Witrusland

 

 

Onbekend Witrusland

 

 

 

VOORBEREIDING

 

 

Reisperiode:  11 – 19/04/2013

 

 

Visum  

Er kan geen visum aan de grens worden bekomen. Het visum kan evenmin bekomen worden bij aankomst op de luchthaven.

Aangezien Wit-Rusland een ambassade heeft in België moeten wij het visum in Brussel aanvragen.

Bij aankomst moet men een immigratie kaart invullen: hou het tweede luik goed bij in uw paspoort want het is nodig om het land te verlaten.  Die immigratiekaart is ook geldig in Rusland.  Meer info omtrent visa is te vinden op www.mfa.gov.by/en/visa

Ambassades van Wit Rusland in het buitenland :  www.belembassy.org 

Meer inlichtingen omtrent visa : www.belarustourism.by/info/visa   

 

Ambassade van Wit-Rusland in België

Molièrelaan 192

1050 Brussel

Tel. : 02/340 02 96 – consulaat

Fax : 02/340 02 87

http://www.belgium.mfa.gov.by/

belgium@mfa.gov.by

 

Men moet eerst overnachting boeken in Wit-Rusland en vragen naar een bevestiging ervan.

Daarna heeft men een uitnodigingsbrief nodig die enkel door een erkend reisagentschap kan worden verstrekt, tegen betaling.

Met dit document, het visumaanvraagformulier, twee pasfoto’s en hotelboeking kan men het visum aanvragen.

Paspoort moet nog drie maanden geldig zijn bij verlaten van het land.

Bekijk de bovenvermelde site want voorwaarden veranderen soms snel.

Ze hebben mij bevestigd dat ze geen medisch verzekeringscertificaat nodig hebben.

Geen bewijs van terugvlucht ticket vereist.

Toeristenvisum is dertig dagen geldig of tot de datum vermeld op je vlucht, verlenging niet mogelijk.

Kost visum op consulaat : 50 €, cash betalen bij visumaanvraag.

 

Eerst heb ik mijn overnachting bevestigd bij Hostel Viva, van 11 tot 19/04/2013

Daarna moet ik hen de eerste blz. van mijn paspoort scannen.

Hostel Viva geeft mijn gegevens door aan Vhesinturist (reisagentschap) en zij zenden mij online een factuur die ik moet betalen via paypal maar dat lukt niet.

Vheshinturist, Masherov Ave 54, 220040 Minsk: natalia@321.by  www.321.by 

De factuur bedraagt 15 € voor mijn eerste overnachting bij Viva + 20 € voor de “travel voucher” + 3% bankkosten = 35,05 €

Ik vraag hen of ik dat niet kan overschrijven via een reguliere internationale betaling en vraag hun IBAN en BIC nummer.

Vneshinturist geeft mij de gegevens  door van Top Travel in Estland (=EU) en daar lukt mijn betaling direct. (Top Travel, Pae 21, Talinn 11415)

Daarop stuurt Vneshinturist  mij de nodige “travel voucher” en Viva stuurt mij de officiële bevestiging van verblijf, 8 dagen in hun hostel.

Tenslotte moet ik de visumaanvraag in het Nederlands ophalen van de site van de ambassade, nauwkeurig invullen en uitprinten.

Nu zijn mijn documenten klaar voor aanvraag van mijn visum.  Ik moet wel eens naar het consulaat om mijn aanvraag in te dienen en de week erna mag ik het terug komen ophalen.

Ik heb eens nagevraagd op een visumdienst www.visum.be of www.visumonline.be kost 58,08 € voor hun werk.

Momenteel is er geen visum meer vereist of is het een e-visa.  Gelieve op te zoeken.  

 

Ambassade van België in Minsk

Masherova pr. 54

Tel. /fax : (375 17) 293 19 44

consulbel@tut.by

http://consulbel.at.tut.by 

 

Logeeradres zoeken

Aangezien ik een uitnodigingsbrief moet ontvangen van een reisagent en bewijs van mijn verblijfsadres en ik met deze documenten mijn visum moet aanvragen is het eerste wat ik moet doen een degelijk logeeradres zoeken.  Maar in de databank van Wegwijzer zit niets en in mijn reisgids staan enkele duurdere hotelletjes.  Gezien ik alleen reis moet ik  dus een goedkoper maar toch degelijke logement vinden.  Ik heb heel wat tijd gestoken om een goed hostel te vinden.  Hierna volgen enkele sites waar men dat kan vinden:

www.hostels.com/minsk

www.belarus@hotel.minsk.by hier kan men een (duur) hotel boeken.

