Tsjechië 2023

Met de camper door Tsjechië op terugweg uit Oekraine in oorlog

 

 

 

Informatie

Tsjechië

www.cheb.cz

www.npsumava.cz

www.unesco-czech.cz

www.telc.eu

www.ckrumlov.info

www.itrebon.cz

www.region-vysocina.cz

 

 

 

Reisverslag

 

 

17/08/2023

Nu geen file aan de binnengrens van de EU: Hongarije-Oostenrijk. De meesten rijden over de autostrade maar omdat ik geen wegenvignet wil kopen voor de korte afstand die ik moet overbruggen van Hongarije naar Tsjechië rij ik op gewone wegen door Oostenrijk en in anderhalf uur komen we aan bij de Oostenrijks-Tsjechische grens in Reintal waar nog een douanier staat bij een verloederde grenspost. De weg was goed maar liep door veel wegdorpen met beperkte snelheid. Vanaf de grens rijden we naar Breclav en Mikulov met zijn kasteel waar nergens een parking is te vinden. Het landschap is nu lieflijker: velden, akkers en bos. We hebben geluncht bij Lednice Unesco site https://www.budapesttips.nl/bezienswaardigheden-boedapest/ en rijden dan door een prachtig Moravisch landschap langs verscheidene meren bij Vranovice, Znojmo, Morovske Budejovice en Trebic. We hebben het prachtig stadje Trebic wel twee uren verkend en bezochten de sobere romaans-gotische Prokopa basiliek. We bezochten ook het Zwart Huis met zijn merkwaardige sgrafitto-tekeningen en het Painted House. Daarna bezochten we de Joodse wijk en zijn kerkhof. Bij de supermarkt Albert kochten we proviand. We gingen een eind buiten de stad bij een bos kamperen waar nogal wat vliegende mieren rond vlogen.

 

 

18/08/2023

Na ons ontbijt vertrekken wij naar het Unesco erkend middeleeuws stadje Telc dat volgens mij het mooiste is van Tsjechië. Dit schilderachtig stadje is de parel van Zuid Bohemen. Het sublieme marktplein staat vol met enkel oude beschilderde veelkleurige gevels uit lang vervlogen tijden. Hier zijn duizenden foto’s van genomen en het plein staat op veel boeken en folders. We lopen tweemaal rond het marktplein en bewonderen al deze prachtige gevels meestal in barok stijl, er onder staan pilaren met arcaden waaronder winkels en tearooms zijn gevestigd. In het midden van het plein staat een fontein met bloemen. Het grafitti-huis is prachtig. We lopen in de tuin van het kasteel pal in het centrum. Het stadje is omgeven met wallen en als je even buiten het centrum loopt krijg je een subliem zicht op het geheel, een weerspiegeling van dit alles in het water. We bezochten de ondergrondse kathedraal en daarna de synagoge waar er een sessie was over de jodenvervolging voor een grote groep Tsjechen. Op het plein staan nu later in de voormiddag auto’s geparkeerd en er naast marktkramen: foei, onvergeeflijk lelijk. We rijden verder naar Jindrichuv Hradec waar op het marktplein ook enkele kleurige huizen staan maar bijlange niet zo mooi is als Telc. Verder ligt Trebon dat bijna zo prachtig is als Telc met veel kleurige gevels op het marktplein. We rijden door het drukke Ceske Budejovice en gaan door naar Ceske Krumlov waar veel meer winkels, terrasjes en hotels zijn gevestigd. We nemen onze tijd en kuieren in dit aangenaam stadje met nog maar eens prachtige huizen, een panorama op een stroom en de stad, een doorkijk op de ronde kleurige kasteeltoren door een pittoresk steegje, de beren beneden bij het kasteel, het klooster en het Seidel museum. Er loopt veel volk in de straten zelfs na vier uur. Het is 34° C en zonnig over de velden en bossen van het Boheemse landschap. De wegen zijn uitstekend en de mensen vriendelijk. We zoeken een camping voor de nacht bij het drukke Lipno-Meer. De eerste camping is volzet en een uur later vinden we nog één plaatsje direct bij het meer: we genieten bij een aperitiefje van een prachtige zonsondergang die overgaat in geel-roze kleuren over het meer en de lage bergen in de verte. We betalen 6.150 CZK, ongeveer 30 €. Er kamperen bijna uitsluitend Tsjechen en seizoensverblijvers op deze aangename familiale camping met een goede bar waar ze zelfs een lekker biertje op vat hebben van 11°

 

 

19/08/2023

Bij ons ontbijt genieten we van het zicht op het Lipno-Meer, het bos en de bergen in de verte en van de zwanen die rustig voorbij dobberen en een vroeg zeilbootje op het meer. We moeten weg voor tien uur. We rijden nu door het rustig zonnig landschap van bos, velden, weiden, maailand en lage bergen in dit uniek Nationaal Park van Sumava: www.npsumava.cz . Er zijn veel bochten, grachten naast de tweevaksweg en geen mogelijkheid om te stoppen. Lichten moeten steeds aan staan in CZ. In Volary is het marktdag en het centrum is afgesloten. We rijden verder langs het rustig kabbelend riviertje Vltava naar Horni Vltava. We doorkruisen rustig het zonovergoten N.P. Sumava naar Kvilda waar we onze benen strekken. Verderop lunchen we ergens langs een ydillisch groen plekje bij de Vltava. Het schitterend N.P. Van Sumava is een paradijs voor wandelaars en fietsers. In Hartmanice staat een synagoge. In Klatovy verkennen we het stadje maar zien er geen toeristen. We verkennen even Domazlice en zeven km verder bij Horovsky Tyn in het dorpje Trebnice stoppen we aan de rand van een bos en grasland; het is nog zonnig om zes uur. Men is er bezig met camping Makarska in te richten. Wat is het hier rustig.

 

 

20/08/2023

Zeven km verderop bezoeken we in Horsovsky Tyn het kasteel en de pastelkkleurige huizen op het dorpsplein. In Tachov bezoeken we de kerk en ontmoeten er de pastoor in T-shirt en korte broek in de kerk. We krijgen een heiligenprentje die ons op onze weg zou beschermen. Een foto nemen in de kerk mocht niet. We rijden verder door een groen landschap naar Marianske Lazne dat een sjiek kuuroord is met weelderige villa’s en hotels uit vorige eeuw . We wandelen naar het weelderig en duur Nove Lazne Hotel waar de grandeur van weleer nog helemaal onaangeroerd is; er is een groot park voor het hotel. Hier logeerde ooit koning Edward 7 van England. Verderop dicht bij de Duitse grens ligt het lieflijk stadje Cheb waar we genieten van de kleurige huizen op het marktplein en een late lunch als afscheid van een mooi land en reis. We genieten nog van een lekker ijsje in een salon waar het behoorlijk druk is. Bij Tesco maken we onze laatste CZK op en twintig minuten later staan we bij de Duitse grens.

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.