Venezuela

 

 

VENEZUELA 2004

 

 

 

ALGEMENE INFO

 

Ik was ooit al eens naar het eiland Isla Margarita gevlogen en eventjes naar het vasteland geweest.

 

Reisperiode

Van 3 tot 13 januari 2004.  Het is dan de kleine regentijd, soms een uur regen in de namiddag, soms niet, maar daarna schijnt de zon terug.  De drukkende hitte is dan verzacht.  Het regent vaker in het Amazonegebied dan in het noorden van Venezuela. 

 

 

Kaarten

Ik had een kaart van de Venezolaanse toeristische dienst mee en een kopie van een kaart uit Wegwijzer.

  • De lijst met aangeboden kaarten vindt je op itmb.com en op shop.itmb.com
  • Südamerika, schaal 1/7.000.000 van Hallwag – hallwag.com
  • Andere kaartjes vond ik in onderstaande reisgidsen.

 

 

Reisgidsen

  • South America van Lonely Planet. Is wel algemeen maar voldeed voor de gebieden die wij door trokken.
  • Voor Brazilië en Venezuela deden wij beroep op L.P Van deze landen bestaan er stapels boeken maar wij vermeden te veel sleuren.

 

 

Vliegticket

Ons ticket :

Daar wij een groot gebied zouden bereizen, hebben wij na veel wikken en wegen het volgende besloten.

Met Martinair zijn wij gevlogen op Fortaleza en een open jaw genomen op Isla Margarita met dezelfde maatschappij.  Eerst dachten wij nog aan een combinatie Rio-Caracas, maar dat is een helse afstand, alhoewel het de twee goedkoopste bestemmingen zijn in Zuid-Amerika.  Deze chartervluchten boekten wij bij Q-International, kostprijs 780 €

Wij vertrokken op 3 december 2003 in Amsterdam om 14.50 uur en kwamen aan in Fortaleza om 20.10 uur.  Een deftig uur dus.  Ons hotel was al vooraf geboekt via e-mail, geen probleem dus.

De terugvlucht vertrok om 18.05 en kwam aan om 08.20 ’s morgens, dus ook goed.  In feite had de vlucht uit Isla Margarita anderhalf uur vertraging. Niemand van Martinair noch van Q-International kwam daarvan melding doen in de wachtzaal en evenmin verscheen er een bericht op een bord.  Achteraf heb ik een man van Q-International gesproken en die vond de vertraging normaal en hij zei mij dat ik geen reden van klagen had.  Dat noem ik Hollandse onbekwaamheid en arrogantie.  Bij Martinair wisten ze geen raad op mijn opmerking.

Op de luchthaven van Porlamar (Isla Margarita) moest iedereen bij het inchecken een taks betalen van 15$ waarvan niemand een bewijs kreeg en het stond nergens aangegeven en niemand wist waarom.  Bovendien moesten wij nog eens een vertrek taks van 25$ betalen.  Niettegenstaande onze handbagage reeds was gescand en iedereen persoonlijk werd gefouilleerd  werd bij het verlaten van de wachtzaal, buiten nogmaals ieders handbagage overhoop gehaald door een dozijn militairen. Spijtig dat men bij het boeken van de vluchten daar geen informatie over krijgt.  Ik vlieg dus niet meer met een chartermaatschappij en zeker niet meer met Martinair.

 

INTERNATIONAAL  :

 

NATIONAAL  :

 

 

Visum

Voor zover mij bekend is geen enkel visum vereist van Mexico tot Vuurland.

Enkel in Suriname is een visum nodig. 

De Venezolaanse militairen zijn vervelende kerels en bij het doorkruisen van Venezuela ontmoetten wij op honderden wegcontroles deze macho’s.  In deze militaire dictatuur is blijkbaar iets aan de hand: hun controles zijn bedoeld om de veiligheid te garanderen zegt men in de pers, maar in werkelijkheid wil men het ganse land controleren en dadelijk ingrijpen als er iets gebeurt.  Soldaten zijn dikwijls met kogelvrije vesten tot de tanden gewapend en schietklaar. 

 

 

Ambassades

Adressen van vreemde ambassades in België kun je steeds vinden op www.diplomatie.be  Ook adressen van Belgische ambassades in het buitenland kun je op deze website vinden.

Ambassade van Venezuela : Brugmannlaan 210, 1180 Ukkel – 02/639.03.40

Op www.diplobel.org staan eveneens alle adressen van Belgische ambassades in het buitenland.

 

 

Informatie

Als je informatie van thuis uit wil bekomen, neem dan contact op met :

Venezuela : Kun je mailen op vtjb@hotmail.com

                     Eveneens goed info op www.landenweb.com en kiezen voor het land.

 

 

Geldzaken

Ik heb  cash $ en € meegenomen en nog creditcards en een Visakaart.  In Venezuela kon ik zowel $ als € wisselen.  Niet zwart wisselen op Isla Margarita, Porlamar, Avenide 4 de Mayo.  Ik ken iemand die daar is opgelicht. 