www.booking.com : zoekmachine

www.minskhouse.net : luxueuze appartementen in het historisch centrum

www.vip-kvartira.by : verhuur van appartementen

www.eurokvartira.narod.ru/english : verhuur van kamers

 

Op de eerste site vond ik volgende goedkope overnachtingsmogelijkheden:

 1. Postoyalets: Partizansky Bulevar 147 op 6,7 km van het centrum en één minuut van een metrostation en busstation.  24-uurs receptie open, 13€/nacht pp. In een 4-beddenkamer. Gratis internet maar nogal ver van het centrum.  res@postoyalets.by
 2. Art Hostel Traveler, M. Tankastreet 24 op 5,3 km van het centrum.  24-uurs receptie, terras, en internet beschikbaar.  Handdoek huren mogelijk.  Metro en busstation op vijf minuten afstand en hypermarkt Korona op drie minuten.  Vijftien minuten van trein- en busstation.  Kamers van zes bedden : 12,60 €/nacht incl. ontbijt, betaling cash bij aankomst. Orkestjes ’s avonds, luidruchtig?  16 € pp in een vierpersoonskamer incl. ontbijt (pancakes en koffie).    
 3. Trinity Hostel, Starovilenskaya Street 12, op 3,8 km ven het centrum.  Gratis koffie en bedlinnen en 24 uur open.  Kamers van vier personen : 13,39 € pp incl. ontbijt.
 4. Hostel Sky, Leonida Biady 2b op 2,3 km ven het centrum.  Engelstalig, alle leeftijden maar drie dagen op voorhand betalen.  24 uren open, geen ontbijt, bedlinnen en handdoeken incl., café aanwezig, keuken. Basic 4-beddenkamer gemengde kamers: 11,81 €/pp.  Er zou een lift zijn naar het ?? verdiep.  Geen commentaren ervan gevonden.  Het kost 30 $ in een tweepersoonskamer, stapelbed. Ze bieden ook tours aan. www.hostelsky.com  info@hostelsky.com 
 1. Kingshostel, Storozhevskaya 8-208 op 3,8 km van het centrum.  Gratis luchthavenvervoer, 24 uren open, lift, incl. handdoeken en ontbijt.  Keuken, café, gratis internet, geen ontbijt.  Twee dagen op voorhand betalen.  Duur !
 2. Hostel Traveler Minsk, Golodeda Street 91 op 8,6 km van het centrum.  Zeven dagen maximum verblijf.  Basic vierbedden kamer aan 11 €/pp
 3. Hotel Sputnik, single room, douche, koelkast, buffet-ontbijt aan 625.000 BYR, is ongeveer 55 €  

www.hostel-traveler.by

hosteltravelerbelarus@gmail.com

 1. www.venere.comis een jeugdherberg en kost 10 €/nacht.
 2. Hostel Jazz vraagt 13 €/pp in een vijfpersoonskamer, voorafbetalen. Tel. (375) 33 – 336 1633

www.hosteljazz.by

hostel.jazz@gmail.com 

 1. Bij www.hostels.comhadden ze niets meer vrij.  Het is een jeugdherberg.

 

 1. VIVA HOSTEL, Zhukovskogo Street 4 op 5,4 km van het centrum en tien minuten te voet van treinstation en vijftien minuten van het centrum en heel netjes. 24 uren open en aan de receptie zijn ze vriendelijk en spreken ze vlot Engels, vlotte correspondentie bij het boeken. Ze hebben gratis wifi en een beperkte keuken (enkel gratis koffie) en ik kan opgehaald worden op de luchthaven want ik kom aan rond middernacht, kost 35 $.  De luchthaven ligt 40 km van het centrum.  Een overnachting op een 10-persoonsslaapkamer kost 13 € en in een vierpersoonskamer 15 €.  Ik kies voor de laatste optie en moet op voorhand één nacht betalen aan een reisagent waar ze mee samenwerken en die mijn uitnodigingsbrief verzorgt: ik betaal via internet op voorhand daarvoor 20  €.  Het vervoer van de luchthaven moet ik aan de chauffeur betalen : 35 $ (27 € betaald).  Ik vond geen logiesadres op de databank van Wegwijzer en heb er lang op gezocht maar de commentaren over Viva leken mij goed.  Belangrijk: zij organiseren daguitstappen rond Minsk en omgeving via een reisagent, afhaling en terug bij het hostel maar heb dat niet gedaan.

         Tel. (375)29- 627 11 33

          www.hostelviva.by

         hostelviva.bt@gmail.com

 

 

Geld

De euro is overal beschikbaar bij bankautomaten ?  Ik betaalde veel met mijn Master Card (voorheen VISA).  Op een andere site lees ik dat er weinig geldautomaten beschikbaar zijn in het land.  In Minsk heb ik er voldoende gezien maar in de kleine dorpen is dat niet zo.

