Cyprus

Rondtoeren op Cyprus met huurwagen

 

 

 

VOORBEREIDING

 

Reisperiode:  15 – 25 mei 2011

 

Inreisdocumenten :  enkel identiteitskaart.

 

Geld:  de euro, overal beschikbaar bij bankautomaten.  Ik betaalde veel met mijn Master Card (voorheen VISA). 

 

Kaarten

Toeristische kaart van CTO, Cyprus Tourism Organisation.  In sommige hotels en toeristenkantoren kreeg ik nog extra regionale kaarten die voldeden.   

 

Reisgidsen

Cyprus, 10.000 jaar geschiedenis en cultuur, uitgegeven door CTO en gratis: alle bezienswaardigheden staan ruim beschreven.    

 

Websites

 

www.visitcyprus.com  de officiële site van CTO

www.moa.gov.cy/forest  wandelen in Cyprus

www.cocguides.com info en publiciteit

www.cyprushighlights.com bevat veel info waaraan nog gewerkt wordt

www.moa.gov.cy is de site van het Bosbeheer en de nationale parken

 

Reisplan

Pafos – Agios Georgios – Polis – Kato Pyrgos – Kykkos – Pedoulas – Omodos – Pano Platres – Timios Stavros – Agios Nikolaos – Panagia – Asinou – Panagia tou Araka – Sotiros – Fikardou – Machairas – Agios Irakleos – Lefkosia – Aotostrade naar Larnaka en Agia Napa – Paralimni – Moskee Hala Sultan bij Larnaka – Chapelle Royale – Stavrovouni – Choirokotia – Tochni – Lefkara.

 

ER GERAKEN

 

Vliegen

Mijn reis naar Cyprus was een late beslissing zodat ik een last-minute moest boeken.  Ik heb wat op internet gekeken en kwam terecht op de site van www.jetairfly.be  Ik heb toen bij een reisagent in mijn dorp geboekt en ook mijn huurwagen en alles was meteen geregeld. 

Voor mijn vlucht betaalde ik 267,98 €.  Mijn huurwagen kostte mij 211,90 € voor tien dagen.  Ik moest mij bij aankomst in Pafos aanmelden bij Sixt, papieren tekenen en ik kreeg mijn sleutel.  Voor schadeopneming was er geen tijd want het was  te druk.  Ik diende de documenten te tekenen vooraleer ik de sleutel kreeg.  Ik moest voor een volle tank 66,75 € betalen en twee jaar eerder had een ander lid van Wegwijzer voor hetzelfde type wagen, Kia Picanto, 37,95 € betaald.  De ongelode benzine kost ongeveer 1,30 €/liter   en ik betaalde nooit meer dan 25 € om de bijna lege tank bij te vullen.  Dus : SIXT = BEDRIEGERS !!!!

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

Dag 1  – zondag 15 mei 2011

Traject : van luchthaven Pafos naar hotel, 24 km

 

Om 10.50 uur vertrekt een boemeltreintje van Aalter rechtstreeks naar de luchthaven.  Dat is toch wel een luxe en geruststelling.  Op de trein zat een koppel  die eveneens naar Cyprus vertrok.  Ik was veel te vroeg op Zaventem, hoefde er maar te zijn van 2 tot een half uur voor vertrek, dan sluit de check-in.  Drinken afgegeven voor de controle maar daarna kan men wel een frisdrank kopen aan 3,40 €, schandalig.   De meesten namen geen maaltijd op de heenvlucht die amper vier uren duurde. 

Opnemen bagage en formaliteiten verlopen vlug en vlot op de kleine luchthaven van Pafos.  Identiteitskaart volstaat zowel in Brussel als bij aankomst in Cyprus die ook bij de EU behoort.  

Bij de verhuurfirma SIXT op de luchthaven ging het vlot: documenten invullen, internationaal rijbewijs voorleggen (misschien is BE rijbewijs ook goed?), schadedocument zonder te kunnen controleren tekenen en dan kreeg ik de sleutel waarna ik op bay (standplaats) 7 mijn wagen kon meenemen.  Er was geen personeel van Sixt op de parking.  Moest ook nog een volle tank benzine betalen, 67 €, wat onmogelijk is, zoveel liters aan 1,30 gaan er niet in.  Bij teruggave van de wagen mag de tank leeg zijn maar wat er nog in is, is winst voor Sixt.  SIXT MIJDEN, BEDRIEGERS.

     

 

Overnachten in Pafos

 

Meteen links rijden in een vreemd land is niet vanzelfsprekend.  Bij het verlaten van de luchthaven moest ik op één rijvak rijden aan maximum 65 km/u en een drieste taxichauffeur toeterde voortdurend en flitste veel zijn lichten en dat ergerde mij.  Nochtans kon hij aan mijn nummerplaat zien dat ik een toerist ben.  Is er dan geen enkele taxichauffeur met manieren??? 

Het was intussen al duister en ik kon het hotel niet vinden, deed veel navraag maar of het waren toeristen of ze wisten het niet.  Uiteindelijk toch gevonden.  De oprit was zeer eng en klein zodat de hotelbediende mijn wagen parkeerde. 

Gelogeerd in Hotel Pyramos, Agias Anastasias 4, Kato Pafos 8041.  www.pyramos-hotel.com  Ik moest 40 € betalen voor een dubbelkamer met kleine badkamer, incl. ontbijtbuffet.  Dit is een kleine prijs voor Cyprus; hotels zijn hier zeer duur.

 

 

Dag 2– maandag  16/05/2011

Traject : wandeling Kato Pafos – rit Agios Georgios – Akamas gebergte – Afrodite’s Bad – Polis : 88 km

 

Tamelijk lang geslapen want was moe.  Het ontbijtbuffet was in orde.  Toen ik naar mijn wagen stapte bemerkte ik dat al mijn boorddocumenten op het dak van mijn wagen lagen en er de nacht hadden doorgebracht. 

Een paar straatjes verder ligt de kustpromenade met veel restaurantjes, bars en winkels.  Ik heb het Venetiaans fort bezocht maar ben niet op het eerste verdiep geweest want het leek mij niets bijzonders en het is bovendien betalend.    

Rechts van het fort en het vissershaventje ligt een betonnen wandelpad langs de zeezijde.  Er staan mooie bloemen langs dit pad en regelmatig een rustbank met schuilhut of om er te picknicken.  Het is een droog landschap langs de blauwe zee met rotsblokken en mooie bloemen.  Puur natuur.  Een kilometer verderop ligt de witte vuurtoren die menig toerist fotografeert. 

Dan heb ik het archeologisch park in Kato Pafos bezocht, ingang 3.40 €.  De site is erkend door de  Unesco en is zeker een bezoek waard, mooie oude Romeinse mozaïeken, Odeon en Saranta kasteel bezocht.  Ik heb er wel anderhalf uur op gelopen en ik ben geen historicus. 

Daarna heb ik de Kings Tombs bezocht (1.70 €) waar geen koningen begraven liggen maar rijke burgerij uit de 4° eeuw voor J.C.  In de rotsen zijn graven uitgehouwen en gangen en de zuilen lijken koninklijk.  www.visitpafos.org.cy bevat alle info over Pafos.

Daarna doorgereden langs de kust naar Agios Georgios.  Hier staat een heel mooie typische Griekse kerk.  De oude mozaïekvloeren heb ik niet gezien.  Maar het zicht op het kleine vissershaventje loont de moeite vooral van op het terras van het Saint Georges hotel.

http://www.ultimatecyprus.com/places-of-interest/29-agios-georgios

Pegeia heeft een mooi dorpspleintje. 

Vervolgens gaat de rit door het mooie Akamas gebergte over een bergpas die naar de Cedar Valley loopt.  Maar ik vervolg mijn weg naar het lager gelegen Polis.  http://www.heureka.clara.net/cyprus/akamas.htm

Afrodite’s Bad ligt buiten Polis in de Botanical Gardens, gratis ingang.  De tuinen zijn prachtig aangelegd maar het bad op zich is slechts een kleine poel die niets voorstelt, een ontgoocheling.              

 

Overnachten in Polis

 

Hotel Apartments Alkio Nest, Polis Chrysoschous, tel. +357 26322401  www.alkionest.com  kyriacos@alkionest.com

Het kost 45 € met ontbijt en 35 € zonder voor een zeer ruim appartement met alle voorzieningen.  Er is een winkel aan de overkant van de straat.  Er is een zwemkom en is ideaal om er een weekje uit te rusten wat enkele Engelsen hier dan ook doen.  Voor zijn prijs zeker de moeite waard.  Aanrader.  Spijtig dat we in het Souli Hotel in Latsi een avondmaal met diepvriesvis kregen.  Verse vis is zeer duur en dat voor een eiland.    In reisgidsen wordt Latsi aangeraden voor lekkere vis.    

 

 

Dag 3 – dinsdag 17/05/2011

Traject  Polis – Kato Pyrgos – terug – Stavros tis Psokas – Kykkos : 138 km

 

Lang geslapen.  Er zwommen al enkele gasten in de zwemkom.  Het ontbijt was voortreffelijk. 

