Akrotiri & Dhekelia

Rondtoeren op Cyprus met huurwagen

 

 

 

VOORBEREIDING

 

 

Reisperiode:  16 – 26 juni  2022

 

 

Inreisdocumenten :  enkel identiteitskaart.

 

 

Geld:  de euro, overal beschikbaar bij bankautomaten.  Ik betaalde veel met mijn Master Card.  

 

 

Kaarten

Toeristische kaart van www.reise-know-how.de op 1:150.000  Een goede wegenkaart.

 

   

Reisgidsen

Cyprus, 10.000 jaar geschiedenis en cultuur, uitgegeven door CTO en gratis: alle bezienswaardigheden staan ruim beschreven.   Ook nog een reisgids meegenomen.  

 

 

Websites

www.visitcyprus.com  de officiële site van CTO

www.moa.gov.cy/forest  wandelen in Cyprus

www.cocguides.com info en publiciteit

www.cyprushighlights.com bevat veel info waaraan nog gewerkt wordt

www.moa.gov.cy is de site van het Bosbeheer en de nationale parken

https://www.globespots.com/country/cyprus/

 

 

 

REISPLAN

 

Larnaka Hala Sultan Tekkesi – Agios Georgios in Tdrsefanou – Choirokotia – Tochni – Lemnesos – Moni Agios Nikolaos – Kolossi – Kourion – Ieron Apolonos – Petra tou Romiou – Kouklia Pafos Palace – Pafos Archeological Park + Ruins – Akrotirio Drepano – Kathikas – Polis – Baths of Aphrodite – Polis – Akro Pomos – Kykkos – Panagia tou Moutoulla – Moni Lampadisti – Agios Nikolaos – Archangelos Michael – Pedoulas – Olympos Mountain – Troodos – Trooditsa – Pano Platres – Timos Stavros in Pelendri – Agros – Palaichori – Fikardou – Palaicori – Araka – Agiasmati – Nikolao tis Stegis – Podithou – Asinou – Lefkosia – Datrip to Kyrenia + Bellapais Monastery – Highway to Larnaka – Agia Napa – Cape Greko – Deryneia – Dhekelia U.K. Base – Larnaka.  

 

 

ER GERAKEN

 

Vliegen

 

Online bij TUI mijn vlucht geboekt en voor mijn vlucht enkel van Zaventem naar Larnaka 100 € betaald.  

 

Onze huurwagen kostte ons 373,96 € voor tien dagen inclusief omnium verzekering.  Ik heb die online geboekt bij www.aercar.com Bij de luchthaven werden we met een van opgepikt die ons naar hun bureel in Dromolaxia bracht, tien minuten verder.  Mijn geboekte gps was niet beschikbaar zei men bij aankomst op hun bureel.  Ze waren niet vriendelijk.  Ik diende de documenten te tekenen vooraleer ik de sleutel kreeg.

 

Ik ben nadien op 26/06/2022 met Cyprus Airways naar Beiroet gevlogen voor 79 € enkel.

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 3 – zaterdag 18/06/2022

 

Traject  Lemnesos – Lady’s Beach – Agios Nikolaos – Akrotiri – Kolossi – Kourion – Aphodite’s Birthplace – Kouklia : 84 km

 