 

 

Kaarten

Ik beschik over een oude toeristische kaart van de Toeristische Dienst.  Verder enkele plannetjes in mijn reisgids van Bradt.      

Ter plaatse kreeg ik een toeristische kaart van www.belkarta.by  belkarta@solo.by : een goede kaart

www.itmb.com heeft een kaart van 1/600.000

 

  

Reisgidsen

Er is weinig informatie over Wit-Rusland.  Bij Wegwijzer vond ik niets bruikbaars. Ik vond dan wel wat info op internet en van het één duikelde ik in het ander.  

Mijn enige reisgids in het Engels van www.bradtguides.com over Wit-Rusland was mijn voornaamste leidraad en bevat behalve overnachtingsmogelijkheden en restaurants ook informatie over wat er te zien is, autohuur, wandelingen en veel meer.  Deze gids beschrijft heel goed Wit-Rusland maar is intussen al wat achterhaald.

 

Websites met toeristische info

www.belintourist.by is de voormalige Inturist, de officiële staatsdienst.  Een overzichtelijke site met veel info, verstrekken ook uitnodigingsbrief, nodig bij visumaanvraag.  incoming@belintourist.com 

www.belarustourist.minsk.by : zij verzorgen uw uitnodigingsbrief indien je bij hen boekt, hotel, dagtour, … info@belarustourism.by 

www.inyourpocket.com is meer gefocust op Minsk maar ook over de rest van het land.  Ik kreeg een aanbeveling van Vadim voor een accommodatie.

www.belarusguide.com 

www.traildatabase.org doorklikken op Belarus: veel informatie

www.belarustourism.by : nationaal toeristen bureau

www.dudutki.com een openluchtmuseum op 40 km ten zuiden van Minsk dat ik wil bezoeken

www.belarus.net/polyfact : info over Dudutki

www.royalstaygroup.by een reisagentschap die je voor 25 € op de luchthaven afhaalt.

www.beltour.by een reisagent

www. belusadba.by     reisagent met veel info op hun site

www.en.toptour.by reisagent

www.vip365.by reisagent

www.consulting-and-tour.deal.by reiskantoor

www.braslav.com hotelcomplex bij Braslav meren

www.minskguide.travel site van Andrei Burdenkov Engelstalig gids

www.belarustravel.by : 2,5 uur citytrip

www.magnat.by : transport met minibus, transfers, uitstappen

www.tierra.be : Belgische reisorganisatie die een groepsreis inricht naar Wit Rusland

www.balticsandbeyond.com :

www.belarustourism.by

www.belarusprimetour.com 

www.dobryden.nl : fietsen met gids in Wit-Rusland, Nederlandse reisorganisatie

www.minsktourism.by : het toeristenkantoor in Minsk, veel info

www.dortour.by : organiseren veel (dag)tochten in BY

www.vokrugsveta.by  of www.bel.vokrugsveta.by  of www.hotel.by : reisagent, hotelboekingen, visa support, excursies…

www.smoktravel.com : visa support, hotel reservations, transfers

www.welcomebelarus.com : Alatan reisagentschap, tickets, hotelboekingen, visa support, dure daguitstappen…

www.tobelarus.by/eng : reisagent

www.alatantour.by : dure reisagent

 

Andere nuttige sites

www.chronicle.home.by geeft actuele informatie over activiteiten

www.minsknews@belarustoday.com een Engelstalige online-krant

nextstop@user.unibel.by is een jeugdorganisatie en organiseert festivals, jeugduitwisselingen enz.

www.belavia.by is de nationale luchtvaartmaatschappij

www.mst.by : sportgebeurtenissen maar ook algemene info, vb. dat men onbeperkt buitenlandse valuta mag invoeren en dat er weinig geldautomaten zouden zijn.

www.minskguide.travel geeft minicards uit

www.kamyanitsa.by typisch Wit-Russisch restaurant

www.artfolk.by souvenirs van Wit-Rusland

www.lan.by : vertaler

www.translate-studio.by : vertalen en advocatenkantoor

www.rw.by  : treinen in BY

www.church.by : kerken in BY

www.bmca.by : motorenclub

www.kultura.by : cultuursite

www.etna.of.by : Ozertso Village Folk museum

www.stalin-line.by :

www.ruralbelarus.by : Zaborsky Fest in region Vitebsk

www.4×4.by : trophy raids

www.moto.by : Bikers festival

 