Daarna de kust gevolgd in noordelijke richting.  Plots zie bij Gialia een bruin toeristenbord staan, nog 6 km naar een bergklooster.  Ik erheen maar weldra versmalt de weg nogal en slingert door kleine dorpjes omhoog tot na 5 km het asfalt ophoudt en ik de grindweg niet opga, terug.    Bij Pomos enkele mooie foto’s genomen van de kust en bloemen alom. 

In het dorp Pachyamnos stop ik op het dorpsplein en bezoek de Nea Dimneata, de Nieuwe Kerk, in Grieks-orthodoxe stijl, gebouwd in 1992.  De kerk is mooier aan de buitenkant dan binnen.  Op het kerkplein staat een standbeeld van een Eoka-strijder uit de vijftiger jaren, de vrijheidsbeweging voor een vrij Cyprus.  De Turken hebben het noordelijk deel bezet en de Grieks-Cyprioten zijn daar heel boos om.  De haat zit er diep in, dat werd ik dikwijls gewaar.  In een gezellige herberg dronk ik een Cypriotische koffie. 

Hoog in de bergen met een strategisch zicht op de hele regio en de weg ligt de Turkse exclave van Kokkina die volledig is ingesloten, de enige uitweg is de zee.  Het is een zwaarbewapende Turkse post en de UNO fungeert er als buffer.  En die Turken willen bij de EU komen?  Hun doel is de EU te islamitiseren en op die manier de EU te “koloniseren”.  Volgende generatie staan er geen kerken meer in ons land maar moskeën.   We verliezen onze cultuur en waardigheid als we dat nog hebben.

Bij Kato Pyrgos moet ik mij langs een smal baantje omhoog slingeren naar Pano Pyrgos en bezoek ik een kleine maar prachtige kapel, de Panagia Galoktisti www.katopyrgos.org

Ik rij een eind terug op de F740 en vervolg dan de E912.  Dat is geen autobaan maar een heel mooie asfaltweg door de bergen met zeer weinig verkeer maar met een prachtige natuur, droge pijnboombossen, ceders en berghellingen.  Een lange maar heel mooie weg, geen dorpen of huizen maar natuurpark.  Ik stop regelmatig om een mooie foto te nemen of om het panorama te bewonderen.  In Stavros tis Psokas stop ik bij het boswachtersstation die bosbranden moeten bewaken en aan natuurbehoud doen.  Bij de herberg kan ik iets drinken op een terras, verder geen huizen.  Het park met de moeflons in Stavros zou niet veel voorstellen.  Er vertrekken van het dorpsplein enkele lokale wandelwegen maar ook het langeafstandpad E4 die dwars door Cyprus loopt.  Een oude dame vertelde mij dat ik in het Kykkos klooster kon slapen en dat het open was tot 18 uur.  Het was reeds 16.15 uur, dus vlug erheen.  Om 17 uur was het museum al gesloten.  

       

Overnachten in het Kykkos klooster

 

Het was al in de late namiddag en er was geen hotel in de wijde omgeving want Kykkos ligt midden het nationaal park en ver van de bewoonde wereld.  Ik vroeg aan een pater of ik hier kon overnachten en hij verwees mij naar de dienstdoende pater.  Deze jonge pater antwoordde mij bevestigend en gaf mij vervolgens lakens en handdoeken.  Ik mocht mij hiermee installeren in een aanpalend groot gebouw die dienst doet als gastenverblijf.  De kamer met vier bedden was leeg: er is een badkamer en een koelkast.  Ik vroeg naar de prijs en hij vroeg mij een gift in de box te steken.  Wat wil je meer?  ‘s Nachts regende het heel hard, het kurkdroge land had het echt nodig.  Er is wel een restaurant met mooi zicht op de hele omgeving en de bossen.  Het is zelfbediening en niet eens zo duur.  Ik heb er goed gegeten.  De paters speelden er ’s avonds spelletjes en dronken een biertje.  Ik ook, waarom niet?

 

 

Dag 4 – woensdag 18/05/2011

Actie  Kykkos – Gerakies – Oikos – Pedoulas – Troodos – Olymposberg – Pano Platres – Omodos – Pano Platres : 73 km

 

We ontbijten in het restaurant rechtover het klooster, het Kykkos Tourist Pavillon en genieten vanaf onze tafel van het mystieke zicht over het bos zover het oog reikt.  De binnenkoer is mooi versierd en ruim.  De ingang in het overigens prachtig museum bij het klooster kost 5 € pp.  Veel originele iconen, religieuze  voorwerpen gebruiksvoorwerpen enz. www.kykkos-museum.cy.net  Het klooster op zich is ook heel mooi, vooral de wandelgangen op het eerste verdiep en de kerk is rijkelijk versierd met zware gouden luchters, originele iconen en prachtige wandschilderijen. 

Na dit bezoek rij ik verder richting Troodos en rij lange tijd door een onbewoond maar prachtig bosgebied.  Gerakies is een mooi bergdorp en een stop waard.  Oikos is misschien nog origineler en ligt op een bergflank.  Ik rij nu door smalle bochtige straatjes door de bergdorpjes en bemerk niet de bruine borden naar Archangelos en Panagia in Moutoullas, beide Unesco werelderfgoed sites.  Bij Kalopanagiotis ligt een middeleeuws brugje die ik evenmin kon vinden. 

In het klein typisch dorp Pedoulas stop ik en verken het dorp.  Ik heb geluk want het kleine kerkje Archangelos Michael is open en er zijn mooie oude fresco’s te zien, gratis.  Het is ook een Unesco site.  In een typische herberg, Platanos, bij Louis, tel. 229952518 neem ik een Cypiotische koffie.  Ze verhuren ook appartementen. 

Het is inmiddels middag en nadat ik door  enkele bochtige smalle straatjes heb gelaveerd beland ik bij Harry’s Spring Water Restaurant Vrysi, tel. 22-952240 – Pedoulas.  Voor een zacht prijsje konden wij van een heerlijk middagmaal genieten.  Harry is een heel vriendelijke oude man en vertelt graag over zijn eiland.  Wij krijgen nog een gratis dessert en een halve liter van zijn eigen gebrouwen wijn.  Gezellig terras.  AANRADER.

Van de hoofdbaan sla ik de weg in naar de Olympos berg, de hoogste op het eiland, 1.950 meter.  Het staat er vol met radars en een kazerne en het is verboden te fotograferen.  Die zaken liggen erg gevoelig in Cyprus en je wordt goed in de gaten gehouden met verrekijkers. 

Het bezoekerscentrum Olympus Point in Troodos is dicht zelfs midden op de dag.  Dus geen info over deze mooie omgeving.

Het wijndorp Omodos is een typisch Grieks dorp, smalle straatjes, witgekalkte huisjes met blauwe ramen en deuren.  Het is een van de meest pittoreske dorpjes van Cyprus.  Hier lopen hele busladingen toeristen die een daguitstap maken van aan de kust.  Rond tien uur komen de bussen eraan en in de late namiddag is het stadje terug eigendom van zijn bewoners. Op het dorpsplein bevinden zich enkele gezellige terrasjes en een prachtig klooster, dat van het Heilig Kruis, Stavros.  Het is gezellig te kuieren in de smalle straatjes met oude huisjes, lage muren met veelkleurige bloemen.  Sommige huizen staan open en ik zag enkele oude wijnpersen want de dorp ligt midden een wijnstreek.  Oude stenen wijnvaten liggen soms voor de deur van een huisje.  Ik kijk uit naar accommodatie maar het is hier veel te duur en ik rij terug naar Pano Platres.

 

Overnachting in Pano Platres

 

Pano Platres is het grootste dorp in de omgeving en na enig zoekwerk beland ik in :

Petit Palais Hotel, tel. +357 25 422723  www.petitpalaishotel.com  Er is daarstraks een ganse bus toeristen ingecheckt en ik kan nog een kleine kamer met badkamer krijgen aan 50 € incl. ontbijt.  Onder mijn matras ligt een plank. 

In het Platres Café eten wij heel lekker : koupepia zijn zes rolletjes vlees met rijst en stifado is een stoofpotje, beide erg lekker.  Aanrader.       

      

 

Dag 5 – donderdag 19/05/2011

Traject:  Pano Platres  – Pelendri – Amiantos – Kakopetria – Asinou – Agia Marina – Panagia tou Araka – Agros : 133 km

 

Ik begeef mij richting Pelendri en voorbij Moniatis op de E801 bemerk ik plots een bruin bord die naar links verwijst maar het is een stijgende grindweg naar het Mesapotamos klooster en met een huurwagen mag ik geen grindwegen berijden.

Ik keer terug en rij via de E806 naar Pelendri.  De Timios Stavros (Unesco) is een mooi kerkje aan de rand van het dorp gelegen.  Het is gesloten als ik eraan kom, de sleutel is ergens te bekomen maar de bewakers zijn niet thuis.  Een buurman neemt de sleutel en opent het kerkje voor mij.  Wat een prachtige muurschilderingen uit de 14de eeuw.

