Tsjechië 2013

 

 

TSJECHISCH PARADIJS 2013

 

 

 

VOORBEREIDING

 

 

Reisperiode:  25 – 31/07/2013

 

 

Reisgidsen en kaarten :

Er zijn talrijke reisgidsen geschreven over deze streek. www.altaviatravelbooks.be heeft een rijke keuze.

ANWB, Dominicus en Elmar hebben een Nederlandstalige reisgids uitgegeven.

In gespecialiseerde winkels zijn kaarten te koop over Tsjechië.

 

 

Informatie 

https://www.cesky-raj.info/en/ : regionale informatie

https://ceskysight.nl/nationaal-park-cesky-raj-paradijs-op-aarde/ 

https://nl.czecot.com/?id_region=10 

https://www.ikreis.net/p-997/boheems-paradijs-wandelen-tsjechie 

https://www.aroundtheglobe.nl/reizen/tsjechie/boheems-paradijs-esky-raj-si30035.html 

 

 

Plan

Van 18/07/2013 maken we een trip met mijn camper naar een voor ons nog onbekende deelstaat in Duitsland, nl. Sachsen-Anhalt en we willen vooral Dresden bezoeken en verder rijden langs de Elbe naar Tsjechië waar we het Tsjechisch Paradijs willen bezoeken van 25 tot en met 31/07/2013.  Daarna komen we terug naar Duitsland om op 31/07/2013 naar huis te rijden.   

http://home.kpn.nl/wagen295/51.html  

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 8  – donderdag 25 juli 2013

Traject : Dresden, Decin, Hrensko, Vysoka Lipa, Cesky Raj.

 

Van uit Dresden volgen we de lieflijke Elbe die uit Tsjechië komt gemeanderd.  Het eerste dorp in Tsjechië is Hrensko in het Zwitsers Bohemen, heel mooi is het hier.  We bezoeken het dorpje en de mooie kerk met een kleurig barok interieur.  Verderop maken we een wandeling in de schitterende natuur.  In de verte op een bergkam zien we de contouren van kasteel Falkenstein in de mist.  Het centrum van het kleine Hrensko schijnt uit een vervlogen tijd te komen en het is er rustig.  Op het pleintje turen we door het raam van de cukrarna, een bakkerijtje en laten we ons verleiden tot het knusse interieur van een tearoom.  We rijden even verder door een prachtig landschap en verkennen Vysoka Lipa waar we enkele typische Boheemse houten huizen bewonderen.  We overnachten hier op een camping www.cztour.cz    

 

          

Dag 9– vrijdag 26 juli 2013

Traject :   Bezoek Cesky Raj, Pravcicka Brana, Turnov.  

 

We rijden een mooi rondje en komen terug in Hrensko.  We maken meteen een wandeling in de bossen tussen de zandsteenrotsen over natuurlijke trappen en na twee kilometer komen we bij een hotel met prachtig terras.  Overal liggen eigenaardig gevormde bruine rotsen met mooie panorama.  Het zicht op de natuurlijke rotsboog of rotsbrug is zeldzaam en is prachtig gelegen in een mooie natuurlijke omgeving http://www.natuurlijk-tsjechie.nl/steden-dorpen-hrensko.htm.  De brug noemt men in het Tsjechisch Pravcicka Brana.  De omgeving is schitterend en nodigt uit tot wandelen in deze rustige omgeving waar veel wandelingen zijn uitgepijld.  De benaming Paradijs is niet overdreven.  

 

  

Dag 10 – zaterdag  27 juli 2013

Traject :  Decin, Modra, Teplice.

 

Decin is een mooi stadje waar we even rond kijken.  Het dorpje Modra bij Jilove is pittoresk met zijn bebloemde houten huizen in Boheemse stijl. Aan kastelen op de bergkammen geen gebrek.  Overal kan men logeren in knusse huisjes of hotels, men leeft hier van toerisme en landbouw.  We rijden rustig door naar Teplice, een gezellig stadje waar we het centrum bezoeken https://www.tsjechie.net/forum/threads/teplice-v-cechach-in-noord-bohemen.30001/  We verblijven met de camper op een camping in Teplice.