Met Western Union kun je geld laten overboeken van België naar alle landen; het is wel duur.  Maar in geval van nood (voorbeeld na diefstal of verlies) is het wel een middel om snel geld te hebben.  De internationale website is www.westernunion.com  

Gedurende onze reisperiode was 1€ = 2700 VEB – Venezuela

Een zeer goede website om allerhande geldsoorten om te zetten is www.oanda.com

 

 

Reisschema

Zie bijlage

 

 

 

REISVERSLAG

 

Dag 33 – zondag 4/01/2004

Boa Vista > Santa Elena

Om 13.00 uur vertrekken wij met de bus tot aan de grens met Venezuela, 223 km,  voor  14.50 BRL of  4.70 €.  Aanvankelijk rijden wij door een vlak landschap en daarna wordt het wat meer bergachtig met verscheidene indiaanse dorpen.  In ieder dorpje stopt de bus en indianen gaan er af en komen er bij.  Het berglandschap gespekt met af en toe een dorpje is idyllisch.  In het kleine grensplaatsje Boa da Mata moeten wij van de bus.  De grensformaliteiten verlopen vlot aan beide zijden.  Van Brazilië krijgen van een elektronisch uitgangsbewijs.  Met een taxi gaat het naar beide douaneposten en hij wacht en dan gaat het naar Santa Elena, 15 km verderop voor 10 BRL of 3.20 €.  Om 17.30 uur komen wij aan en na enig zoeken vinden wij een goed hotelletje.     

Eten

Wij nemen een ontbijt met enkele fruitsappen in de Lanchonete Rodoviaria, aan het buffet van het busstation, eenvoudig maar lekker, vooral het fruitsap en de keuzes daarin! En het kost ons niet eens één euro.  Andere winkels zijn allemaal gesloten op zondag.  ’s Avonds gaan wij eten in restaurant Toquin bij de Colombiaan in dezelfde straat als ons hotelletje, Av. Mariscal Sucre, tel. 0289.416.0610.   De uitbater is zeer vriendelijk en zijn eten is voortreffelijk. Ik betaal 9.000 VEB , ongeveer 3€ voor een maaltijd incl. drie biertjes. Aanrader.      

Overnachten

In Boca da Mata, aan de grens van Brazilië met Venezuela bekijk ik het enige hotelletje, Hotel Pacharima.  Prijzen voor een dubbel : 30 BRL met ventilator en 40 BRL met airco.  Het is volgens mij absoluut af te raden.

Hotel Los Castaños is een aanrader.  Het is gelegen in het centrum van Santa Elena de Uairen,  Av. Mariscal Sucre, tel. 0289.995.14.50  Wij moeten vooraf betalen : 40.000 VEB ( 13 €)  voor een propere dubbelkamer uitgevend op en binnenkoer met badkamer, airco, koelkast en TV.  ’s Morgens is de receptie dicht (daarom moesten wij op voorhand betalen).

Actie

Op de binnenkoer staan een paar jeeps die deelnemen aan de rally Manaus-Caracas, een Zuid-Amerikaanse versie van Paris-Dakar.  Deze starten nogal vroeg zodat wij ook vroegtijdig wakker zijn. 

Na het ontbijt gaan wij de stad verkennen, maar veel is er niet te zien.  Met taxi Givaldo, GSM 9972-5002, rijden wij naar het Parco Araua, het stadspark.  Het is uitgestrekt en het was eens mooi maar het is nu vervallen en wat in LP staat is voorbijgestreefd.  Alle verkoopstandjes zijn gesloten (zondag?) maar naar onze mening is dat niet onderhouden complex failliet.  Na een drankje van 0.50€ op een terras rijden wij terug voorbij een mooi kerkje gewijd aan Sint  Franciscus.    

Wisselen

Aan de eigenaar van Hotel Los Castaños wisselen wij onze overtollige BRL voor VEB aan 1 BRL = 1.000 VEB.  Even wennen!

 

 

Dag 34 – maandag 5/01/2004

Santa Elena

Eten

Daar er geen ontbijt is in ons hotel gaan wij ontbijten rechtover in “El Caney de Fonseca” voor 6.500 VEF of 2.45 €.  Op de middag eten wij een gevulde soep bij de Colombiaan en nemen een paar lekkere fruitsappen.  Ons avondeten hebben wij genomen rechtover ons hotelletje bij El Caney de Fonseca voor 7.500 VEB, 2.83 €.  Wij ontmoeten enkele Venezolaanse toeristen uit  Caracas die met een groepje vrienden met hun jeeps naar de Gran Sabana waren getrokken voor een weekje verlof.  In heel het land is het algemeen verlof en in het stadje zien wij honderden jeeps heen en weer rijden, zoals bij ons op een druk weekend in de Ardennen.   

Overnachten

Wij blijven in Los Castaños.