 

Reisplan

Ik heb besloten op een hostel in Minsk te verblijven voor een week en van daaruit daguitstappen te ondernemen. Een echt reisplan heb ik niet maar wel enkele bestemmingen die ik wil bezoeken.  Deze zijn:

Ozertso: openluchtmuseum op 4 km van Minsk

Dudutki: Openluchtmuseum 40 km ten zuiden van Minsk

Nezvizh : Unesco erkend kasteel

Khatyn: monument ter nagedachtenis van WO II, 54 km van Minsk: www.khatyn.by/en 

Mir : Unesco erkend kasteel

Minsk: bezoek aan de diamantvormige bibliotheek, geopend op,16/06/2006 www.nlb.by  

 

 

Er geraken

 

Vliegen

www.budgetair.nl is een goede site om een vlucht te vinden

www.lufthansa.be hier vond ik een goedkoop ticket

www.belavia.by is de nationale luchtvaartmaatschappij

Vilnius is slechts 215 km van Minsk : vliegen of met de trein.

 

Eigen wagen

Aan de grens wagen registreren en een Wit-Russische verzekering kopen, goedkoop.

Vanaf de grens in Brest is het 400 km over de M1 tot Minsk, voldoende tankstations onderweg.

Opgelet, geen visum aan de grens te bekomen.

 

Trein

Er is verbinding met Moskou, St Petersburg, Brest, Vilnius, Warschau…

 

Langeafstandsbussen

Veel mogelijkheden naar/vanaf Centraal busstation: http://en.intercars.ru Tel. (375 17) 267 16 72 , adres: Filimonova 63  

Check www.eurolines.com 

Met bus uit Vilnius op twee uren.

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 1  – donderdag 11 april 2013

Ik ben thuis om 13.30 uur vertrokken want mijn vlucht is om 17.30 uur, tijd genoeg dacht ik om de 85 km naar de luchthaven te overbruggen.  Mijn bus uit mijn gemeente van 13.53 uur kwam maar aan om 14.13 uur en daardoor miste ik mijn corresponderende trein in Brugge en moest een latere nemen maar die had ook nog eens vertraging zodat ik pas om 16.30 uur nog moest vertrekken uit Brugge.  Tot overmaat van ramp had die nog een vertraging zodat ik iets na 17 uur aankwam in de luchthaven.  Om mijn bagage in te checken was het al te laat en ik kreeg een nood instapkaart en kon aan boord gaan “op eigen risico”.  Ik moest heel vlug lopen van controle naar controle en voordringen.  Aan de instap van het vliegtuig riep men om dat het instappen gedaan was; ik kon nog net als allerlaatste op het vliegtuig springen.  En dat allemaal door de schuld van het openbaar vervoer.

De vlucht naar Frankfurt duurt maar een uur.  De aansluitende vlucht, ook van Lufthansa, naar Minsk duurt twee uren.  Er is twee uur tijdsverschil en ik kwam aan op de luchthaven  omstreeks 23.20 uur.  Al vlug staat er een stempel in mijn paspoort en de controle gaat heel vlug; had ik hier niet verwacht.  

Omdat ik laat aankwam heb ik via mijn hostel een taxi besteld, kost 35 $ maar ik mocht ook in € betalen: 27 €.  Het was een chauffeur van E-TRANS, eu.molotkoff@yandex.ru 

Het centrum van Minsk ligt 40 km van de luchthaven.  Iets na middernacht kwam ik aan in mijn besteld hostel Viva.   

Er rijdt een bus van de luchthaven naar het centraal busstation van 06.00 tot 23.00 uur, busticket te koop op de luchthaven.  Op de site www.airport.by staat meer info daarover.      

 

Overnachten in Minsk

Hostel VIVA

Zhukovskogo Street 4

220007 Minsk

Republic of Belarus

Tel. (375) 29 627 11 33

Hostelviva.by@gmail.com

www.hostelviva.by

skype : hostelviva.by

 

 

Dag 2– vrijdag 12 april 2013

Uitgeslapen en info genomen aan de receptie.  Gratis koffie.  Rechtover het hostel is er een modern warenhuis Hippo waar ik steeds alles kon kopen.  Ik heb in die winkel zonder problemen geld uit de automaat gehaald met mijn gewone bankkaart.  Toch zou ik aanraden ook een Visakaart mee te nemen in geval van.  Buiten het centrum van Minsk heb ik geen geldautomaten gezien.  Men kan in banken dollars en euro wisselen maar er staan meestal lange rijen wachtende klanten.  Ik heb nergens op straat geldwisselaars gezien die illegaal geld wilden wisselen.   