Verderop richting Kakopetria, langs een zijwegje, ligt het Agios Nikolaos tis Stegis kerkje, eveneens beschermd door de Unesco.  Het is een heel mooi byzantijns kerkje met muurschilderingen van de 11de tot de 17de eeuw.        

Iets verderop bezoek ik het pittoresk typisch Cyprioots dorp Kakopetria en verken de smalle kleurrijke straatjes.  Wat opvalt is dat het hier helemaal niet zo druk is als in Omodos.  Ik kan er een paar prachtige foto’s nemen. 

In het volgende dorp, Galata,  staan maar liefst vier mooie kerken waarvan het Panagia Podithou uit 1502 door de Unesco is beschermd.  Binnen terug mooie schilderingen.  Ik had geluk, er kwam net een bus toeristen aan en de bewakers stonden al klaar; ik glipte mee naar binnen. 

Een boogscheut verderop ligt de kapel Panagia Theokotos of Archangelos Michael.  Er loopt een mooi wandelpad van de kapel naar de kerk en de omgeving is prachtig.  Vooral de eeuwenoude olijfbomen bij de kapel zijn heel fotogeniek.

Verderop rij ik door Kaliana en verken dit bergdorpje met zijn mooi kerkje.  Er staat een hana of oude Turkse herberg.  Helaas is die niet open om er een koffie te drinken. 

Panagia Asinou is een kleine 12de  eeuws pittoresk kerkje met heel mooie muurschilderingen.  De bewaker was er nog en ik mocht foto’s nemen.  Daarna sloot hij af.  Dit byzantijns kerkje is eveneens beschermd door de Unesco. 

De eenzame weg van Agia Marina naar Chandria is sterk bebost en erg mooi en rustig.

Bij Lagoudera ligt de Panagia tou Araka schuurkerk uit de 12de eeuw.  Deze door de Unesco beschermde kerk is rijk beschilderd met prachtige byzantijnse muurschilderingen en is ook door de Unesco beschermd.  De non van dienst ziet erop toe dat ik geen foto’s neem binnen.  Het is een heel mooi klooster en tamelijk groot gelegen buiten het dorp in een bos.  De klokkentoren staat apart naast de kerk.  Het E4 wandelpad loopt voorbij het klooster.  Een pater zond mij voor overnachting naar Agros.  

 

Overnachting in Agros

 

Ik zoek tevergeefs naar een budgethotelletje in Agros.  Twee zijn gesloten en ze boden maar een groezelige indruk.  Dan ga ik eten in de dorpstaverne Linari Tavern.  De vriendelijke jongen van dienst verwees mij naar het chique Rodon Hotel.  Er is maar één hotel in Agros en het is heel groot en luxueus met bar, sportcentrum, sauna, zwemkom, ligweide enz.  Een dubbelkamer met ontbijt kost 70 €.  In de kamer zat een spin en de afzuiging van de badkamer deed het niet.  Het was wel een riante en ruime kamer met tv.  Een mooi uitzicht op de omgeving en de bergen vanaf ons terras. 

Adres : Rodon Mount Hotel & Resort  tel. +357 25 521201  www.rodonhotel.com  info@rodonhotel.com  AANRADER

 

 

Dag 6 – vrijdag 20/05/2011

Traject:  Agros – Sotiros – Fikardou – Machairas – Tamasos – Agios Irakleios – Panagia Chrysospilotissa – Lefkosia : 123 km

 

Goed ontbijt en stiekem lunchpakket meegenomen. 

Metamorfosis tou Sotiros is een 16de eeuwse kapel die op een heuvel buiten het dorp ligt en staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.  De vele muurschilderingen werden gerestaureerd.  Geen toeristen te bespeuren.   

Bij Apliki ligt een groot spaarbekken te midden een dor landschap.

Fikardou is een heel romantisch oud verlaten typisch bergdorp met veel leegstaande verlaten woningen die nu ijverig worden hersteld tot een prachtig toeristisch centrum.  Smalle straatjes, ezelpaadjes eigenlijk met grote stapstenen tussen de huisjes, mooie bloemen, amandelbomen en sinaasappelbomen in de tuinen.  Dikke rijpe citroenen zag ik overal in Cyprus.  Er lopen voorlopig nog maar weinig toeristen rond in Fikardou.  Een bezoek is volgens mij een aanrader.  Er is een plattelandsmuseum te bezoeken met een oud boerenhuis waar men wijn bottelde in grote stenen vaten.  Er is maar één café-restaurant in het dorpje, n.l. Yiannakos en het is gezellig zitten op het terras met mooi zicht op het oude dorp.   Ze hebben lekkere streekgerechten en het is een aanrader.

Het volgende dorpje Lazanias is heel mooi gelegen op een bergflank en voorbij het dorp vond ik een picknickbank langs de weg.  Met een heel mooi panorama op het dorp heb ik mijn lunch genomen in de schaduw van enkele amandelbomen omgeven met wilde rozemarijn, tijm en vele veldbloemen. 

Volgende halte is het afgelegen Machairas klooster waar strikte regels worden opgevolgd.  Ik mocht er niet fotograferen. 

Nu volgt een lange weg deels door bos en deels door dor landbouwgebied naar Politiko waar ik de koningsgraven van Tamasos wil bezoeken maar ik zie slechts één gebroken zuil liggen en maak rechtsomkeer.

Agios Irakleidios is een nonnenklooster met weinig fresco’s binnen.  De buitenkant is mooier. 

Bij Kato Deftera ligt het Panagia Chrysospiliotissa rotsklooster.  Het is een kerk in de rots verbonden met enkele korte gangen en bij het buitengaan is er een winkeltje en donatiebox.  Ik vond er niets aan en was al in vijf minuten terug buiten.

Lefkosia, Nicosia, de gedeelde hoofdstad van Cyprus is tamelijk groot en veel richtingsborden staan er niet.  Ik volgde de grote laan in de hoop dat het goed was; ik heb veel moeten navragen en rondgereden tot ik in het toeristisch centrum terecht kwam.  Uiteindelijk vond ik een kleine drukke parkeerplaats rechtover Flocafé in het centrum en moest acht euro betalen voor een etmaal. 

 

Overnachting in Lefkosia

 

Beetje gezocht en prijzen vergeleken.  Hotel Rimi bleek het gunstigste te zijn en de Bangladeshi man aan de receptie vroeg 65 € voor een dubbelkamer met badkamer en ontbijt, wat niet veel is voor Lefkosia.  Het ligt in het hart van de stad, achter het toeristenkantoor en alles is vlakbij.  Er bevinden zich veel restaurantjes en winkels in de nabijheid.  Aan de achterkant van het hotel ligt het restaurant Xefoto waar wij goed hebben gegeten. 

Adres : Rimi Hotel, 5 Solonos Street, Laiki Gitonia, Nicosia tel. +357 22 680101  www.rimihotel.com  reservations@rimihotel.com

 

 

Dag 7 – zaterdag 21/05/2011

Traject :  Lefkosia – Larnaca – Agia Napa – Paralimni : 130 km

 

Na het ontbijt verken ik de historische binnenstad omgeven door 16de eeuwse muren.  Lefkosia telt een groot aantal musea, oude kerken en oude gebouwen.  De kleine straatjes in de omgeving van ons hotel Rimi, de wijk Laiki Geitonia,  zijn  pittoresk. In de smalle straten hangt een nostalgische sfeer.  Het is een verdeelde stad met een Grieks en een Turks gedeelte.  Soms loopt een straatje dood op het dichtgemetselde Turks gedeelte.  In die directe omgeving  zijn de huizen onbewoond, bouwvallig en geeft het een verpauperde aanblik.  Lidra Street is een drukke voetgangerszone in het oude centrum en het is het enige punt waar men het Turks gedeelte binnen kan, te voet.  Er staan heuse streng bewaakte controleposten maar de doorgang naar het Turks gedeelte is heel eenvoudig.  Identiteitskaart tonen aan de Grieken en een eenvoudig blaadje invullen bij de Turken : naam, nationaliteit en nr. I.K.  Het duurt amper vijf minuten en er passeren veel toeristen over de grens.  Alhoewel het Turks gedeelte een bezet gebied is en de euro er niet van toepassing is, staan de prijzen in € aangeduid en kan men overal in € betalen.  Net als in het Grieks gedeelte lopen de straten vol met toeristen die op de terrasjes zitten of de winkels bezoeken.  Hier drinkt men een Turkse Efes en geen Cypriotische Keo.  We hebben ongeveer drie uren in het Turks gedeelte gelopen en er een grote moskee met binnenkoer bezocht; veel souvenirwinkeltjes en koffieshops op de balkons van het eerste verdiep en druk op de binnenkoer van de oude moskee.  Ik zag verscheidene kerken uit de Britse koloniale periode waarvan de Turken de toren hadden afgebroken en er een minaret hadden op gezet.  Een raar zicht dat naar onze normen niet strookt.  In het zuiden laat men de moskees onaangeroerd niettegenstaande ze daar orthodoxen zijn.  Moslims hebben geen respect voor andere religies en zijn niet tolerant voor de ‘ongelovigen’.  De Turkse baden is een goed verzorgd gebouw, de rest is het wat minder.  Vlot terug over de “grens” en nog wat in het Cypriotische deel gelopen, vooral bij Agios Ioannis.  Nog het uitkijkpunt in Ledra Street bezocht op de Shakolas Building. Ook de Trypiotis kerk bezocht.  