Het Casa de Gladys, die in LP aangeprezen staat, is in verval en af te raden.  Wij zijn er binnen geweest en waren nog vlugger terug buiten. 

Actie

In het toeristenkantoor kopen wij enkele mooie zichtkaarten aan 900 VEB/stuk (0.40€).  Maar nergens zijn postzegels te koop, zelfs niet in het postkantoor.  Wij wandelen wat rond in het stadje, eten een ijsje, laten ons haar knippen voor één euro en gaan dan een bar binnen ( een Ice Polar, klein waterbleek biertjes kost 500 VEB – er is maar één soort fluitjesbier in Venezuela). Ik maak een foto van een winkeltje waar je goud en diamanten kunt verkopen als je die gevonden hebt. Wij informeren om een uitstap te maken naar de Gran Sabana.  In het toeristenkantoor vertellen ze ons dat een taxi tot de Kama Falls, 120 km enkel, 150.000 VEB kost.   De man wil ons busticket kopen voor Cuidad Guyana voor overmorgen.  Rechtover het Casa de Gladys bevindt zich het reisagentschap “Mystic Tours” van Roberto Marrero.  Wij betalen 50.000 VEB pp voor een goed verzorgde dagtrip morgen naar de watervallen van de Gran Sabana, 18.90 €.   Een aanrader.  Roberto spreekt vlot Engels.  Hij heeft reeds drie boeken over de regio geschreven en is aan een vierde bezig; bovendien heeft hij ook zes goede kaarten van de Gran Sabana ontworpen.  Hij kan heel veel vertellen over politiek, indianen, natuur en toerisme: op alle vragen geeft hij een vakkundig antwoord.

Turismo Mystico, Calle Urdaneta # 167, rechtover Casa de Gladys, tel. 0289-4160558

www.mystictours.com.ve  E-mail : robertomarrero@hotmail.com   

Wisselen

In een wisselkantoortje in het centrum krijg ik voor 1$ = 2.650 VEB.

De koers is veel lager bij de banken.

 

 

Dag 35 – dinsdag 6/01/2004

Santa Elena

Santa Elena is een goede vertrekbasis voor een tocht naar de Gran Sabana, een trekking naar de Roraima-berg of een vlucht naar de Salto Angel (160$ bij Roberto). 

Wie wil raften op de Rio Yuruani : bij Ruta Salvaje, E-mail : rutasalvaje@cantv.net

Eten

Voor een lekker ontbijt rechtover ons hotelletje betaal ik 6.000 VEB of 2.25 €.

Bij de Colombiaan nog een lekker avondmaal genoten voor 8.000 VEB ( 3.50 €).   

Actie

Om 09.15 uur vetrekken wij met een Braziliaans koppel uit Manaus met Roberto van Mystic Tours aan het stuur van de jeep voor een dagtocht naar de Gran Sabana.  Maar eerst stopt hij aan het busstation waar wij een ticket kopen voor Puerto Ordaz voor morgen, 20.000 VEB of 7.55 € voor 60 plussers want wij zien er oud uit.  Roberto is onze chauffeur en gids en spreekt perfect Engels.  Wij stoppen eerst aan de Mystic Mountains, Chiricayen Lookout Point,  waar de wind vreemde vormen heeft uitgesleten in de zandsteen.   Dan rijden wij door naar Quebrada de Jaspe, een kleinere waterval die terechtkomt op een harde brede rots van rode jasper.  Ik ga er even pootjebaden maar het is zeer glad en het dragen van kousen is aangeraden.    Dan stoppen wij op Aaka Lookout.  Vervolgens stoppen wij aan de prachtige en brede Arepena-waterval op de Yuruani rivier.  De omgeving is nationaal park en enkel bevolkt door enkele indianendorpjes zoals Santa Cruz en San Ignacio.  Overal bemerken wij de tepuy’s, tafelbergen in een wijds landschap, schitterend.  In het indiaans dorpje San Francisco nemen wij een pollo asado, lekkere geroosterde kip als lunch voor 6.500 VEB, 2.85 €.  .  Ik koop van de indianen een schilderijtje en een opgezette piranha.   In San Francisco vertrekt een zijweg, 42 km vanwaar tegenwoordig de populair geworden Roraima-berg beklommen wordt op het drielandenpunt Brazilië, Venezuela en Guyana. Bij helder weer zie je de berg liggen vanaf de hoofdweg. Bij de Soruape rivier stoppen wij om te baden onder de waterstroom van de stroomversnellingen, een speciale massage.  Venezolanen in verlof kamperen er massaal.  De Pacheco watervallen zijn bijzonder pittoresk.  Wij stoppen vervolgens op nog twee uitzichtpunten Four Winds en Grandfather’s met uniek panorama.  Tenslotte komen wij aan bij de hoge Kama waterval die in een schitterende omgeving zijn water 50 meter naar beneden stort.  Na een rustpauze rijden wij terug naar Santa Elena de Uairen, 115 km verderop.  Op de terugweg stoppen wij bij de de Aaka Lookout, een mooie groene vallei waar wij hele zwermen parkieten horen over vliegen bij valavond.  Om 18.30 komen wij aan in ons hotel; het is al donker.

