één dag rond te krijgen maar het voornaamste is de Karelsbrug en de Burg.  Wat je ook doet in Praag je komt ogen en tijd tekort en dat het een prachtige stad is daar zal iedereen het wel mee eens zijn.  Het toeristisch centrum is de voetgangerszone.  Spijtig maar in het Gouden Straatje vroeg men 350 CZK ingang; het is wel heel mooi maar die som niet waard.  Het was een prachtige zonnige dag.  In Tesco proviand gekocht voor onderweg, morgen.

Het laatste avondmaal op camping Sunny.

 

 

Zondag 22/07/2007

 

Reeds om 06.30 uur zijn we vertrokken.  Voor de grens nog eens volgetankt op rustplaats Rozatov want diesel kost hier ongeveer 1 €/liter en in Duitsland 1.18 €.  Na 152 km rijden en rond 08.00 uur waren wij aan de grens.  Ik kon geen koffie drinken want ze aanvaardden geen € aan de Duitse grens en een briefje van 5 € was te groot om terug te geven maar ze wilden wel teruggeven in CZK aan een koers van 25 CZK/€ de afzetters!  Ik heb een fles kruidenlikeur, de bekende Bechorovka gekocht.  Het was niet druk aan de grens en wij mochten doorrijden.  Om 17 uur waren wij terug thuis, 970 km van Praag.  

 

Tsjechië is een goed alternatief op het dure Zuid-Europa en niet eens ver weg, niet duur en toch mooi.  

 

Goede reis

 

Erik Trenson

GSM : 0499/19.53.54

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

 

 

 

  

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.