Alhoewel ik nog mocht parkeren tot vijf uur ben ik toch een uur vroeger weggereden want ik had nog een lange rit voor de boeg.  Richtingsborden zijn zeldzaam in Cyprus zodat ik uit de stad richting Troodos i.p.v. Larnaca reed.  Eindelijk kwam ik op de autostrade naar Larnaca terecht.  De autostrade is tolvrij.  Onderweg veel bedrijven en fabrieken in het binnenland.  Bij Larnaca neem ik de B2 richting Agia Napa, twee uren rijden tot hier.  Agia Napa is één lange kustboulevard met veel winkels, restaurants, dure hotels supermarkten, casino’s en overal kwamen zonnekloppers met hun gerief van de zandstranden naar hun hotels, druk verkeer.  Ik ben er in één ruk doorgereden want dat is niet mijn ding.

Voorbij Agia Napa stop ik aan een mooi kerkje bij de zee.  Er wordt een bruiloft gevierd.  Verderop bezoek ik Kaap Greko die een park met radars herbergt, streng bewaakt militair domein, verboden te fotograferen.  Er naast ligt het prachtig nationaal natuurpark waar ik de benen strek en een groepje Russische toeristen ontmoet.  Mooie rotsformaties en bloemen.    

Het is een druk toeristisch gebied en ik kan niet zo vlug een kamer vinden in een hotelletje langs de kust.  Ik rij weg van Agia Napa richting Paralimni waar ik wel iets vind. 

 

Overnachten in Paralimni

 

Captain Karas Holiday Apartments, Kennedy Avenue, Kapparis Area, Paralimni

Tel. +357 23 826454  fax +357 23 829886  info@captainkaras.com  www.captainkaras.com

Ik huur een studio voor 40 € met alles er op en eraan wat niet duur is voor Cyprus.     

Het is netjes, grote zwemkom met terras en goed drukbezocht restaurant. Een plek waar je voor een week op adem kunt komen, rustig en toch dicht bij zee, ver van het drukke Agia Napa.  Aanrader.

Een lekker avondmaal genomen op het terras, voor herhaling vatbaar. 

 

 

Dag 8 – zondag 22/05/2011

Traject :  Paramimni – Sotira – Larnaka (Hala Sultan Tekkesi Mosque) – Chapelle Royale – Stavrovouni – hoirokoitia – Tochni : 157 km

 

We genieten van een heerlijke duik in de zwemkom en nemen daarna het ontbijt op het terras. 

Daarna rij ik richting Larnaka via het dorpje Sotira  waar het stemmig kerkje Agios Mamas staat met wandschilderingen uit de 16de eeuw.

Via de autostrade omzeil ik de stad Larnaka en neem de afslag naar het Zoutmeer.  Flamingo’s en andere watervogels zijn er niet in dit seizoen maar het meer is mooi met de moskee op de achtergrond.  Rond de moskee staan palmbomen en de tuinen zijn goed verzorgd wat enkele mooie foto’s oplevert.  De Hala Sultan Tekkesi Moskee ligt dicht bij de luchthaven van Larnaka.  We mogen gratis binnen in de ruime moskee uit 648 en aan de ingang staan zoete gebakjes ter beschikking van de bezoekers.  Ik mag binnen fotograferen. 

Ik heb lang gezocht naar richtingsaanwijzers naar het dorp Kalo Chorio maar er staan bitter weinig richtingsborden in Cyprus.  Na enkele malen verkeerd te zijn gereden ben ik in het dorp Kiti toch op de goede weg naar Chapelle Royale geraakt, een nonnenklooster met weinig fresco’s waar niets bijzonders is te zien.

De weg naar het Stavrovouni klooster is al mooi op zich.  Dit mannenklooster is hoog op een rots gelegen met een panoramisch zicht op de hele omgeving.  Het zou zijn gesticht in de 4de eeuw door Sint Helena, moeder van Constantijn de Grote.  Enkel mannen mogen binnen en ik moet een rok over mijn bermuda dragen.  Het is zo’n tien minuten omhoog wandelen vanaf de ingang tot het eigenlijke klooster.  Ik mag binnen de mooie iconen niet fotograferen.  De monniken zijn beroemde iconenschilders en houden er even strikte regels op na als hun broeders op de Athos berg in Griekenland.  Het zicht vanaf het klooster naar de vallei toe is prachtig. 

Daarna rij ik richting Lemnesos en bezoek de neolytische nederzetting Choirotoitia, negen eeuwen oud, beschermd door Unesco.  Er zijn een paar woningen gereconstrueerd naast de restanten van de opgravingen.  Verder is er niet veel bijzonders te zien.

Op een terras geniet ik van een zoet honingtaartje met een Cypriotische koffie en vraag na waar ik zou kunnen overnachten.  De vriendelijke uitbater verwijst mij naar het dorp Tochni. 

 

Overnachten in Tochni

 

Tochni is een typisch Cypriotisch dorp die in verval was geraakt en zich situeert halfweg tussen Larnaka en Lemnesos.  Samen met nog enkele typische dorpjes maakt het deel uit van het project Cyprus Villages  www.cyprusvillages.de , een Duitse organisatie die de vervallen dorpshuisjes opkocht, ze smaakvol restaureerde en ze nu verhuurt aan toeristen.  Het ligt op een heuvelflank met prachtig zicht op de dorpskern en de omgeving.  Er is een kleine zwemkom en een goed restaurant waar het heerlijk toeven is op het terras met zicht op het dorp.  De receptie is vriendelijk en behulpzaam.  Ik betaalde 50 € voor een smaakvol ingericht huisje: living, slaapkamer, badkamer en terrasje met veel bloemen voor een dubbel inclusief ontbijt.  AANRADER !!!

 

 

Dag 9 – maandag 23/05/2011

Traject : Afrodite’s Tempel in Kouklia – Petra tou Romniou – Kolossi kasteel – Kourion – tempel van Apollo : 220 km

 

Vandaag ga ik het antieke Cyprus bezoeken en begeef mij direct naar het verste punt, Afrodite’s Tempel bij Kouklia.  Het is een uur rijden van Tochni en vlakbij de luchthaven van Pafos.  Er bevindt zich een klein museum bij de opgravingen waar eigenlijk maar weinig meer rechtstaat.   Ik drink iets in een typisch dorpscafé; de gasten groeten mij vriendelijk en zitten relaxed aan de kleurrijke tafeltjes te keuvelen.  Van de waardin krijg ik extra een bordje met schijfjes sinaasappel, een vorm van Cypriotische gastvrijheid. 

Ik rij nu rustig langs de kust en stop bij Petra tou Romiou, de legendarische geboorteplaats van Aphrodite, de godin van de liefde.   Het is een flinke kalkrots die in de zee uitsteekt en één van de mooiste plaatsjes langs de kust is.  Er ligt een klein strandje voor de rots waar talrijke toeristen ijverig foto’s van maken inclusief mijzelf.  Russische toeristen nemen een foto van mij.

Verderop kan ik in een warenhuis drank en fruit kopen en ook de door mij felbegeerde Georgische wijn, waar ik in 1999 was.

In Kolossi bezoek ik de oude Venetiaanse burcht met drie verdiepingen.  Van bovenaf tussen de kantelen en schietgaten kan ik de hele omgeving bewonderen.   

Zonder twijfel de indrukwekkendste en grootste site is het complex in Kourion.  Ik liep er een uur in en ben geen historicus.  Het goed gerestaureerde Grieks-Romeins amfitheater uit de 2de eeuw v. Chr.  Doet tegenwoordig dienst voor festivals en optredens en het is schitterend gelegen op een hoog plateau met zicht op de blauwe zee.  Bij de Romeinse villa van Eustolius ligt een prachtige mozaïekvloer.  Er staat ook een 5de eeuwse basiliek.  In het huis van Achilles en dat van de Gladiatoren vond ik terug mooie mozaïeken.  Kourion is uitgestrekt en de ligging is subliem hoog boven Middellandse Zee en met zicht op Lemesos in de verte. 

De tempel van Apollo kon ik niet meer bezoeken, het was te laat.       Het stadion van Kourion vond ik niets bijzonders en had ik vlug bekeken; misschien was ik die oude tempels en kloosters beu gekeken.

 

Overnachten in Tochni

 

Ik had nog twee nachten extra bijbesteld omdat het hier zo gezellig vertoeven is. 

Gouden tip  :  Mocht je op zoek zijn naar gezellige en originele huisjes op Cyprus om er te overnachten, kijk dan eens op deze site, Tochni is er ook in vervat.   Er staan talrijke adresjes in en je kunt ze rechtstreeks mailen om te reserveren.