 

 

Dag 36 – woensdag 7/01/2004

Santa Elena > Cuidad Guyana

Reeds om 06.00 uur zijn we opgestaan.  Met een taxi rijden we naar het busstation.  Met bus van Turgar gaan we voor 20.000 VEB, 7.55 € naar Cuidad Guyana, 644 km verderop.    Vertrek om 07.30 uur.  Turgar is geen luxebus, er is geen airco, hij stopt overal en gaat niet al te vlug vooruit, maar het is de enige mogelijkheid om die afstand te overbruggen tenzij je wil vliegen met een veel duurder vliegticket.  Tot aan de Salto Kama, die wij gisteren hebben gezien hebben wij het mooiste stuk natuur.  Dan komt een heel eind nevelig, vochtig en regenachtig veengebied op een hoog plateau.  Ongeveer aan km 140 begint het oerwoud.  Het gaat lange tijd door een muur van groen door het prachtig  Sierra de Lema  steeds bergaf met af en toe een militaire post met soms strenge controle. Ongeveer bij km 100 stopt het N.P. Gran Sabana en dan rijden wij voorbij Piedra de la Virgen, een zandsteenrots en een soort bedevaartplaats met Mariabeeld.  De chauffeur maakt zijn kruis als dank voor een behouden rit.  Dan begint de bewoning en rijden wij soms door een klein dorpje. Bij een wegrestaurant stoppen wij voor een lunch in buffetvorm, veel eten incl. drank voor 7.000 VEB of 2.65 € is een koopje.  Bij El Dorado, inderdaad een streek van goudzoekers, gaat de bus van de hoofdweg af naar het centrum van het vuile stadje.  Tijdens een korte pauze maken wij enkele foto’s van o.a. een typische oude tweedehandse Amerikaanse grote auto zonder voorruit.  Het verbruik van zo een wagen moet heel hoog liggen maar niemand ligt daar wakker van : een volle tank benzine kost amper 1.50 €.  In dit Opec land rijden miljoenen van deze benzine verslindende bakken. Buiten het centrum ligt een grote boa doodgereden.  In de Guyana’s en  Zuid Venezuela zitten heel veel giftige slangen.   In Callao koop ik twee gekopieerde  CD voor één euro/stuk, die dadelijk op een CD speler worden gelegd zo luid mogelijk.  Na elf uren bus zijn wij om 18.30 uur aangekomen in Cuidad Guyana.

Eten

’s Avonds weeral bij een chinees gegeten : La Central, Edificio Trinidad, Carrera Tumuremo in Puerto Ordaz.  Het was niet goed, afrader !

Overnachten

Voor 4.000 VEB (1.50€) nemen wij een taxi van het busstation Puerto Ordaz naar het centrum.  Cuidad Bolivar is echt een heel grote stad.  In het centrum nemen wij onze intrek in Hotel Bar Restaurant La Guyana op Av. las Americas en betalen 27.000 VEB (10€) zonder ontbijt.  Het was een pover hotelletje, wc kapot, op een andere kamer maakte de airco teveel lawaai en er zaten vlooien.  Afrader !  Voor twee ontbijten om de hoek betaalden wij 16.000 VEB, zodat de totaalsom op 43.000 VEB uit kwam.  In de Carera Upata, Edificio Arichuna, tel. (0286)7173750  hebben wij een kijkje genomen in het Hotel Tepuy : 48.000 VEB incl. ontbijt voor een dubbel met badkamer, airco en heel proper.  De kleine meerwaarde van 5.000 VEB of 2.00 € zeker waard!   

 

 

Dag 37 – donderdag 8/01/2004

Cuidad Bolivar > Tucupita

Na een korte wandeling in Puerto Ordaz (niets te zien)  hebben wij een taxi genomen voor 4.000 VEB (1.50€) naar het busstation San Felix, waar bussen vertrekken naar Tucupita. Het bedrijf Expresos La Guyanesa, tel. (0286)9740413 verzorgt het traject.  Opgelet er zijn twee busterminals afhankelijk van de bestemming.  Een film van 36 foto’s kost 10.500 VEB of 4 €, zeer duur dus.  De bus naar Tucupita kost 5.000 VEB of 1.90 € maar vertrekt pas om 14.00 uur en komt aan om 17.30 uur.  Een por puesto, een oude roestbak waar men vijf passagiers in propt kost voor het zelfde traject 11.000 VEB per persoon.  Wij wachten vier uren in het busstation, eten en drinken wat.  Kort na het vertrek in Cuidad Bolivar gaan wij met de bus op een ferry over de Orinoco want er is geen brug.  Dan gaat het door de savanne langs boerderijen en sparrenbossen via Barancas naar Tucupita. Onderweg ontmoeten wij regelmatig controleposten met militairen in kogelvrije vesten en met een mitrailleur in de hand.  In Venezuela is duidelijk iets niet in orde.  Met een taxi rijden wij tot aan ons hotel.       