Daarna wandelde ik door een wirwar van gangen naar het centraal station op 500 meter van het hostel.  Eenmaal buiten het Centraal Station duiken twee grote torengebouwen op in typische Sovjet stijl, de Minsk Gate uit 1950 of Privokzalnaya Plosjadj.  Veel grote openbare gebouwen in Minsk zijn gebouwd in deze typische Sovjet stijl maar zijn nu in lichte pasteltinten gekleurd daar waar ze voorheen grijs en somber waren.  Wat opvalt in de stationsgebouwen en omgeving is dat er werkelijk niets op de grond ligt en het is overal kraaknet en er wordt veel geveegd, ook op de brede straten in de stad.  Nergens een blikje of sigarettenpeuk te zien. Bij de verkeerslichten hangt een teller in rode of groen kleur die de seconden aftelt tot je over mag, zouden ze hier ook moeten doen. Overal staan mooie moderne fotogenieke leuke ijzeren beelden. Ik loop even het groot centraal postkantoor in www.belpost.by waar ik voor een prikje enkele postkaarten koop.  In een boekenwinkel op Njezavisimosti koop en twee toeristische fotoboeken. Daarna loop ik wat in een supermodern winkelcentrum met drie verdiepingen.  Op het plein van de Onafhankelijkheid ligt de bakstenen kerk van Sint Simon en Helena met mooi interieur.  Naast de kerk staat een monument ter nagedachtenis aan de kernramp in Chernobyl. Vanaf het Sovjet hotel Minsk www.hotelminsk.by loop ik langs de Njezavisimosti Boulevard (Independance Avenue) , heel brede straten heropgebouwd na de totale verwoesting van de stad bij WO II.  Ik wandel het nu nog besneeuwde Yanka Kupala Park in en loop langs de Svishloch rivier die bevroren is.   Een Afghanistan veteraan die op een bank zit wijst mij het gebouw aan waar de moordenaar van president Kennedy zijn opleiding kreeg en vlakbij staat een hoge antennetoren en gebouwen van de geheime dienst waar ze toen alles nauwkeurig hebben voorbereid.  Ik loop voorbij het statig operagebouw en het oorlogsmuseum met ernaast een beeld van Lenin.  Iets verderop staat het monument van de Overwinning met de eeuwige vlam aan de voet van de obeliskzuil met de sovjetster er bovenop.   In een klein oud straatje achter de kathedraal in Mirski Dom heb ik een lekker donker bier van de tap gedronken. Bij de kathedraal van de Heilige Geest ontmoet ik twee Spaanse toeristen.  Voor de ingang van de kathedraal maken gelovigen veelvuldig een kruisteken en binnen nog vele malen meer voor de verscheidene iconen.  Op het plein voor de kathedraal staat een standbeeld in metaal van een koets en twee paarden; iedereen gaat in de koets zitten voor een foto.  In het stadhuis spelen jonge artiesten viool, gratis ingang.  Een bistro en bar bevindt zich ernaast en iets verderop de toeristische dienst die behulpzaam was.  Bij Alatan Tour heb ik prijzen gevraagd voor daguitstappen maar die zijn zeer duur: www.welcomebelarus.com Terug bij de receptie van mijn hostel zei men mij dat ik een dag gratis kreeg omdat ik meer dan een week in hun hotel verbleef maar tevens vroegen ze mij direct de andere dagen te betalen in euro zonder betaalbewijs.  Ik had er geen vertrouwen in en vroeg een rekening/kwitantie waarop men mij antwoordde dat ik absoluut in BYR moest betalen.   

’s Avonds ben ik  gaan eten in Restaurant “Garage” in de buurt, typische Wit-Russische kost draniki, kleine pannenkoekjes van aardappelpuree met champignons in saus en een biertje.  Niet duur maar er is weinig variatie: www.garage.by         

 

 

Dag 3 – zaterdag  13 april 2013

 

 