Cyprus Agrotourism – a Guide to Traditional Holiday Homes  : misschien hebben ze die brochure op de toeristische dienst in Brussel : Cyprus@skynet.be , tel. 02/735 0621  of neem een kijkje op hun site :

www.agrotourism.com.cy  helpdesk@agrotourism.com.cy

Tel. +357 22 340071  fax +357 22 33474

 

  

Dag 10 – dinsdag 24/05/2011

Traject :  Tochtje naar Pano Lefkara en terug via Agios Minas : 42 km

 

In de voormiddag het wat rustig aan genomen want had al veel rondgetrokken in een warme periode van 25-30° C.  Het was mijn laatste dag en ik maak een trip naar het nabijgelegen Lefkara, bekend om zijn kantwerk.  Als ik er aan kom is het helemaal niet druk in Lefkara, geen busladingen toeristen.  Toch is het een sfeervol dorp met traditionele kleine smalle straatjes met veel bloemen en kleurrijk beschilderde huisjes.  Het is schilderachtig en idyllisch en ik neem verscheidene mooie foto’s.  In de steegjes overal kantwerksters die echter niet lastig doen.  Ik heb een Griekse salade gegeten in het Lefkara Pavilion www.lafkarapavilion en geniet van de sfeervolle omgeving.  Dit dorp is toeristisch ondergewaardeerd en beslist een bezoek waard.

Op de terugweg stop ik bij het byzantijns Agios -Minas-klooster uit de 15de eeuw.  De nonnen verzorgen de mooie binnenkoer.  Binnen in het klooster weinig beschilderde muren en iconen alhoewel ze iconen schilderen.  Ik vond er niets bijzonders aan. 

In de taverne-restaurant  Nostos in het dorp Tochni geniet ik van een frisse pint Keo.  Ik koop nog originele fetakaas om mee te nemen naar België in het dorpswinkeltje en krijg nog een drankje aangeboden.   In een oud dorpscafé zitten enkele mannen te keuvelen terwijl ze iedere beweging gadeslaan. 

Op het terras van ons restaurant in Tochni geniet ik voor de laatste keer van de ondergaande zon met zicht op de bergen en het dorp terwijl wij van een rijkelijk en heel smakelijk  avondmaal genieten.

 

Overnachting in Tochni

 

www.cyprusvillages.com.cy  Het is goed meegevallen en ik kan het van harte aanraden.

 

 

Dag 11 – woensdag 25/05/2011

Traject :  Tochni – Luchthaven Pafos : 102 km

 

Veel te vroeg opgestaan uit voorzorg maar niet nodig.  Goed genoten van het ontbijtbuffet.  Van hier is het ongeveer een uur rijden via de autostrade  naar de luchthaven van Pafos.  De autowegen zijn niet zo druk als bij ons, enkel bij Lemesos (Limasol) wordt het wat drukker maar niet noemenswaardig.  Het gaat vlot vooruit.  Op de luchthaven aangekomen ga ik naar de parking van de huurwagens waar ieder verhuurbedrijf de nodige parkplaatsen heeft.  Ik zoek de zone van Sixt en parkeer mijn wagen in vak 7 zoals voorzien, dat leeg is.  Alles uitladen, goed kijken en ik steek de sleutel in een brievenbus, geen controle.  Pafos is een kleine luchthaven; er vertrekken een paar vluchten naar Groot-Brittannië en een vlucht naar Moskou en eentje naar Brussel.  De check-in en controle duurt nauwelijks een half uurtje nadat ik een groep liet voorgaan. 

 

 

Besluit

Cyprus is een dor en warm eiland die veel oudheidkundige sites heeft.  Ik verkoos boven al het Troodos gebergte en zijn typische bergdorpjes.  Ik heb de meeste bezienswaardigheden gezien zonder compleet te zijn.  De mensen zijn vriendelijk en rustig.  Ik zou er niet opnieuw heengaan.  De euro is de gangbare munt en alles is tamelijk duur.  Ideaal is een auto huren en het eiland een tiental dagen te verkennen, daardoor heb ik heel veel kunnen bekijken. 

 Erik Trenson

 

Rondtoeren op Cyprus met huurwagen

 

 

VOORBEREIDING

 

Reisperiode:  16 – 26 juni  2022

 

Inreisdocumenten :  enkel identiteitskaart.

 

Geld:  de euro, overal beschikbaar bij bankautomaten.  Ik betaalde veel met mijn Master Card.  

 

Kaarten

Toeristische kaart van www.reise-know-how.de op 1:150.000  Een goede wegenkaart.

   

  

Reisgidsen

 

Cyprus, 10.000 jaar geschiedenis en cultuur, uitgegeven door CTO en gratis: alle bezienswaardigheden staan ruim beschreven.   Ook nog een reisgids meegenomen.  

 

 

Websites

 

www.visitcyprus.com  de officiële site van CTO

www.moa.gov.cy/forest  wandelen in Cyprus

www.cocguides.com info en publiciteit

www.cyprushighlights.com bevat veel info waaraan nog gewerkt wordt

www.moa.gov.cy is de site van het Bosbeheer en de nationale parken

https://www.globespots.com/country/cyprus/

 

 

REISPLAN

 

Larnaka Hala Sultan Tekkesi – Agios Georgios in Tdrsefanou – Choirokotia – Tochni – Lemnesos – Moni Agios Nikolaos – Kolossi – Kourion – Ieron Apolonos – Petra tou Romiou – Kouklia Pafos Palace – Pafos Archeological Park + Ruins – Akrotirio Drepano – Kathikas – Polis – Baths of Aphrodite – Polis – Akro Pomos – Kykkos – Panagia tou Moutoulla – Moni Lampadisti – Agios Nikolaos – Archangelos Michael – Pedoulas – Olympos Mountain – Troodos – Trooditsa – Pano Platres – Timos Stavros in Pelendri – Agros – Palaichori – Fikardou – Palaicori – Araka – Agiasmati – Nikolao tis Stegis – Podithou – Asinou – Lefkosia – Datrip to Kyrenia + Bellapais Monastery – Highway to Larnaka – Agia Napa – Cape Greko – Deryneia – Dhekelia U.K. Base – Larnaka.  

 

 

ER GERAKEN

 

Vliegen

 

Online bij TUI mijn vlucht geboekt en voor mijn vlucht enkel van Zaventem naar Larnaka 100 € betaald.  

 

Onze huurwagen kostte ons 373,96 € voor tien dagen inclusief omnium verzekering.  Ik heb die online geboekt bij www.aercar.com Bij de luchthaven werden we met een van opgepikt die ons naar hun bureel in Dromolaxia bracht, tien minuten verder.  Mijn geboekte gps was niet beschikbaar zei men bij aankomst op hun bureel.  Ze waren niet vriendelijk.  Ik diende de documenten te tekenen vooraleer ik de sleutel kreeg.

 

Ik ben nadien op 26/06/2022 met Cyprus Airways naar Beiroet gevlogen voor 79 € enkel.

 

 

 

 

REISVERSLAG

 

 

 

Dag 1  – donderdag 16/06/2022

 

Traject : van luchthaven Larnaka naar hotel, 10 km

 

Onze vlucht met TUI vertrok met een half uur vertraging omdat de bagage traag werd ingeladen.  In Pafos hadden we een stop van ongeveer een uur waarna we verder vlogen naar Larnaka, eigenlijk opstijgen en direkt terug dalen.  Het was al donker bij aankomst in Larnaka.  We moesten onze reispas in een automaat stoppen en de print afgeven aan een bemand politiehok.  De shuttle van het verhuurbedrijf reed niet meer na 19 uur, hen gebeld en ze kwamen ons ophalen.  Ze zeiden ons dat er geen gps beschikbaar was alhoewel ik die besteld had.  150 € extra betaald voor een volle franchise (full waiver omnium).  Onderweg werden we verkeerd de weg gewezen waardoor we in het centrum belandden met veel eenrichtigsstraatjes.  Bovendien moest ik meteen links rijden in het donker met een versnellingspook aan mijn linkerzijd en een auto die ik niet kende.  Maar na anderhalf uur sukkelen kwamen we dan toch aan bij ons hotel.  Het is hier een uur later dan in België.  Er was geen eten want hun restaurant is reeds gesloten.  Na een wandeling in de omgeving met moeite toch nog een broodje kunnen kopen.  Ik was moe en gestresst maar onze kamer was in orde.

   

 

Overnachten in Larnaka

 

Cactus Hotel, 6-8 G&M Tyrimou Street, 6027 Larnaka.  Tel. 00-357-24627400 Mail: cactushotel@cytanet.com.cy  www.cactushotel-larnaka.com 

Rechtstreeks geboekt via mail.  50 € voor een dubbelkamer inclusief ontbijt.  De kamer is netjes en buiten op het terras is er een zwemkom met ligzetels.  

 

 

 

Dag 2– vrijdag 17/06/2022

 

Traject :

Wandeling in Larnaka – Hala Sultan Tekessi – Agios Georgios – Kofinou – Pano Lefkara-Choirokotio – Tochni, 69 km.  