Eten

Ontbijt om de hoek van ons hotel in een proper zaakje.  Het avondmaal nemen wij gemakshalve in het restaurant van het hotel waar meer personeel dan gasten aanwezig zijn. Voor een goede crèmesoep, een vispannetje en twee biertjes betaal ik 13.100 VEB of  5 €.   

Overnachten

Wij kiezen voor Hotel Saxxi, Zona Industrial Paloma, tel. (0287)7212112 Zij vroegen aanvankelijk 47.000 VEB maar wij kunnen dat reduceren tot 35.000 voor een nette dubbelkamer  met badkamer, airco en TV.  Het is een motel van 96 kamers en er waren er drie van bezet. LP beveelt dit hotel aan als het beste van het stadje.    Zij organiseren ook dure excursies in de Orinoco-delta.  Zie : www.deltaorinocomispalafitos.com  E-mail : mispalafitos@cantv.net  Een uitstap met één overnachting en ontbijt kost 140$ pp, zonder overnachting 100$ op basis van vier deelnemers.. 

De door LP aangeprezen zwemkom is leeg en de bijhorende bar heeft geen drank.  De installaties aan het strandje aan de Orinoco liggen bijna in puin en hebben blijkbaar betere tijden gekend.  Nochtans is dit een zeer mooie locatie.  Omdat wij geen interesse hebben in hun dure uitstap naar hun lodge in de delta waar het wemelt van de insecten en waar wij geen vertrouwen in hebben moeten wij de volgende dag 45.000 VEB betalen voor onze accommodatie.  De Griekse eigenaar is woedend als wij hem onze beslissing mededelen en het personeel is zelfs onbeleefd.        

Actie

Wij lopen wat rond in het stadje, bekijken de imposante kerk en bezoeken het reisagentschap Delta waar het personeel vriendelijk is.  Met een taxi bezoeken wij een indianenkamp waar die mensen op elkaar gepakt leven zoals in een dierentuin.  Wij willen enkele foto’s maken maar worden weggejaagd.

 

 

Dag 38 – vrijdag 9/01/2004

Tucupita

Eten

Tot onze verwondering is het restaurant vandaag gesloten, reden?  Wij nemen een taxi naar het centrum en op de Plaza de Bolivar eten wij een platte sandwich met ham en kaas en een kop koffie.  Niets bijzonders dus. 

Onze lunch nemen wij in Mi Tasca, een aanrader.  Gelegen op Calle Dalla Costa nr 53.  Het is een gezellig café en whisqueria, een mekka voor whiskyfanaten.  Het restaurant zit bijna vol en dat vermoed iets goeds.  Ik betaalde 7.500 VEB (2.80 €) voor een lekkere lunch. 

’s Avonds in ons hotel gegeten op vraag van mijn reismaat; ik had liever in Mi Tasca gegeten.

Overnachten

Nogmaals in Hotel Saxxi.  Met de bijbel veel muggen doodgeslagen.  Toch een nuttig boek.

Actie

Wij bezoeken het reisagentschap Delta op Calle Centurion 62, tel. (0287)7210835, mail : vidalig.montabric@caramail.com Zij bieden excursies naar de delta aan voor drie dagen aan 85$/pp/dag in hangmat, volpension, dranken en jungletrip per kano inclusief.  Mijn reisvriend met rugklachten kan een hangmat niet aan. 

Dan bezoeken wij het Pequeno Hotel in Calle la Paz nr. 38 maar vinden het waardeloos.  Zij vragen 15.000 VEB voor een vuile dubbelkamer met versleten airco en badkamer met wc-papier gepropt in gaasraam waar gaten in zitten.  Nochtans spreekt José, de eigenaar,  perfect Engels en kan ook excursies aanbieden naar de delta voor 120$/ 2 personen in open bootje, vertrek 08.00 uur en terug om 17.00 uur, tel. 0414-8796565.

Dan hebben wij onze vlucht herbevestigd per email.  We hebben gezocht naar zichtkaarten maar niet gevonden.  Info op busstation voor morgen naar Maturin, vertrek om 07.00 uur.  

In de vooravond wilden wij een biertje drinken maar de bar was gesloten.  Het hotel ligt zes kilometer uit het centrum zodat ik drank moest zoeken in een winkeltje.  Ik heb in de buurt kennis gemaakt met een Trinidadaan Andy die mij vertelde dat je vanuit Pedernales in de delta in 2.30 uur naar Trinidad kunt varen in één uur voor 12.000 VEB.  Ik mocht morgen meevaren en hoefde enkel de brandstof te betalen.