 

 

Dag 11 – zondag 28 juli 2013

Traject: Dubi, Cinovec, Cesky Jiribin.

 

Verderop stoppen we in Dubi, een klein stadje in het dal met overwegend één straat; er staat een kasteelruïne  en we beklimmen de restanten om beter te kunnen genieten van een beter zicht over het plaatsje. Het is nu nog acht kilometer naar Cinovec bij de Duitse grens https://www.czech-mountains.eu/hiking/cinovec.html  We bezoeken een oude grensbewakingstoren destijds uit de communistische periode.  Bij Mikulov stoppen we op een mooi ouderwets dorpspleintje waar een oude school staat die blijkbaar geen dienst meer doet.  In Ceske Jiritin staat een oude trein die dienst doet als restaurant.  Er zijn enkele verlaten mijnschachten te zien. Honderd meter verderop zien we een wegwijzer naar de DDR.  We vervolgen onze weg dicht bij de Duitse grens en overnachten ergens op een mooi plaatsje.

 

 

Dag 12 – maandag 29 juli 2013

Traject : Cerveny Hradek, Chomutov, Hasistejn.

   

We rijden over mooie landelijke wegen naar het grensplaatsje Hora Sveta Kateriny maar blijven in Tsjechië. In Cerveny Hradek staat een kerkje ergens in de velden, het kerkhof ligt er verwaarloosd bij.  Wel een mooi zicht naar het dal toe en de bossen in de verte.  We zakken zuidelijk af naar het charmant stadje Chomutov waar we het aangenaam centrum verkennen.  We rijden door richting Klasterec en stoppen bij het kasteel Hassistejn; het is een ruïne waar we wat rondstruinen.   We overnachten in Klasterec op een camping.     

 

 

Dag 13 – dinsdag 30 juli 2013

Traject : Klasterec, Karlovy Vary

 

Na ons ontbijt begeven we ons naar Klasterec.  Het stadje heeft een mooi plein met een witte kerktoren en een stadspoort  https://www.tsjechie-ontdekken.com/klasterecnadohri Er is een park en een kasteel en mooie stadsmuren.  Een interessant stadje om te bezoeken.  We rijden nu verder en bezoeken Karlovy Vary, een bekend oud kuuroord met een sjiek kuurhotel. Boven de stad staat hoog op een rots een kasteel.  De bekende kruidendrank Becherovka wordt hier gedistilleerd.  www.karlovyvary.cz en https://www.thecrazytourist.com/15-best-things-karlovy-vary-czech-republic/ Er zijn veel toeristen vooral badgasten uit de kuurhotels maar er zijn ook chique winkels en het is er aangenaam om te wandelen.  https://www.nieuwsblad.be/cnt/genn3fmh We overnachten in de buurt.         

 

 

Dag 14 – woensdag 31 juli 2013

Traject : Bezoek aan Cheb en terug naar Duitsland

 

Een paar km voorbij Karlovy Vary stop ik in het charmant Loket waar ik al eerder was.  Het is een klein prachtig stadje met enkele hobbelige kasseistraatjes om de originaliteit te benadrukken.  In het midden staat een rijk bebloemde hoge pestzuil.  Het ontbreekt er niet aan winkeltjes en restaurantjes. Hoog boven een rotsrichel staat een imposant kasteel  https://www.infocentrumloket.cz/en/town-loket/ en https://www.karlovyvary.cz/en/castle-loket  In Tsjechië komt er bijna geen eind aan de kleine romantische stadjes met veelkleurige pasteltinten huizen en rijk bebloemde gevels en pleinen.  Als laatste plaats bezoeken we Cheb, een favoriet stadje in Tsjechië.  Het hobbelig groot kasseiplein is prachtig en uniek want werkelijk ieder huis is nog in originele stijl en felgekleurd alsof het om een museum zou gaan. Het is dan ook een Unesco erkende plaats.  Ik vind het zicht op het plein schitterend en een mooie afsluiter om Tsjechië te verlaten.    

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.