 

Na een lekker ontbijt hebben we langs de zeedijk gelopen tot de Agios Lazaros kerk gebouwd in de 9de eeuw in Byzantijnse stijl.  Het is een van de fraaiste kerken op Cyprus.  Onder de kerk bevindt zich het graf van Lazaros die door Christus uit de dood werd opgewekt.  Veel ikonen in de kerk te zien.  Het fort ligt naast de kerk alsook de Kebir moskee die niet toegankelijk was.  Daarna zijn we naar Hala Sultan Tekessi gereden op 5 km van Larnaka bij een zoutmeer waar in de winter roze flamingos fourageren.  Deze moskee werd in 648 gebouwd en is een belangrijke bedevaartsplaats.  We konden er gratis in maar met een beschikbare rok voor mannen want in short mocht ik er niet in.  In Tersifanou hebben we een klein stemmig kerkje met ikonen bezocht, de Agios Georgios uit de 13de eeuw. Bij het dorp Kiti hebben we de Angeloktistikerk (Panagia Angelokristos) bezocht, een wereldberoemd Byzantijns kunstwerk met een 6de eeuwse mozaïek met een afbeelding van Maria met Kind.  Daarna reden we op de F405 en F403 naar Kofinou en Skarinou door een droog stenig landschap met rollen stro op de velden en zicht op het Troodosgebergte.  Onze volgende halte was in Pano Lefkara bekend om zijn borduurwerk.  Het centrum is doorspekt met stemmige smalle bloemrijke straatjes. Verderop halt gehouden bij het nonnenklooster Moni Agiou Mina met veel bloemen in de tuin waar ik niet in mocht in short.  Daarna zijn we naar Choirokotia gereden, een neolitische nederzetting van negenduizend jaar oud en erkend door Unesco, ingang kost 2,50 € maar er is niet veel te zien op drie replica’s van ronde huisjes na.  Terwijl Vera er het Nature Trail bewandelt ga ik een koude Cypriotische koffie drinken. De site werd pas in 1934 ontdekt.   Tochni, onze eindbestemming voor vandaag is slechts 3 km verder.  

            

Overnachten in Tochni

 

Bij Tochni huren we een origineel gerestaureerd huisje bij Tochni Tavern.  www.cyprusvillages.com.cy Tel. 24332998.  We betalen 60 € voor ons twee inclusief ontbijt.  Er was weinig volk, Duitsers maar geen Russen meer.  Er ligt een verkoelend zwembad met veel bloemen eromheen.  Het geheel is prachtig aangelegd op een heuvel met zicht op het dorp.  In het stemmig restaurant met bebloemd terras is er ruime keuze uit lekkere gerechten, een aanrader.  Ons huisje is voorzien met een badkamer, keuken, zitplaats en klein terras met lampions.  Het is een sterke aanrader.  

 

   

  

Dag 3 – zaterdag 18/06/2022

 

Traject  Lemnesos – Lady’s Beach – Agios Nikolaos – Akrotiri – Kolossi – Kourion – Aphodite’s Birthplace – Kouklia : 84 km

 

We hadden een lekker en uitgebreid ontbijt in Tochni.  Op de hoofdweg B2 naar Lemnesos gereden.  Er is onderweg iets meer te zien op de gewone weg dan op de autostrade A1.  Lemnesos is een drukke badplaats van wel 20 km aaneengesloten stranden, parken, restaurants, winkels en veel badgasten, vooral rijke Russen die de oorlog ontlopen zijn. Eindelijk bij de haven konden we links de rustigere weg naar Lady’s Beach nemen.  We komen nu in de AKROTIRI SOVEREIGN BASE AREA dat bij het U.K. hoort. Hier staan geen gebouwen meer, enkel nog stranden.  Op een gegeven moment houdt de weg op bij het Akrotiri Military Airfield. We nemen nu een slechte weg naar Agios Nikolaos ton Gaton, het Kattenklooster gesticht door de heilige Helena, moeder van de Byzantijnse keizer Constantijn de Grote.  Iets verderop langs een verlaten weg gaan we shoppen in een tamelijk groot warenhuis.  Er naast op een plantage liggen veel rijpe citroenen op de grond.  Iets voor het dorp Akrotiri ligt het Akrotiri Environmental Education Centre dat informatie geeft over de rijke fauna en flora op het schiereiland Akrotiri: www.akrotirimarsch.org Verderop stoppen we bij de kruisriddersburcht van Kolossi met dikke muren en schietgaten.  Opvallend is de Franse haard met wapenschild (de lelie) op de tweede verdieping.  Bij Episkopi bezoeken we het grieks-romeins theater van Kourion uit de tweede eeuw voor Christus dat prachtig aan zee is gelegen en nog vrij goed bewaard is gebleven.  Er zijn een aantal goed bewaarde mozaïekvloeren te bewonderen.  Het amphitheater is uitgestrekt, prachtig en ligt hoog boven de zee.  We nemen een kijkje bij het stadion van Kourion en verderop gaan we ergens lunchen onder schaduwrijke bomen.  Er zitten enkele Russen op het terras en Nigeriaanse vluchtelingen bedienen ons.  Verderop stoppen we bij het Heiligdom van Apollon Ylatres waar nog zes zuilen recht staan. Bij Avdimou verlaten we de Britse Zone. We rijden nu richting Pafos en willen onderweg de geboorteplaats van Aphrodite bezoeken maar er zijn rotsblokken op de weg gevallen waardoor er een gigantische omleiding is.  We moeten het in de kleine dorpen een paar keer navragen en een man rijdt ons voor tot aan de parking.  We lopen op het drukke keienstrand bij de kalkrotsen van Petra tou Romiou, Birthplace of Aphrodite.  Je moet het wel zien als je op Cyprus bent maar het is geen hoogvlieger.  We hebben er genoeg van voor vandaag en willen niet in het drukke Pafos overnachten.  We nemen de afrit in Kouklia en belanden weldra in een gezellig dorp, het kleine centrum is afgezet en de plaatselijke  taverna Efraim heeft zijn lavendelblauwe tafeltjes en stoelen op het dorpsplein gezet.  Een plaatselijk orkestje speelt er Griekse muziek.       

 

 

Overnachten in Kouklia

 

De eigenares van Efraim kon voor ons een kamer regelen en na ons avondmaal trokken we erheen.  We betaalden 40 euro zonder ontbijt.  Het was een kleine kamer van het dienstpersoneel, geen luxe, maar we konden slapen op zaterdagavond.  

Een betere oplossing in het dorp zou geweest zijn: Kouklia Coastal Retreat waar een studio 45 euro kost voor een nacht en het zag er erg gezellig uit. jo@kcr-cyprus.com  

 

 

 

Dag 4 – zondag  19/06/2022

 

Traject : Palaipafos – Kato Pafos – Agios Georgios – Kathikas 

 

We ontbijten in Kouklia in het Meeting Place Café tegenover een dancing waar gisterenavond life muziek gespeeld werd.  In Kouklia gaan we het Heiligdom van Aphrodite bezoeken, Palaipafos dat door Unesco is erkend.  In het museum staan veel intacte vazen en potten.  Er zijn ook enkele goed bewaarde mozaïekvloeren te bewonderen.  Op het terrein is er een een amfitheater en een vuurtoren.  Daarna rijden we naar het bekende door Unesco erkende Archeologisch Park van Kato Pafos.  De site is vrij uitgestrekt en heeft veel prachtige mozaïekvloeren.  Merkwaardig zijn de iets verderop liggende Koningsgraven waar geen koningen maar edellieden en rijke burgers begraven liggen in ondergrondse holen die uit de rotsen werden gehouwen. Deze doen mij denken aan de rotskerk uit Lalibela, Ethiopië. Op het terrein ligt een klein amfitheater, de 40 Saranta Kolones en de ruïnes van een vroeg Byzantijnse basiliek. We hebben genoten van de uitgestrekte site en zijn dan doorgereden in noordelijke richting naar Agios Georgios nabij Pegeia en bij Kaap Drepano. Aan de buitenkant is deze kerk mooier dan binnen.  Rechtover staat een vroeg-christelijke basiliek.  Hier stopt de berijdbare weg in noordelijke richting en moeten we de E709 naar Kathikas nemen.  Op een dorpsterras nemen we een koude Cypriotische koffie.  We vroegen na waar we in het dorp konden logeren maar niemand kon ons helpen maar plots zagen we een locanda (studio) te huur maar die was bezet. De eigenares verwees ons door en reed ons voor naar Petrodaki.  

 

Overnachting in Kathikas

 

We konden een studio huren bij Petrodaki, Kato Vrisi 45 in Kathikas.  Tel. 99596528 Goed uitgeruste studio zonder ontbijt voor 40 €. De eigenaar is tevens een vriendelijke kok en ons avondmaal in zijn restaurant beneden was uitstekend.  