 

 

Dag 39 – zaterdag 10/01/2004

Tucupita > Caripe

Om 06.00 uur werden we gewekt en reeds om 06.15 uur hebben we een taxi naar het busstation genomen.  In het busstation nemen wij een klein ontbijt voor 2.500 VEB, bijna één euro.  De bus van 07.30 uur gaat niet door; kost normaal 7.000 VEB of 2.64 €.  Iedereen neemt een por puesto, een oude Amerikaanse wagen, kost 11.000 VEB (4.15 €).  Vijf passagiers worden in een Malibu gepropt en 2.30 uur later staan wij in het busstation van Maturin.  Na een korte rust nemen wij een klein busje naar het hooggelegen Caripe voor 3.500 VEB of 1.32 €.  Als wij 120 km of 2/3 van de afstand hebben afgelegd begint het te stijgen langs slingerwegen en door bossen.  Om 14.00 uur komen wij aan in Caripe.  Voor info omtrent Caripe, logementen, enz. :

www.cormotur.gov.ve/Municipio_Caripe/Mun_Caripe.htm     

De website www.cormotour.gov.ve is de portaalsite voor de staat Monagas met ook info over Maturin. 

Eten

Wij nemen onze lunch om de hoek van ons hotel.  Het roze geverfd restaurant Mogambo (tel. (0292)5451021)  en het terras lijken uitnodigend.  Van op het terras bewonderen wij de groen beboste bergflanken.  Voor 15.300 VEB ( 5.80 €) krijg ik een zeer lekkere lunch en avondmaal voor  8.700 VEB ( 3.30 €).  Bier kost 1.000, soep 4.200, cuba libre 3.500 : bij de prijzen op de kaart moet nog wel 16% BTW (IVA) worden toegevoegd.   

Overnachting

Wij kiezen voor Hotel Saman, Av. Enrique Chaumar 29, frente al Alcaldia (rechtover het gemeentehuis), tel/fax (0292)545.1183, E-mail : oscarqh@cantv.net  Het onthaal is zeer vriendelijk.  De kamer is een beetje klein, badkamer, ventilator (niet heet op kamer) : 24.000 VEB of 9 € zonder ontbijt voor ons twee, een koopje.  Bovendien is de binnenkoer prachtig met oude werktuigen en voorwerpen als in een museum en mooie planten. Er is geen internet service zoals vermeld in LP (was wel zo voorheen).    

Actie 

Na de busrit hebben wij het stadje verkend.  Het ligt op 2.500 meter hoogte, heerlijk koel en het is opvallend groen op de bergflanken want Caripe ligt in een weelderige groene vallei van koffieplantages en sinaasappelbomen.  Het straalt een relaxsfeer uit.  Overal zijn winkeltjes, restaurantjes en hotelletjes.  Zie bovenvermelde detailsite …municipio.  Bij valavond nemen wij een taxi, 5000 VEB of 1.90 €, naar de bekende grot Guacharo op 6 km uit het centrum want daar zitten duizenden nachtvogels die zich voeden met fruit.  Na lang wachten zien wij enkele vogels uitvliegen in het halfdonker maar veel zien wij er niet.  In het broedseizoen (juli  augustus) vliegen zij massaal uit. Nu werden ze teveel gestoord door de toeschouwers of de lichtbundels van de aankomende auto’s en vliegen ze uit als het rustiger is.  Onze chauffeur heeft de ganse tijd gewacht en brengt ons nu terug.

 

 

Dag 40 – zondag 11/01/2004

Caripe > Cumana

Deze morgen blijven wij nog een halve dag in Caripe want het is hier zo aangenaam en mooi en verderop is er minder te zien en het einde van onze reis nadert.

Na de middag nemen wij een taxi naar Cumana , 120 km verder op, want bij navraag blijkt een busverbinding van hieruit en op zondag  moeilijk.  De lange rit kost 50.000 VEB, 18.90 €.  Buiten het centrum passeren wij het pittoreske kerkje van Santo Domingo de Guzman en nog eentje overgroeid met klimplanten, San Augustin.  Het gaat bergaf door groene heuvels met koffieplantages, sinaasappelbomen, bananenbomen en prachtige panorama’s in de vallei.  Wij stoppen af en toe om foto’s te nemen van o.a. een waterreservoir en typische Venezolaanse boerenhuisjes met de hele familie voor de deur tussen bloeiende bloemen in hun tuintje die fel afsteken met de ronde rode dakpannen.  Op één van de vele koffieboerderijtjes koop ik heerlijke gemalen koffie.   Na zes weken zien wij eindelijk de zee terug; ons einddoel is dichtbij.  Om 17.00 uur zijn we aangekomen in Cumana en we hebben vier hotels bezocht.    

Eten

Lekker ontbijt in Mogambo voor 5.500 VEB of 2 €.  We hebben er ook nog onze lunch genomen in Mogambo, wat een uitzicht op het terras en …lekker eten.

Ons avondmaal hebben we genomen in een chinees restaurant in Cumana, dicht bij ons hotel want het restaurant is gesloten op zondag.  