Tanja had mijn rekening gereed liggen maar ze vroeg mij in BYR te betalen.  Ik liep naar de bank in de volgende blok maar moest lang wachten en kwam terug.  Met mijn gewone bankkaart kon ik niet betalen maar wel met mijn Visakaart.  Vervolgens liep ik te voet naar het treinstation en eronder door.  Dan rechts tweehonderd meter verder is het centraal busstation waar men een ticket kan kopen en dan heb ik de metro genomen naar Moskovski Station, blauwe lijn.  Er zijn twee metrolijnen, een blauwe (oost-west) en een rode (noord-zuid).  Er zijn drie busstations in Minsk: Tsentralny (centraal), Vostochny (oosten) en Moskovsky (Moskou).  Ik wou naar het openluchtmuseum Stochchitsi gaan en bleef op de bus zitten tot ik in Ostrov Brodazy aan het eindpunt aankwam.  Het is een klein typisch boerendorpje waar president Lukasjenko zijn majestueus buitenverblijf heeft.  De chauffeur vroeg mij waar ik heen wou maar  zelfs een goed Engelstalig persoon had mij een verkeerd ticket doen kopen.   Ik bleef zitten voor de terugreis maar gelukkig was het landschap mooi onderweg.   In mijn Hostel Viva had Tanja intussen uitgezocht of ik naar het oorlogsmonument Khatyn kon met openbaar vervoer maar dat is niet mogelijk.  Ik heb mijn boodschappen gedaan in het warenhuis Hippo  rechtover (open tot 23 uur) en heb voortaan ’s avonds en ’s morgens in het hostel gegeten.  In het hostel is TV bij de receptie, wifi en ze spreken Engels.      

 

 

Dag 4 – zondag 14 april 2013

Op basis van info die ik gisteren kreeg in Viva nam ik troleybus 23 om de hoek naar Vostochny station.  Bij navraag aan het informatieloket kwam ik er achter dat er uit Vostochni geen bus vertrekt naar Khatyn.  Een taxichauffeur die hier rondhing wou er mij heenbrengen voor 50 € maar gezien ik alleen ben is dat duur.  Nog maar eens navraag gedaan aan het loket wat de mogelijkheden zijn en ik kan naar het openluchtmuseum Dudutki maar moet nog heel lang wachten op de bus in een grijs zielloos stationsgebouw terwijl het buiten regent.  Een busticket kost 12.400 BYR, ongeveer één euro per rit.  Bij Alatan Tour vragen ze hiervoor 180 $ !!!  Ik kan om 12.55 uur vertrekken en mijn laatste bus gaat terug om 17.40 uur en dat is ruimschoots voldoende voor een bezoek aan Dudutki.  De informatie in mijn reisgids Bradt is niet goed: van uit Vostochni vertrekt rechtstreeks bus 323 naar de ingang van Dudutki en je wordt geen twee km van de ingang afgezet.  De rit duurt ongeveer een uur.   Als ingang betaal ik 60.000 BYR (iets meer dan 5 €) en geen 15 $ zoals Bradt vermeldt.  Meer info op www.dudutki.by Op het ingangsticket staat tevens een plan in het Engels.  Links van de ingang staan enkele houten hutten waar men souvenirs verkoopt, vooral de bloemstukken uit stro gemaakt zijn mooi. .  In een groot gebouw staan enkele oude wagens.  Iedere deur stelt een ander beroep voor met demonstraties en verkoop van hun werk.  Het zijn echter geen oude huizen zoals vb. in Bokrijk.  De bakkerij is heel knus ingericht met een verbruikerszaal en een spekstenen kachel. De nog werkende molen staat 500 meter verder.  Achter de nog werkende boerderij bevinden zich op het erf in de modder een omheining met struisvogels, wilde varkens, en in een stal konijnen en andere neerhofdieren.  In de kaasmakerij krijg ik op vertoon van mijn ticket brood en zelfgemaakte kaas.  In de slijterij heb ik wodka en worst gekocht.  In het restaurant heb ik  typisch draniki en borsj (rode bietensoep) gegeten + biertje; het was lekker en kostte drie euro.  In de nieuwe houten kerk had ik een babbel in het Russisch met een oud vrouwtje, de bewaakster.  Ik mag in het receptiegebouw in de warmte op de bus wachten.  In Hippo heb ik wijn uit Georgië en Moldavië gekocht.          

 

               

Dag 5 – maandag 15 april 2013

Om tien uur kwam Sergej, de eigenaar van Viva, mij ophalen want ik moet mij laten registreren en moet daarbij persoonlijk aanwezig zijn.  Bij verblijf van meer dan vijf werkdagen in Belarus is registratie en verzekering vereist. Wij stoppen aan de achterzijde van een verouderd verpauperd flatgebouw, typisch Sovjetstijl.  Op een bureeltje van Belgosstrach www.bgs.by of www.belgosstakh.by  vragen twee dames mijn reispas en vliegplan.  Ik moet twee dagen verzekering betalen alhoewel ik een reisverzekering wereldwijd heb.  Gelukkig is het maar twee euro, ik geef hen 5 € en krijg wisselgeld terug in BYR.   Vervolgens rijden wij naar de registratie die gratis is.  Op aandringen krijg ik hiervan een kopie.  Ik ben nu goedgekeurd en vogelvrij.  Vervolgens rij ik met de bus naar het centrum.  Bus, trolley of metro kosten steeds vast 1.700 BYR.  Het bekende warenhuis TSUM vond ik niets bijzonders.  Rechtover Tsum zit veel volk in het restaurant Lido, Nezavisimosti 49.  Alles staat schepklaar in buffetvorm en het ziet er niet enkel goed uit maar het is ook lekker en dat voor amper zeven euro. Ik kan deze Letse restaurantketen  aanbevelen, adres: Nezavisimosti 49/1. Vervolgens ga ik terug naar de Staromjestni Pivovar (Ulitsa Gertsena 4) waar ik geniet van een halve liter lekker bruin bier in een typisch Wit-Russisch restaurant.         