 

       

 

Dag 5 – maandag  20/06/2022 

 

Traject:  Polis – Afrodite’s Bath – Akro Pomos – Pachiammos- Pafos Forest – Stavros Monastery – Kykkos Monastery

 

We hadden een lekker ontbijt in Kathikos dorp.  Daarna zijn we doorgereden naar Polis en van daaruit naar de Baths of Aphrodite die een teleurstelling is: is in feite maar een kleine poel waar het water altijd uit de rotsspleten sijpelt.  We wandelen naar de camping waar we een prachtig zicht hebben op het Akamas National Park en de zee.  Mensen die over een 4X4 beschikken komen uit het Akamas Gebergte gestoven.  Men kan hier ook een bootexcursie maken in die prachtige omgeving.  Net voor Akro Pomos gaan we iets drinken op een mooi en hoger gesitueerd terras met zicht op zee. In Pachiammos bezoeken we de nieuw gebouwde kerk van Sint Raphael.  Daarna volgt een heel lange maar prachtige weg door het Pafos Forest.  Er liggen geen dorpen en er staat geen enkel huis in dit groot nationaal park.  We rijden door eindeloze dennenbossen en heuvelachtig landschap.  De natuur is hier schitterend.  Op 57 km dat we het N.P. doorkruisen zijn ons twee tegenliggers gekruist.  Eindelijk bij Stavros tis Psokas staat een kapel in het bos.  Het is dan nog een heel eind tot Kykkos.  Onderweg was geen enkel tankstation te bespeuren en er is er ook geen in Kykkos maar een pater helpt ons uit de nood.  Uit dank hebben we dan even de mis bijgewoond en omdat we vrome mensen zijn mogen we in het klooster logeren.  In de sakristie is een klein museum met veel prachtige gouden en zilveren kerkschatten.  In de kloostergangen zijn ontelbare muurfresco’s aangebracht. Ons avondmaal nemen we in het restaurant honderd meter verder waar de toeristen overdag komen.   

 

 

Overnachting in Kykkos

 

We zoeken pater Maximos op die ons registreert en we kregen een kraaknette ruime kamer met drie bedden aangewezen. Er is een koelkast en een nette badkamer, een luxe-kamer en bovendien is het rustig.  Van ons krijgen ze 10/10.    

 

 

 

Dag 6 – dinsdag 21/06/20221

 

Traject:  Panagia tou Moutoula – Agros – Lambadistis – Pedoulas – Archangelos Micael – Olympos berg – Troodos – Trooditsa – Omodos – Saittas

 

Ons ontbijt genomen bij het restaurant van het klooster.  Daarna zijn we over een schitterende bergweg naar Moutoullas gereden waar we de Panagia tou Moutoulla-kapel hebben bezocht erkend door Unesco. Het is een 13de eeuwse kapel met een steil zadeldak.  Binnen zijn er prachtige fresco’s uit 1280 te bewonderen.  In Kalopanagiotis staat de Agios Ioannis Lambadistis-kerk met een Byzantijns museum.  Het complex staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.  Omdat het originele fresco’s zijn mochten we er niet fotograferen.  Vervolgens gaan we in Pedoulas de Archangelos Michaël-kerk uit 1474 en het kerkelijk museum bezoeken.  Het gebouw heeft een houten puntdak, typisch aan de oude kerken uit het Troodos-Gebergte.  Ook deze kerk is door Unesco erkend.  Omdat er geen bewaking was kon ik prachtige foto’s nemen.  Daarna zijn we langs het Balkan War Monument gereden.  Bij de 1.957 meter hoge Olympos-berg mochten we niet fotograferen omdat er militare installaies staan. In Troodos was het toeristisch kantoor gesloten.   Daarna reden we naar het Trooditissa-klooster waar we aanvankelijk niet binnen mochten maar toch mee binnen sluipen met andere plaatselijke bezoekers.  Vervolgens slenteren we rond in de nauwe pittoreske straatjes van het wijnstadje Omodos met zijn smaakvol dorpsplein en een klooster.  Pedoulas is een langgerekt dorp met smalle straatjes.        

   

 

Overnachting in Saittas

 

Op booking.com vond ik dit betaalbaar hotelletje voor 55 € inclusief ontbijt.  Wij waren er bijna de enige gasten en er zijn nogal wat kamers.  Het is een beetje vergane glorie.  

New Okella Hotel in Saittas.

 

 

 

Dag 7 – woensdag 22/06/2022

 

Traject :  Timos Stavros in Pelendri – Chryssopantanassa en Sotiros in Palaichori – Fikardou – Alona – Agros : 122 km

 

Na ons ontbijt zijn we doorgereden over slingerende verkeersarme bergwegen naar Pelendri waar we de Timos Stavros-kerk uit de 14de eeuw hebben bezocht die door Unesco is erkend.  Er zijn prachtige oude muurschilderingen te bewonderen die heel mooi zijn.  Spijtig dat we er geen foto’s konden van nemen: de dame van dienst en haar kinderen hielden ons nauwgezet in de gaten.  We konden er wel zichtkaarten kopen maar die waren niet mooi.  Buiten stonden granaatappelbomen in bloei.  We reden dan verder naar Palaichori waar we aangekomen bij de Chryssopantanassa Byzantijnse kerk de bewaker moesten opbellen die spoedig kwam opdagen.  Na een kort bezoek aan deze kerk reed de dame van dienst ons voor naar de nabijgelegen 16de-eeuwse Metamorfosis tou Sotiros kerk die door Unesco is erkend. Alle muren zijn weelderig beschilderd met eeuwenoude fresco’s.  Gelukkig mochten we hier wel foto’s nemen maar zonder flits.  Vervolgens reden we door een prachtig landelijk berglandschap over ontelbare bochten naar Fikardou, een oud origineel en bijna onbewoond typisch bergdorp met veel leegstaande verlaten op te knappen huizen en het is hier heel rustig.  Dit dorpje beviel ons uitstekend en we hebben het rustig verkend want er waren geen toeristen te bespeuren.  We hielden er een lange rustpauze en genoten er van een uitstekende lunch in het enig restaurant van het dorpje, café-restaurant Yiannakos, tel. 22633311. We kregen een tafeltje op het balkon boven en genoten van de omgeving.  De lunch was uitstekend.  Het interieur was prachtig.  Op onze terugweg stopten we voor een mooie foto van het dorpje Lazanias die lag te blaken in de zon op een heuvelrug. Het  Machairas klooster was gesloten op donderdag en sommige andere dagen en we mochten er zelfs mits aandringen niet in.  We zijn na een lange bergrit uiteinelijk in Farmakas gesukkeld.  In Alona zochten we een kamer en een man reed ons voor naar zijn huis.  Hij had verkeerd aangegeven hoe ik moest parkeren in de smalle straat voor zijn huis en ik reed  tegen een muurtje met een kleine schade aan de wagen.  Hij vroeg bovendien een stevige 60 € zonder ontbijt en ik reed door.  Op booking.com heb ik een kamer gevonden in Agros.        

 

 

Overnachten in Agros

 

We vonden een leuk adresje in Agros bij Agro Spito Traditional Guesthouse, 8 Arkadiou Street.  Alex is een vriendelijke man en vroeg slechts 40 euro zonder ontbijt in zijn tiny house.  Zijn buurman nodigde ons uit om van de bekende Cypriotische Koumandaria-wijn te genieten.

 

 

 

Dag 8 – donderdag 23/06/2022

 

Traject :  Araka – Agiasmata – Chandria – Kouperanta – Kakopetra : 190 km ?

 

Vera ging deze morgen naar een winkel in het dorp en dan hebben we ontbeten op het terrasje.  Daarna zijn we naar het 12de-eeuwse Moni Panagias tou Araka gereden, een heel mooie zadeldakkerk.  Araka staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.  Er zijn prachtige fresco’s te bewonderen die niet mogen worden gefotografeerd maar toen de pater kwam loeren had ik er al een paar genomen.  Daarna reden we in de bergen op stille wegen naar Platanistasa waar we de Stavros tou Agiasmati, een 15de-eeuwse kerk die eveneens op de Unesco-lijst staat gingen bezoeken.  Er stond een tefoonnummer op de deur en we belden de man van dienst die ons vertelde waar de sleutel verstopt lag en we konden er dus in alle rust van genieten en mooie foto’s van de rijke kleurrijke muurschilderingen nemen.  Het kerkje is klein maar is binnen prachtig.  Daarna hebben we lang gereden naar Chandria en Kouperanta naar Kakopetra waar we een late lunch hadden: een heel grote portie forel en sla.  Het was teveel en we namen de rest mee in een box.  Het was reeds te laat om nog verder te rijden .  In Kakopetra is veel aanbod van budget accomodatie en op booking.com kon ik makkelijk reserveren.  Er zijn veel eenrichtigsstraatjes in Kakopetra zodat we wat moesten zoeken.  We hebben dan nog een wandeling gemaakt in het gezellig stadje, langs een riviertje en in de oude wijk.      