Overnachten

Wij mochten tot 14.00 uur onze kamer behouden in Caripe, vriendelijke mensen in hotel Saman!

Na enig zoekwerk belanden wij in Savoia Suites & Hotel, Av. Perimetral, Cumana, tel. (0293)4321455, fax 4314379.  Wij betalen voor een dubbelkamer met badkamer en airco, zonder ontbijt  35.000 VEB of 13.20 €.  Het is proper en zeker aan te raden op doorreis. 

Actie

Met een taxi zijn we terug naar de grot gereden want wij willen de grot en de omgeving wel eens overdag zien.  Dit domein noemt Parque Nacional El Guacharo en is 63.200 hectaren groot.

http://www.inparques.gov.ve/parques_nac/parques_nac.htm  Dit is een portaalsite van alle nationale parken in Venezuela met o.a. info omtrent El Guacharo.  Wij maken eerst een wandeling naar de Salto de Payla.  Een goed maar beetje glibberig en vochtig pad door lichte regen leidt ons na 1,2 km naar de mooie hoge waterval door een weelderig tropisch woud. Onderweg zien wij  bomen met Spaans mos in de miezelregen, orchideeën en vlinders in de zon.     Teruggekomen nemen wij wat rust, eten aardbeien en kopen enkele souvenirs. Voor de ingang van de grot zelf vraagt men 8.000 VEB, 3 € in groepjes van max. 15 personen, uitleg in het Spaans.  De vogels zitten overdag verscholen in nissen en wij horen ze krijsen maar wij zien ze niet.  Na de rondgang zitten onze schoenen onder de stront en moeten ze wassen in het riviertje.  Er is nog en tweede wandelpad, de Humboldt trail, maar die hebben wij niet gedaan wegens lichte regen en te glad.   Er staat een standbeeld van de ontdekkingsreiziger Humboldt die hier als eerste was.   Een bezoek aan het N.P. El Guacharo is een aanrader.

 

 

Dag 41 – maandag 12/01/2004

Cumana > Porlamar

Niemand kan ons de juiste info verstrekken omtrent vertrek van de ferry van Cumana naar Punta Piedras op Isla Margarita.  Volgens www.conferry.com duurt de overvaart 3.30 uur en koste het 8$ maar zij hebben geen verbinding met Cumana.  Voor 2.000 VEB, 0.60 € nemen wij een taxi naar de terminal.  Conferry was om 12.30 uur reeds vertrokken terwijl iedereen ons vertelde dat de boot ging om 13.00 of 13.30 uur.  Er was ook nog en vrachtferry maar die vertrok om 15.00 uur en kwam aan om 18.00 uur.  Dan maar met de catamaran Gran Cacique voor 16.000 VEB of 4.85 €, vertrek om 14.00 uur.  We gaan tweede klas en in een zaaltje zitten we in zachte zetels waar we naar een luidruchtige TV kijken.  Duur van de tocht : twee en een half uur.    http://www.grancacique.com.ve/promociones.asp : op deze site vindt je alle details.  Tel. in Margarita : (0295)239.8439 of 8339, in Cumana : (0293)432.0011 of 431.2589

Ik wandel met mijn bagage over de pier en daar staan de busjes die ons naar het centrum van Porlamar brengen.  De bagage van de meeste passagiers – ook van Pieter – wordt op een doorversleten platte vrachtwagen naar een gebouwtje 50 meter verderop gebracht: op de camion laden en dan afladen en dan in een veel te klein gebouwtje verdelen: wat een miserie.  Ik sta lang te wachten aan de bushalte en reeds drie busjes zijn volgeladen vertrokken.  Dan komt Pieter eindelijk met zijn bagage.  Een taxi vraagt voor de rit 8.000 VEB maar de bus slechts 1.000 VEB of 0.30 €.  Voor een taxi naar ons hotel betalen wij 3.000 VEB of één euro.       

Eten

Vandaag, maandag, is het restaurant Il Tevere, beneden open en wij nemen twee Amerikaanse ontbijten voor 15.000 VEB of 5.70 €.    Wij lunchen ergens in de stad.   

’s Avonds wandel ik alleen op het strand rechtover ons hotelletje en geniet van de maan en de sterren.  De terrasjes zitten overal vol.  Op het strand laat ik mij verleiden om een barbecue te nemen en in afwachting drink ik een cuba libre.  Wat heerlijk hier te vertoeven voor de laatste avond! 

Overnachten

Na enig zoekwerk kiezen wij voor Hotel Imperial, Avenida Raul Leoni, Via El Morro, tel. (0295)261.6420 in Polamar.  Wij betalen voor een nette tweepersoonskamer met badkamer, airco, TV, ijswater en een balkonnetje met zicht op de zee 34.000 VEB ( 10.30 €).  Aan de receptie zijn ze heel vriendelijk. Aanrader. 