 

 

Dag 6 – dinsdag 16 april 2013

Ik kreeg van verscheidene personen informatie dat ik van het Moskovski busstation naar Khatyn kon geraken. Informatie in dit station leerde mij dat er geen bus naar Khatyn gaat en zelfs van uit geen enkel station.  Dus terug met de metro naar het centrum.  Overal in het centrum staan typische pastelkleurige gebouwen in Sovjetstijl.  Het Hotel Minsk www.hotelminsk.by is daar een voorbeeld van www.hotelminsk.by En er tegenover staat het lichtgroene postgebouw.  Het ministerie van landsverdediging is een grijs gebouw met statige kolommen.  Het Paleis van de Republiek oogt iets moderner.  Ik ben in het BOB, oorlogsmuseum geweest met veel oorlogsvoorwerpen en vooral aangrijpende foto’s van de vernietigende W.O. II en de schade die de Nazi’s er hebben aangebracht met één derde van de bevolking die werd vermoord.  Binnen mocht ik helaas geen foto’s nemen: www.warmuseum.by   Op een wisselkantoor kon ik vlot nog wat euro’s omwisselen.  In mijn favoriet restaurant Staromestni Pivovar lekkere Wit-Russische kost gegeten.  Bij een reisagent in het centraal station heb ik naar de prijs van een daguitstap naar Mir + Njesvih gevraagd : 220 € per busje van 1   tot 7 personen, dus niet interessant alleen.  www.vokrugsveta.by  In een winkel verkocht men mooie folklorekledij.  Mooie boekenwinkels maar helaas in het Russisch.  Het prachtig modern winkelcentrum is een bezoek waard.  In het station heb ik navraag gedaan over mijn daguitstap naar Mir en Njesvich.  

 

Dag 7 – woensdag 17 april 2013

Om zeven uur opgestaan, ontbijt en om 8.40 uur vertrekt mijn bus van het Centraal busstation naar Mir, 39.000 BYR en anderhalf uur rijden, 90 km. .  De bus stopt op een plein voor de blauwe St. Niklaaskerk.  De dienst is juist gedaan en ik neem een paar foto’s van enkele iconen, daarna sluit de kerk.  Mir is een klein dorp met mooie typische pastelkleurige houten huisjes.  Het pleintje is fotogeniek.  Er staat een hotelletje en ik vraag prijs: 181700/1 en 255100/2 , email: korkomhoz@tut.by Het kasteel uit de 16° eeuw is door de Unesco beschermd en ligt op vijfhonderd meter van het pleintje.  Ik betaal 40.000 BYR ingang en verblijf er ongeveer twee uren.  Mir is een mooi kasteel en was eigendom van de Litouwse overheersers, de Ratziwil familie.  www.mirzamak.by  Zoals in ieder kasteel veel ruime kamers, wapenzaal, jachtzaal, prachtige plafonds, Vlaamse tapijten, spekstenen kachels,  schilderijen, wijnkelder.  Op de bovenste verdieping had ik een mooi uitzicht op de omgeving, het dorp en het meer eromheen.  Ik heb nadien een mooie wandeling gemaakt rondom het meer en heb er heel mooie foto’s genomen van het voornaamste monument van het land.  Ik had nog veel tijd over en heb op een terrasje in de prille lentezon goed gegeten in Doroga Zamkov.  In het kasteel zelf is er een bar/restaurant.  Souvenirs zijn te koop op de parking buiten het kasteel.  Om 15.40 uur gaat de bus terug naar Minsk; het is 17° C warm en er is geen airco op de bus wat verstikkend werkt achter het gesloten glas.  Het was een mooie uitstap en ik heb geen toeristen gezien, ik was de enige behalve een rare Japanner, enkele Witrussen en een paar groepen schoolkinderen.  Onderweg liggen uitgestrekte velden, soms bos en weinig bewoning.  Bij het naderen van Minsk schieten moderne kleurige appartementsgebouwen als paddenstoelen uit de grond.  Hier is er blijkbaar geen crisis.  Er is buiten Minsk weinig verkeer. Diesel kost bijna één euro per liter.           