We hadden een lekker en uitgebreid ontbijt in Tochni.  Op de hoofdweg B2 naar Lemnesos gereden.  Er is onderweg iets meer te zien op de gewone weg dan op de autostrade A1.  Lemnesos is een drukke badplaats van wel 20 km aaneengesloten stranden, parken, restaurants, winkels en veel badgasten, vooral rijke Russen die de oorlog ontlopen zijn. Eindelijk bij de haven konden we links de rustigere weg naar Lady’s Beach nemen.  We komen nu in de AKROTIRI SOVEREIGN BASE AREA dat bij het U.K. hoort. Hier staan geen gebouwen meer, enkel nog stranden.  Op een gegeven moment houdt de weg op bij het Akrotiri Military Airfield. We nemen nu een slechte weg naar Agios Nikolaos ton Gaton, het Kattenklooster gesticht door de heilige Helena, moeder van de Byzantijnse keizer Constantijn de Grote.  Iets verderop langs een verlaten weg gaan we shoppen in een tamelijk groot warenhuis.  Er naast op een plantage liggen veel rijpe citroenen op de grond.  Iets voor het dorp Akrotiri ligt het Akrotiri Environmental Education Centre dat informatie geeft over de rijke fauna en flora op het schiereiland Akrotiri: www.akrotirimarsch.org Verderop stoppen we bij de kruisriddersburcht van Kolossi met dikke muren en schietgaten.  Opvallend is de Franse haard met wapenschild (de lelie) op de tweede verdieping.  Bij Episkopi bezoeken we het grieks-romeins theater van Kourion uit de tweede eeuw voor Christus dat prachtig aan zee is gelegen en nog vrij goed bewaard is gebleven.  Er zijn een aantal goed bewaarde mozaïekvloeren te bewonderen.  Het amphitheater is uitgestrekt, prachtig en ligt hoog boven de zee.  We nemen een kijkje bij het stadion van Kourion en verderop gaan we ergens lunchen onder schaduwrijke bomen.  Er zitten enkele Russen op het terras en Nigeriaanse vluchtelingen bedienen ons.  Verderop stoppen we bij het Heiligdom van Apollon Ylatres waar nog zes zuilen recht staan. Bij Avdimou verlaten we de Britse Zone. We rijden nu richting Pafos en willen onderweg de geboorteplaats van Aphrodite bezoeken maar er zijn rotsblokken op de weg gevallen waardoor er een gigantische omleiding is.  We moeten het in de kleine dorpen een paar keer navragen en een man rijdt ons voor tot aan de parking.  We lopen op het drukke keienstrand bij de kalkrotsen van Petra tou Romiou, Birthplace of Aphrodite. Je moet het wel zien als je op Cyprus bent maar het is geen hoogvlieger.  We hebben er genoeg van voor vandaag en willen niet in het drukke Pafos overnachten.  We nemen de afrit in Kouklia en belanden weldra in een gezellig dorp, het kleine centrum is afgezet en de plaatselijke taverna Efraim heeft zijn lavendelblauwe tafeltjes en stoelen op het dorpsplein gezet.  Een plaatselijk orkestje speelt er Griekse muziek.       

 

 

Overnachten in Kouklia

 

De eigenares van Efraim kon voor ons een kamer regelen en na ons avondmaal trokken we erheen.  We betaalden 40 euro zonder ontbijt. Het was een kleine kamer van het dienstpersoneel, geen luxe, maar we konden slapen op zaterdagavond.  

Een betere oplossing in het dorp zou geweest zijn: Kouklia Coastal Retreat waar een studio 45 euro kost voor een nacht en het zag er erg gezellig uit. jo@kcr-cyprus.com  

 

 

Dag 11 – zondag 26/06/2022

 

Traject :  Tochni – Luchthaven Pafos : 102 km

 

Ik ben dan richting Akrotirio (Kaap) Greko gereden waar de stranden bijzonder mooi zijn, veel badgasten, buggies tot Paralimni.  In de baai dobberen verscheidene plezierbootjes en excursieboten. Bij Cabo Greko kwam ik plots bij een versperde prachtige duinweg bij de Britse basis.  In Deryneia was ik plots over de grens gereden maar er was nog een herkansing dus keerde ik rechtsom.  In de verte ligt Famagusta. Ik ben dan tot het Cultureel Centrum van Deryneia gereden waar ik een zicht had op de spookstad van Famagusta met zijn vervallen appartementsgebouwen en het strand waar geen toeristen meer komen.  Dan ben ik door binnenlandse dorpen naar de luchthaven van Larnaka gereden.  Ik kon maar moeilijk een tankstation vinden op zondag.  Ik heb dan mijn huurwagen afgegeven: ze zijn niet vriendelijk bij Aercar.  Bij immigratie ging het vlot.  Mijn vlucht naar Beiroet heeft een half uur vertraging.  

 

 

 Erik Trenson

Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.