Actie

Na het ontbijt verkennen wij Cumana dat ik tien jaar geleden reeds bezocht.  Veel is er niet veranderd en sommige plaatsen herinner ik mij nog levendig.  Ik ga eerst op internet om uit te maken of de herbevestiging van onze tickets in orde is en Pieter stuurt een fax naar zijn familie.  Dan nemen wij een taxi naar Plaza Bolivar voor 2.000 VEB.  De Plaza is druk maar aangenaam.  Wij lopen langs de kathedraal. Voor 500 VEB, 0.15 €,  kopen wij een glas vers geperst sinaasappelsap. Wij bezoeken gratis het geboortehuis van de dichter Andre Eloy Blanco. Het heeft talrijke  oude authentieke kamers die alle uitgeven op een stemmig en mooi ingerichte patio.  Wij bezoeken het postkantoor en kopen enkele postzegels maar zij berekenen nog eens 16% BTW op verkoop van postzegels!  Door nauwe straatjes met kleurrijke lage woningen lopen wij tot de kerk Santa Ines die mooi is versierd binnenin.    In een winkeltje er tegenover bemerken wij een zeer oud en op de draad versleten kasregister: een foto waard. Dan wandelen wij talrijke trappen op naar het kasteel San Antonio de la Eminencia.  Het is maandag en sluitdag.  Een bedelaar haalt de gids en die haalt op zijn beurt de sleutelhouder.  Tien minuten later verschijnt de gids met een politieman achterop zijn brommer.  Wij krijgen een gratis rondleiding.  Daarna beveelt de burger (gids) de politieman met ons mee te wandelen naar beneden en een taxi voor ons aan te houden.  De wilde vaart van de Venezolanen vermindert zienderogen bij het opmerken van de politie en een taxi stopt bijna automatisch alsof het een bevel is.  Het arme manneke moet nu terug bergop in die hitte.                          

Wisselen

Bij een juwelier in een galerij wissel ik $ voor VEB, koers 1$ = 2.500 VEB.  Aangezien de verhouding $ en € 0.75/1 bedraagt krijg ik dus 3.300 VEB voor 1 € !

 

 

Dag 42 – dinsdag 13/01/2004

Porlamar > Amsterdam

Vandaag natuurlijk in Porlamar gebleven want deze avond vertrekt ons vliegtuig.  Om 14.30 uur hebben we een taxi genomen naar de luchthaven voor 4$.  Het inchecken op de luchthaven verloopt moeizaam met veel controles.  Wij moeten bij het inchecken 15$ veiligheidstaks betalen (staat nergens aangeduid) om ons te laten fouilleren door een stelletje militairen en even verderop nogmaals en dan iedereen handbagage leegmaken en laten nakijken. SCHANDALIG VENEZUELA !!!  Dan moeten wij een vertrektaks betalen van 25$.     SCHANDE !!!  Gelukkig hebben wij nog genoeg $ in voorraad, maar enkelen kwamen in de problemen.  Bovendien heeft de vlucht anderhalf uur vertraging.  Niemand van Q-International of van Martinair licht ons in.  In Schiphol met half uur vertraging aangekomen om 08.40 uur. Onmiddellijk als wij van het vliegtuig komen staat een Hollandse politieman met een drugshond ons te besnuffelen.   Ik ga in het bureel van Martinair een schadeclaim stellen want mijn bagage is deels stuk gereten.  Dan heb ik een treinticket gekocht in het station voor 35.60 € en ik heb nog net de trein gehaald naar Brugge.    

Eten

Wij nemen het middagmaal in ons hotel en ik betaal 10.000 VEB of 3.70 €. 

Overnachten

Wij mogen onze kamer behouden tot 15.00 uur omdat wij deze avond naar huis vliegen.  Wij krijgen nog twee handdoeken extra om een laatste douche te nemen.

Actie

Rechtover ons hotel ga ik nog eens op internet naar mijn post kijken.  Geen antwoord van Martinair.  Iets verderop zit een groep reizigers van Q-International in Hotel Maria-Luiza (40.000 VEB dubbelkamer).  Een hostess kijkt haar gegevens na en ja hoor onze vlucht is ok. Wij wandelen even op het strand en nemen nog een laatste foto. Op de Avenida 4 de Mayo gewinkeld en in warenhuis Rattan onze inkopen gedaan en gegeten. Er zijn heel veel grote winkels en warenhuizen op deze brede laan.  Sigaretten en whisky  (17.500 VEB – 6.50 € – Johny Walker Red Label) gekocht. 

Wisselen

Ik wissel in een winkel rechtover ons hotel en krijg voor 1 € 2.700 VEB, een ongunstige koers.  Isla Margarita is sterk toeristisch en het is te merken ze  profiteren van de toeristen. In het centrum, op de Avenida 4 de Mayo bieden zwartwisselaars ons op straat een wissel aan van 3.000 VEB/$.  Mijn reismaat laat zich door een wisseltruck in de maling nemen.  Dus opletten voor zwartwisselaars in Porlamar!  

 

 

Copyright Erik Trenson 2004-2024

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.