    

 

Dag 8 – donderdag 18 april 2013

Vandaag maak ik een uitstap met de bus naar Njasvizh waar een mooi kasteel staat van de toenmalige heersers over Witrusland, de Litouwers.  Ook dit kasteel was eigendom van de familie Ratziwil.  Ik neem de bus uit het Centraal station in Minsk (46.400 BYR) en twee uren later sta ik in Njasvizh.  Van het eindpunt van de busrit is het een kleine wandeling langs een lange dreef naar het kasteel.  Njasvizh is een mooi oud stadje met een prachtige barokke Pools katholieke kerk en een benedictijner abdij.  Het kasteel is omgeven door een mooi meer.  Aan de ingang staat een oorlogsmonument met eeuwige vlam.  Ik betaal 60.000 BYR ingang en bezoek aandachtig de drie verdiepingen kamers en zalen met allerhande mooie verzamelingen.  De binnenkoer is heel mooi en fotogeniek maar ook de wandeling omheen het kasteel in prachtig.  www.niasvizh.by of www.nesvizh-zapovednik.by  In iedere zaal is er een zaalverantwoordelijke, een heel pak personeel.  Het kasteel is goed gerestaureerd maar er zijn weinig bezoekers. Het is mogelijk in het kasteel te logeren: www.palacehotel.by 

In het dorp staan mooie houten huizen.  Ik was tijdig terug aan het busstation en de bus zou vertrekken naar Minsk om 18.13 uur, al de reizigers waren al lang vertrokken.  Bij navraag om informatie was de kassierster bijzonder onvriendelijk en wou geen ticket verkopen.  Er was gelukkig nog een meisje die naar Minsk moest en die had ook al navraag gedaan.  Er stonden drie taxi’s te wachten als aasgieren, maar in geval van nood had ik er een genomen. Uiteindelijk kwam de bus aan en kon ik aan de chauffeur betalen. Onderweg veel open ruimte, enorm grote velden, geen boerderijen te bespeuren en weinig bewoning.  Op de autostrade M1 van Brest naar Moskou staan er geregeld moderne benzinestations: diesel kost amper 70 eurocent en de prijzen worden afwisselend aangegeven in BYR en in €.  De autowegen liggen er beter bij dan in België.     

 

    

Dag 9 – vrijdag 19 april 2013

Ik heb mij om zeven uur deze morgen laten wekken.  Ontbeten bij de receptie, Maxim was van dienst.  Sergei had geen tijd om mij naar het busstation te brengen.  Dus ging ik te voet want ik kende de weg intussen heel goed, half uurtje te voet naar het busstation.  Ik heb twee uren gewacht aan het busstation want ik wou geen risico nemen. Koffietje gedronken en wat gepraat met twee reizigers uit Georgië.  Ik had al eerder geïnformeerd aan het loket en was dus zeker.  Van het centraal busstation ging er een bus rechtstreeks naar de luchthaven, 42 km, en het kost slechts 16.650 BYR ( 1,50 €) en geen 35 $ !!!  Bus nr. 300 rijdt van de luchthaven naar twee busstations in Minsk van 04.15 tot 01.00 uur.  Minsk is een rustige luchthaven met weinig toeristen.  Plots hoorde ik West-Vlaams praten en ik antwoordde vlot in hun taal.  Groot was hun verassing.   Tenslotte wonen deze mensen met aanstaande schoondochter uit Wit-Rusland amper tien kilometer van mij. De wereld is toch klein hé?   

 

Besluit

Wit-Rusland was het laatste land in Europa dat ik nog niet bereisd heb.  Ik had allerhande vooroordelen maar na deze reis zijn die toch weggenomen.  Er is een groot contrast tussen de hoofdstad Minsk en het platteland.  Gezien ik mijn plan trek in het Russisch kon ik goed contact leggen met de lokale bevolking en ze zijn vriendelijk en hulpvaardig.  De hoofdwegen liggen er verassend goed bij, bijna onberispelijk.  De nieuwe bouwstijl in Minsk is allesbehalve grijze Sovjetstijl maar met vrolijke vormgeving en kleurig.  Van politie of administratie had geen enkele keer last.  Openbare gebouwen liggen er kraaknet bij, niets op de grond en er wordt veel gereinigd.  Toerisme is nog totaal onbekend en toch zijn er wel hotelletjes.  

 

     

Erik Trenson

 

          

 

 

 

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.