 

 

Overnachten in Kakopetra

 

We hadden geboekt bij Maritsa, Paleas Kakopetrias 70.  Ik kon mijn verblijf met mijn Visa-kaart betalen.  Maritsa, de eigenares, was heel vriendelijk.  Geen twee huisjes/kamers zijn dezelfde en de patio’s zijn bloemrijk en smaakvol ingericht.  Ieder huisje heeft zijn eigen terrasje.  Binnen viel alles heel goed mee.  We hadden een mooi zicht van op ons terrasje waar een oude bakoven staat.  Het beviel ons uitstekend en het zou een goed adresje zijn om er meerdere dagen te verblijven.  45 euro betaald inclusief ontbijt.  http://maritsa-lodge.cyprushotel.net/nl/ 

 

 

 

Dag 9 – vrijdag 24/06/20221

 

Traject : Agios Nikolaos – Podithou – Asinou – Vyzakia Archangel Michael – Nicosia (Lefkosia)

 

We kregen een uitstekend ontbijt bij Maritsa op haar gezellig terras. Een paar km verderop in Kakopetra hebben we de Agios Nikolaos tis Stegis bezocht, erkend door Unesco.  Binnen zijn alle muren prachtig beschiderd o.a. met Maria die de borst geeft.  Buiten ligt alles netjes in een groene zone. Vervolgens zijn we naar Galata gereden en er de Panagia Podithou uit 1502 bezocht, ook een Unesco erkende site. In de direkte omgeving staat een oude den en een olijfboom omgeven door velden.  We mochten er geen foto’s nemen.  Een bezoek waard is ook de gerestaureerde herberg Hani Kalliana in typische plattelandsstijl, in feite een karavanserai.  Twintig km verderop op weg naar Lefkosia ligt de Panagia Asinou-kerk, alweer een Unesco erkende kerk.  Het is een kleine 12de-eeuwse kerk gewijd aan de Panagia (Maagd Maria).  Binnen zijn prachtige goed bewaarde fresco’s te bewonderen uit de 12de tot 17de eeuw.  Van de oude bewaker mochten we foto’s nemen: er stond een potje om er iets in te deponeren.  Daarna hebben we lang gezocht in Vyzakia op zoek naar het kerkje van Archangel Michael maar het was dicht.  Een man reed ons voor en nodigde ons uit bij hem thuis waar we een verfrissing en fruit aangeboden kregen.  Daarna zijn we doorgereden naar Lefkara (Nicosia).  Op de splitsing in Astromeritis hielden we pauze op een terras en boekten ons verblijf in Lefkara op booking.com Ik heb tevens lang gezocht op Google naar een daguitstap met bus naar Kyrenia, nogal duur en aan de Turkse kant van de stad is er geen reisburo.  Het verkeer werd nu drukker naarmate we Lefkara naderden maar we kwamen vlot aan bij ons hotel.  Gelukkig is er een parking vlakbij.  We zijn dan naar Lidra Street gewandeld en hebben aan de grens onze pas getoond, we mochten door, geen visum of stempel en mogen 30 dagen in het Turks deel vertoeven.  Huurwagens kunnen hier niet over de grens, enkel voetgangers.  We hebben geluncht bij de Grote Herberg (Büyük Han, karavanserai).  Het was er merkelijk rustiger dan elf jaar geleden toen het hier erg druk was met toeristen.  We liepen vervolgens voorbij de Turkse baden. De oude Britse Markthallen uit 1938 lagen er desolaat bij. De eertijds Britse kathedraal St. Niklaas werd door de Turken omgevormd tot de Lala Mustafa Pasja Moskee, een onrealisrisch beeld van een onderbouw van een kathedraal met een minaret er op.  De stad in in twee verdeeld en de grensstraten zijn hermetisch afgesloten.  Hier zijn geen reisburo’s of mogelijkheid om een dagbus te boeken morgen. Terug in het Grieks gedeelte in Lidra Street ontmoeten we een Oekraïnse man met wie we in gesprek raken omtrent de oorlog in zijn land.  Het is een graantrader en hij trakteert ons zowaar op een Leffe.  

 

                

Overnachten in Lefkara

 

Altius Boutique Hotel, Acheon 1 in Nicosia www.altiushotel.com We betalen 61 euro tax en ontbijt inclusief.  Koelkast werkte niet. We zijn er niet tevreden over.  

 

 

  

Dag 10 – zaterdag 25/06/2022

 

Traject :  Bezoek aan Kyrenia en Bellapais Monastery in Noord-Cyprus

 

Na ons ontbijt hebben we naar de “grens” in Lidra Street gewandeld.  Aan de Griekse kant moesten we onze reispas tonen, registratie en 50 meter verder door niemandsland gelopen tot bij de Turken waar we werden geregistreerd en we mochten dertig dagen blijven.  We hebben dan gewandeld tot bij de Venetiaanse Kyrenia Gate waar we een busje namen naar Kyrenia voor 2 €.  Ja, ze namen euro aan.  Bij de busstop in Kyrenia heeft een man voor ons een taxi gebeld en het kostte ons 9 € voor de rit naar het Bellapais Monastery.  We geven de man 50 € en we krijgen 750 TL terug, moest bij nader inzien ongeveer 600 zijn, dus gratis taxi.  Bellapais is een groot gothisch middeleeuws klooster prachtig gelegen in het binnenland en is gesticht door de kruisvaarders, ingang 2 euro. Er zijn nog oude arcaden en in de binnenkoer staan zes hoge cypressen in de tuin.  In de kerk staat nog een preekstoel en zowaar nog christelijke ikonen en een kruis, verder geen christelijke tekenen.  De Turkse en de Turks-Cypriotische vlag wapperen naast elkaar op de toren.  Er zijn bijna geen toeristen te bespeuren niettegenstaande het hier prachtig is.  We nemen een taxi terug naar Girne (Kyrenia), 140 TL en verkennen de oeroude historische haven gelegen in een baai in hoefijzervorm.  Er dobberen kleurrijke vissersboten en rechts ligt een jachthaven.  Vlakbij ligt het groot kasteel dat we bezoeken.  In een gekoelde kamer ligt een scheepswrak uit de derde eeuw voor Christus.  Er is ook een museum bij.  We lopen hoog op de dikke muren, beneden ligt de zee, het stadje en het idyllisch haventje.  We ontmoeten er toevallig twee jongens uit Antwerpen die hier zijn geraakt met hun huurwagen: aan de grens moesten ze enkel extra verzekering kopen, 10 euro voor drie dagen.  We dalen de trappen af en komen weldra aan de kades waar talrijke restaurants gelegen zijn.  De keuze is moeilijk en ze nemen euro’s aan; ik heb gegrilde sardines gegeten.   Om 15 uur zijn we teruggewandeld naar ons hotel en een uur later vertrokken we naar het ons bekend Tochni waar ik een huisje had besteld.  We hebben dan nog gezwommen in het zwembad en nog wat rustig op ons terrasje tussen de bloemen gezeten.  Daarna zijn we beneden naar het enig dorpsrestauant gewandeld maar tot onze verbazing zaten er geen dorpelingen maar zat het vol met toeristen in dit stil dorp.  Daarna bij kaarslicht op ons terrasje gezeten tussen de bougainville bloemen.  Het was onze laatste nacht.  

 

     

 

Overnachting in Tochni

 

www.cyprusvillages.com.cy  Het is goed meegevallen en ik kan het van harte aanraden.

 

 

 

Dag 11 – zondag 26/06/2022

 

Traject :  Tochni – Luchthaven Pafos : 102 km

 

Na ons ontbijt wandelt Vera nog eens naar het dorp terwijl ik mijn dagboek bijwerk. Daarna zijn we rustig naar de luchthaven gereden.  Er stonden lange rijen Denen en Noren in de rij.  Gelukkig gaat het vlot voor bestemming Brussel.  Vera kon direkt inchecken.  Rechtover de ingang op het terras van Costa Coffee nog een ijskoffie  gedronken. Ik ben dan weggereden van de parking maar niet zonder moeite: de bareel ging niet omhoog.  Ik ben dan richting Akrotirio (Kaap) Greko gereden waar de stranden bijzonder mooi zijn, veel badgasten, buggies tot Paralimni.  In de baai dobberen verscheidene plezierbootjes en excursieboten. Bij Cabo Greko kwam ik plots bij een versperde prachtige duinweg bij de Britse basis.  In Deryneia was ik plots over de grens gereden maar er was nog een herkansing dus keerde ik rechtsom.  In de verte ligt Famagusta.  Ik ben dan tot het Cultureel Centrum van Deryneia gereden waar ik een zicht had op de spookstad van Famagusta met zijn vervallen appartementsgebouwen en het strand waar geen toeristen meer komen.  Dan ben ik door binnenlandse dorpen naar de luchthaven van Larnaka gereden.  Ik kon maar moeilijk een tankstation vinden op zondag.  Ik heb dan mijn huurwagen afgegeven: ze zijn niet vriendelijk bij Aercar.  Bij immigratie ging het vlot.  Mijn vlucht naar Beiroet heeft een half uur vertraging.  

 

    

 

 

 

Besluit

 

Cyprus is een dor en warm eiland die veel oudheidkundige sites heeft.  Ik verkoos boven al het Troodos gebergte en zijn typische bergdorpjes.  Ik heb de meeste bezienswaardigheden gezien zonder compleet te willen zijn.  De mensen zijn vriendelijk en rustig.  De euro is de gangbare munt en de kosten vielen mee.  Ideaal is een auto huren en het eiland een tiental dagen verkennen, daardoor heb ik heel veel kunnen bekijken.  

 

     

 Erik Trenson

   

   

   

     

   

  

          

 

 

 

 

   

      

 

Back-continent
album
back1
Je ben niet gemachtigd om van deze site content te kopieren.